≫ 

Devojčice iz Vojvodine više nema zbog surovosti njenih drugara: Govorili da smrdi, sekli joj kosu, pobednik u vajber grupi bi bio onaj čije su reči najbrutalnije

Igor Jurić održao je predavanje učenicima Sedme beogradske gimnazije u Mirijevu o zamkama interneta i društvenih mreža

  • 8

- Ja sam naručio knjigu preko jednog sajta - a ostatak pitanja je prekinuo smeh gimnazijalaca u sali Sedme beogradske gimnazije, kada je njihov drugar počeo pitanje. - Dao sam i neke lične podatke, adresu, a i čuo sam se telefonom sa tim čovekom, normalno smo pričali, sada me, posle ove vaše priče, strah. Šta bi trebalo da radim? - pitao je Igora Jurića gimnazijalac na predavanju o svim opasnostima koje internet sobom nosi, upućenom upravo mladima. - Mene je jedan čovek zvao da uđem kod njega u automobil i sada imam strah - rekla je jedna gimnazijalka stidljivo iz zadnjih redova i nije mogla dalje da nastavi pod naletom suza.

Kratka, uvodna priča o lozinkama koje koristimo da zaštitimo naloge i savet da bar jednom od roditelja treba da daju lozinke sa društvenih mreža, izazvao je smeh među gimnazijalcima iz Mirijeva. Njih stotinak, koliko se okupilo da odsluša predavanje Igora Jurića, namah se ućutalo kada je otac pomenuo svoju ćerku:

Igor Jurić i profesorka geografije Radmila Grujić, Foto: Telegraf

DAJTE LOZINKU RODITELJIMA

- Moju Tijanu su oteli i ubili. Prva stvar koju je policija tražila je njena lozinka. Ispostavilo se da nije imala kontakt sa ubicom od ranije. Ja sam kao otac mogao da uradim više! Zašto bi se nešto takvo desilo mojoj Tijani? To može da se desi samo na filmu! Takvo je vreme da ne znate šta može da se desi zato se pazite, mislite svojom glavom, nemojte da radite nešto samo zato što vas neko ubeđuje da to uradite i čuvajte svoje drugare. Šta god da vam se desi, ne smete da ćutite - rekao je Igor Jurić.

A bilo je tu svakakvih priča, da se naježite, da vam se digne kosa na glavi, horor priča koje i dalje nisu završene, trauma iz kojih neki ne mogu da se otrgnu, a nekim glavnim likovima iz kratkih dokumentaraca i dalje nema ni traga ni glasa. Kao što je priča o devojčici koja je otišla sa rođakom iz Danske, koju odavno nije videla. Zvala je da dođe kod nje na letovanje, "da vidi sveta", jer nigde nije putovala ranije. Majka i otac dozvolili, zašto bi posumnjali? Od tada se detetu gubi svaki trag. Ispostavilo se da je "rođaka" bila upetljana u sumnjive poslove.

U trgovini decom posreduju čak i rođaci, Foto: Profimedia/Alamy

Ili devojčica za kojom se traga od 2016. godine, koju je kontaktirala agencija za tinejdžerske modele zbog fotografija na društvenoj mreži. Ona je sa ocem i majkom otišla u agenciju, gde im je sve objašnjeno, gde je otac potpisao ugovor u ćerkino ime i pustili su je... Otišla je navodno u Budimpeštu na snimanje. Od trenutka kada je trebalo da stignu na odredište telefon joj je bio isključen, njen, vozačev i žene iz agencije.

Otac i majka su pohitali u agenciju da vide o čemu se radi, a portir u zgradi ih je obavestio da ta agencija više nema prostorije u toj zgradi, zakup istekao, pokupili se prethodnog dana i otišli.

Foto - Ilustracija: Telegraf

Vršnjačko nasilje oteralo je u smrt devojčicu iz jednog vojvođanskog gradića. Jurić je gimnazijalcima ispričao da je imao priliku da pročita njen dnevnik koji je pisala dve godine.

- Kada sam pitao roditelje kako to da nisu primetili da im je dete zlostavljano, rekli su mi da je ona dolazila svaki dan vesela iz škole, da ružnu reč o drugarima nije imala - kaže Jurić.

A devojčicu su vređali, govorili joj da smrdi, da je ružna, sekli su joj kosu, imali vajber grupu nazvanu po njoj, u kojoj je pobednik dana bio onaj ko je devojčicu najviše izvređao.

- Posle, kad sam pričao s njenim "drugarima" svi su plakali, bili su užasno tužni. Nikada ne znate kako se neko s druge strane oseća - kaže on.

Kako se oseća osoba koja nekoga navede na samoubistvo? Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

JEDNOM OBJAVLJENA, FOTOGRAFIJA NIJE VIŠE VAŠA

Neke od ovih priča nisu nove, Jurić ih iznova ponavlja na predavanjima koja drži po školama, roditeljima, ali i učenicima. Kada jednom okačite fotografiju na društvenom mreži, ona više nije vaše vlasništvo. Neko drugi može da je kupi i da je koristi za šta god želi. Sve što je povezano s vašim imenom, svaki trag, ostaje. Pomenuo je slučaj devojke koja je bila na razgovoru za posao u IT kompaniji i koja je, kaže, bila jedan od najboljih kandidata. Ipak, nije je bilo među onima koji su prošli dalje. Razlog: u kompaniji su smatrali da bi njeno angažovanje narušilo ugled kompanije pošto je objavljivala mnogo fotografija i videa "nedoličnog sadržaja".

Jurić je savetvao gimnazijalce da opominju bake i deke, roditelje, kumove da ne kače slike dece, beba na kojima su oni nagi ili polunagi, kao što su primera radi fotografije sa letovanja, gde se većina male dece, golišava igra u pesku. Jurić je pokazao nekoliko fotografija srpske dece koje su završile na ukrajinskim pedofilskim sajtovima, gde mogu da se kupe za manje od evra. Jer eto neki ljudi baš vole devojčice s plavom kosom, napomenuo je Jurić.

Jurić: Čuvajte svoje drugare, Foto: Telegraf

Ispostavilo se da gimnazijalci uglavnom znaju ili bar imaju ideju kako da prepoznaju lažne profile na društvenim mrežama. Broj pratilaca odnosno prijatelja, da li imate zajedničkih prijatelja, da li ima mnogo komentara, a mnogi među njima znaju i da "izguglaju" fotografiju.

- Najsigurniji način kada dobijete neprimerenu poruku je da prekinete komunikaciju, blok i tu nema dalje priče. Ali, poenta u pristupu pedofila je da uspostave komunikaciju koja traje bar četiri meseca, kada prate navike svoje žrtve, onda predlože viđanje koje se uglavnom odloži, dok oni vrebaju sa strane da provere da li je žrtva sama - objasnio je Jurić.

NIKADA ADRESA U CV

Učenike je uputio da nikada, a uskoro bi mogli da dođu u takvu situaciju, ne stavljaju adresu u biografiju koju šalju na konkurse. Pozvao ih je da se slobodno njemu obrate ako im treba provera nekog oglasa za posao, ako je u inostranstvu. Ponovio je ono što je na prethodnom predavanju, roditeljima učenika u istoj školi, rekao oktobra prošle godine.

SAVETI KAD PUTUJETE U INOSTRANSTVO

- Kada putujete u inostranstvo sačuvajte svoju najnoviju sliku koju ćete ostaviti roditeljima, kopirajte pasoš, jedna kopija njima, jedna vama, naučite napamet broj telefona lokalne policije ili naše ambasade, dogovorite se da se čujete sa ljudima od poverenja određenog dana u određeno vreme, napravite lozinku, sigurnu reč koju ćete samo vi znati, pa kada se čujete s nekim pitajte, na primer "Kako je pas?", a vaši će znati da nešto nije u redu jer nemate psa ili nešto slično - savet je Igora Jurića.

Često se iza oglasa za posao kriju predatori, Foto: Profimedia

PREŽIVELA SAMO PUKOM SREĆOM

Devojka iz malog grada u Vojvodini imala je jedan san, sasvim uobičajen, da kad završi srednju školu, upiše fakultet u Novom Sadu. Možda bi u tome i uspela da je porodica mogla to da priušti. Nije očajavala, rešila je da pošto-poto nađe posao. Preko oglasa i prijatelja, nije uspevalo. Iskrsla joj je prilika da radi u Londonu, kao spremačica u hotelu. Sve je bilo idealno prvih nekoliko dana, dobri ljudi, pristojan hotel. A onda je za nju krenuo pakao. Postala je žrtva trgovine ljudima. Seksualna robinja. Dešavalo se da se za jedan dan nad njom iživljava i do 50 muškaraca. Jurić je ispričao da je sasvim slučajno preživela. Ostavljena je, nadrogirana, da umre u tunelu metroa, bačena potpuno naga.

Da nije smogla snage da jednu nogu prebaci preko ivice kanala, ostala bi tu zauvek. Ugledao je mašinovođa i pozvao policiju. Lekari su rekli da joj je ostalo tri, četiri sata života. Ostavljena da umre.

Učenici su na kraju postavili mnogo pitanja, želeli su da znaju sve, od toga da li bi se bavio predavanjima da se sa Tijanom nije desilo ono što se desilo, preko toga da li je bila slučajna žrtva ili ju je ubica pratio, kako se osećao u danima posle ubistva, dokle se stiglo sa usvajanjem zakona o doživotnom zatvoru za ubice dece, koliko je kazne zatvora dobio Tijanin ubica. Jedna devojka je na kraju konstatovala: "Svaka Vam čast kako se držite!" Organizatorka predavanja, profesorka geografije, Radmila Grujić na to je rekla: "Bravo" i aplaudirala. Bravo za nju što je to izrekla. Devojka je rekla ono što su, verovatno, svi u toj prostoriji mislili. Mnogi su sa predavanja izašli očiju crvenih od plača.

VIDEO: Igor Jurić o trgovini ljudima, predatorima, pedofilima i tome kako da zaštitite svoju decu

(J. Vučić/j.vucic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    4. april 2019 | 21:02

    Svaka cast ovom coveku! Jedan veliki zivotni a pre svega roditeljski rispekt.

  • Tea

    4. april 2019 | 20:30

    Juricu svaka to cast,treba iroditeljima da odrzis predavanje,da ih malo osvestis.

  • Petar

    4. april 2019 | 21:00

    Imao priliku da prisustvujem jednom predavanju gospodina Jurića i od tada gledam svet drugim očima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA