Vaspitačice očajne: Vrtići su natrpani, plate male, živimo od danas do sutra, u kreditima i dugovima! (VIDEO)

Dok su iščekivali dolazak predsednice Sindikata obrazovanja Srbije, Valentine Ilić, okupljeni vaspitači su tvrdili da su ucenjeni

  • 27

Oko 300 vaspitača okupilo se na Trgu republike da protestuje zbog niskih zarada i zabrane zapošljavanja. Međutim, od najavljene protestne šetnje po svemu sudeći neće biti ništa.

Dok su iščekivali dolazak predsednice Sindikata obrazovanja Srbije, Valentine Ilić, okupljeni vaspitači, kako javlja naš reporter sa lica mesta, tvrdili su da su ucenjeni da, ako budu šetali, neće biti pregovora.

Foto: Telegraf

- Zahtevi su predati u Vladi, ali dogovor je da ne bude šetnje ako hoćemo da se o tim zahtevima pregovara - kaže jedan od vaspitača.

Foto: Telegraf

Na Trgu se onda pojavila Valentina Ilić i poručila okupljenima da je dogovor da se do septembra reše svi zahtevi, a da je premijerka obećala da će povećanje zarade vaspitača biti izjednačeno sa ostalim povećanjima u prosveti.

Deo okupljenih je negodovao zbog toga jer tvrde da je septembar suviše dug rok i da su ih njihovi predstavnici prevarili.

Vaspitačica Zorica Radin ima 35 godina staža, završen fakultet i radi za platu od 52.000 dinara.

Zorica Radin es pita da li je i ministrova baka čuvala 40-oro dece odjednom Foto: Telegraf

- Šest godina se nama plata nije menjala. Živimo od danas do sutra, u kreditima i dugovima, snalazimo se kako znamo i umemo. Radimo u prevelikim grupama sa po 40 dece, što je nepodnošljivo i za nas, i za mališane. Od nas se očekuje da tako radimo sve do 65. godine. Ministar kaže: "I moja baba je čuvala decu sa 65 godina", baš me zanima da li je i ona brinula o 40-oro dece odjednom kao mi - kaže Zorica.

Da je situacija nepodnošljiva poručuje i Ljiljana Genić, koja kaže da vrtića ima premalo, dok sa druge strane kockarnice niču na svakom koraku.

Ljiljana Genić kaže da je profesija vaspitača omalovažena, a oni su poniženi Foto: Telegraf

- Vrtići su prenatrpani, uslovi rada preteški, sve više vaspitača oboleva od štitne žlezde i raka, sve više imamo i smrtnih slučajeva na radnom mestu. Naša profesija je omalovažena, a mi smo poniženi. Zanima nas dokle će biti tako - pita Ljiljana.

(M. Leskovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    11. april 2019 | 17:26

    Sram vas bilo na komentarima! Njihov posao je jako tezak i odgovoran. Cuvaju i uče nesto sto nam je najvaznije u zivotu, nasu decu! Čuvajte onda sami svoju decu ako vam one ne valjaju!

  • Mica

    11. april 2019 | 21:22

    Sramota za negativne komentare,ovo je stub jednog drustva koji se samo nadogradjuje.A danas vidim da roditelji po najemanje vode racuna o vaspitanju i obrazovanju svoje dece.Gospodo,te zene ne cuvaju vasu decu,one ih uce vrednostima,one ih uce zivoti,one im svaku situaciju predstave na pravi nacin,ono sto vi kao roditelji ne umete jer ste sevicni!!! Zakljucajte vrtic na dva dana...desila bi se Apokalipsa..PODRSKA VASPITACIMA

  • Ja

    11. april 2019 | 17:27

    Plate nisu male, vec realne. Ako ste uzeli kredit, isto vam je kao i svakom drugom. Jok, vi ste neka posebna klasa o kojoj drzava sa narocitom paznjom treba da se ophodi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA