≫ 

Prešao sam ceo Bulevar heroja sa Košara: Jedno od najsablasnijih mesta Novog Beograda, tamo ne postoji nijedna zgrada

Ovo je najnoviji i jedan od glavnih bulevara na Novom Beogradu

  • 19

Niko u Beogradu ne može da se podiči da živi u ulici koja nosi ime heroja sa Košara. A čitav bulevar poneo je ime srpskih ratnika koji su 1999. godine ginuli u jednoj od najžešćih borbi na Kosovu!

Oko dva kilometra saobraćajnice, koja ima po tri vozne trake za svaki smer, povezuje Most na Adi i Tošin bunar. I za ovu magistralu se nikako ne može reći da je avetinjska, jer je buka automobila i kamiona nepodnošljiva.

Foto: Mateja Beljan

Za svega nekoliko minuta vozači prevaljuju put između dva dela Novog Beograda - obale Save i bežanijske uzbrdice.

Foto: Mateja Beljan

Ali ovo je definitivno jedno od najsablasnijih mesta na Novom Beogradu, u koje pešaci ne zalaze, osim ako baš ne moraju.

Ulica omladinskih brigada: Pešaci prelaze preko Bulevara heroja sa Košara, Foto: Mateja Beljan

Ne postoji nijedna stambena zgrada koja ima izlaz na ovaj bulevar, a uz trotoare su gradilišta i metalne ograde. Jedina mesta za predah su dve benzinske pumpe i auto-perionice.

Auto-perionice, Foto: Mateja Beljan

Na njega se oslanja i ograda depoa GSP-a iza koje se vide napušteni tramvaji, a sa druge strane je pruga koja se rekonstruiše.

Pogled na depo GSP, Foto: Mateja Beljan

I tako je Bulevar heroja sa Košara zapravo ostao u sendviču između železnice i neke stare industrijske zone Novog Beograda koja se tek transformiše u moderne blokove.

Prostor oko Bulevara je veliko gradilište, Foto: Mateja Beljan

Deo ovog bulevara ćak se nalazi i iznad zemlje, na stubovima, pa je zbog toga to mini gradski auto-put koji od početka do kraja ima samo tri semafora.

Buduća tramvajska trasa, Foto: Mateja Beljan

Na ovom bulevaru možda ćete najviše videti Kineza. To su radnici koji rade na izgradnji pruge.

Ovuda prolaze samo oni koji dobro znaju put, Foto: Mateja Beljan

BLATO, SMEĆE, ŠUT

Kineski natpisi na gradilištu pruge, Foto: Mateja Beljan

Ovaj saobraćajni bajpas možda jeste dobar pravac za one koji voze bicikle i rolere, ali svakako nije atraktivno mesto za rekreaciju. Posebno ne za šetnju i džogiranje.

Pristup gradilištu na pruzi, Foto: Mateja Beljan

Oboreni stubovi, blato, smeće, razbacane plastične prečke na raskrsnici, znak su da je bolje da skrenete u neki mirniji deo grada.

Razbacane plastične prepreke, Foto: Mateja Beljan

CVETAJU GRADILIŠTA

Svuda okolo gradi se punom parom, samo što su glavni prilazi ovim budućim naseljima i poslovnim zonama uglavnom iz ulica koje se sa Bulevarom seku. Na primer iz Omladinskih brigada ulazi se u moderan kompleks u kom se podiže i impozantan soliter.

West 65, Foto: Mateja Beljan

Možda stanari ovog elitnog naselja i imaju pogled na Bulevar heroja sa Košara, ali se svi vode kao da žive u Omladinskih brigada i od trotoara ih deli ograda iza koje čeka obezbeđenje.

Na uglu sa Omladinskih brigada gradi se oblakoder, Foto: Mateja Beljan

Pokušali smo da zavirimo unutar bloka, ali "sekjuriti" je rekao da slikanje nije dozvoljeno, bar ne u komercijalne svrhe. Shvatio sam da je to svet u malom, sa svojim uličicama, trgićima i kafićima, a da je Bulevar heroja sa Košara samo izlazna tačka za automobile.

Prolaznik, Foto: Mateja Beljan

Osim ovog velikog gradilišta, ograde, radnike i kranove možete videti i na drugim mestima duž Bulevara. Negde, pak, zemljište još čeka investitore, ali potrebno je porušiti i neke stare, zapuštene građevine.

Napuštena zgrada, Foto: Mateja Beljan

TRAMVAJSKA STANICA

Spremne šine za Most na Adi, Foto: Mateja Beljan

Za sada kroz ovaj bulevar ne prolazi ni jedna autobuska linija, ali na jednom malom delu, od Đorđa Stanojevića ka Mostu na Adi gradi se tramvajska pruga. Tramvaji će iz Bulevara Milutina Milankovića skretati ka Mostu na Adi. Ispod nadvožnjaka, pored same železničke stanice Novi Beograd, nalazi se buduća tramvajska stanica.

VIDEO: Zbog čega su oni postali heroji?

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Randjelović Pavle

    15. april 2019 | 12:15

    Heroji i dobrovoljci JOŠ su ne pokupljeni i leže u šiptarski državu u Albaniju i posle 20godina ne sahranjeni Sramna Srbijo od srpskih. izdajničkih Vlasti do danas ,kao i dobrovoljci. I mrtvi obespravljeni. Od izdajničkih Vlasti sastavljene od dodjoša Poturica po dedovima , onodrinaša te i ovog današnjeg što se hvali da mu je djed išao na adjiluk.....

  • Brana

    15. april 2019 | 09:00

    Pa svaki bulevar na NBG je u pocetku izgledao isto ovako.Bez brige,uskoro ce tu biti novi mravinkak pridoslica iz Stare Srbije u novi grad drzavu Beograd koji ocekujem da ce uskoro traziti odcepljenje od ostatka te stare izumiruce Srbije....

  • Biljka

    15. april 2019 | 11:53

    Umesto Djindjica neka bude Bulevar heroja sa Kosara. Prosto i jednostavno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA