≫ 

Posle Notr Dama podsetili smo se da je i kulturno blago u Beogradu gutao plamen

Poslednji u nizu ozbijan požar zahvatio je Narodno pozorište

  • 3

Namerni i slučajni požari, pa i svojevrsni ratni zočini nad kulturom, nizali su se poslednjih decenija u Beogradu.

Dok oplakujemo Notr Dam, sećamo se i desetina hiljada knjiga koje su spaljene 1941. u Narodnoj biblioteci Srbije, ali i simbola Beograda koji su goreli u poslednjih dvadesetak godina: Narodne Skupštine iz koje je kuljao dim 5. oktobra 2000. godine i spaljene Bajrakli džamije, tri i po godine kasnije.

NARODNO POZORIŠTE GORELO 2012.

Da su se i kod nas događali požari koji su gutali kulturno blago, svedoči i incident koji se 2012. dogodio u Narodnom pozorištu.

Tada su dve osobe povređene, nastao je haos u centru grada, a vatra je počela da se širi od prostora sa mostovima za rasvetne reflektore iznad Glavne scene u velikoj sali

Vatrogasci su uspeli da se izbore da požarom za oko 45 minuta.

Na mesto požara odmah po pozivu stiglo je 16 vozila sa 57 vatrogasaca i mada nisu svi učestvovali u gašenju, toliko ljudstvo je, kako su vatrogasci tada pričali za dnevnu štampu, bilo angažovano s obzirom da se radi o centru Beograda i da je bilo mnogo poziva uznemirenih građana.

Samo dve godine ranije izbegnut he požar i na sceni Raša Plaović kada je došlo do kvara na instalaciji u tonskom delu. Srećom, protivpožarna zaštita tada je odreagovala.

JUGOSLOVENSKO DRAMSKO POZORIŠTE UNIŠTENO 1997.

Jedan od najvećih požara u pozorištima, dogodio se 1997. godine kada je potpuno uništeno čuveno Jugoslovensko dramsko.

Najveća oštećenja bila su na Velikoj sceni i u gledalištu, urušen je deo krova, dok je Mala scena, odnosno Teatar "Bojan Stupica" ostao neoštećen. Ipak, arhiva, fundus i veliki deo drugog vrednog pozorišnog inventara vatrogasci su uspeli da spasu.

Foto: Milena Đorđević

Tadašnji upravnik Jovan Ćirilov govorio je da su sredstva za rekonstrukciju odavno tražena.

- Nismo mogli da dođemo na red, sadaćemo verovatno vanredno nešto da dobijemo - pričao je.

Šest godina je prošlo dok JDP konačno nije obnovljeno i dobilo izgled sa staklenom fasadom, po kojoj je danas prepoznatljivo.

SEĆANJE NA NARODNU BIBLIOTEKU (1941)

Najveća kulturna tragedija koja je zahvatila naš grad, definitivno je nacističko bombardovanje Narodne biblioteke.

Vredne knjige nisu na vreme sklonjene iz ovog objekta na Kosančićevom vencu, a kada je na njega pala bomba, papir je danima goreo. Ovaj ratni zločin prema kulturi ostaon je duboko urezan u kolektivno sećanje, da i danasn nema onoga ko ne zastane kraj njenih temelja.

Ostaci knjige koja je uništena 1941. godine u Narodnoj biblioteci, Foto: Wikipedia

Nedavno se u novoj zgradi Narodne biblioteke dogodio jedan težak incident sa protivpožarnim aparatima. Ali, nije bilo požara, već su stradali radnici koji su upravo radili na proveri instalacija koje je ovu zgradu treba da zaštite od najgoreg scenarija.

DŽAMIJA SPALJENA 2004.

Jedina beogradska džamija, Bajrakli, koja čuva sećanje na vreme kada su beogradom vladali Turci, i jedan od najstarijih objekata u Beogradu i redak primer orijentalne arhitekture, takođe je gorela.

Ali, požar nije nastao slučajni.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ogorčeni narod koji je gledao kako Srbe na Kosovu proteruju i ubijaju povampireni albanski teroristi, digao je ruku na kulturno nasleđe svih nas i molitveni dom beogradskih muslimana.

Naravno, niti su muslimani u Beogradu imali ikakve veze sa martovskim pogromom 2004. godine, niti je "lek" za terorizam i zločin uništavanje kulturnog nasleđa. Ipak, ovaj varvarski čin na neki način ostao je kao pečat jednog vremena za koje se nadamo da se nikada neće ponoviti.

"Najteži sukobi počeli su desetak minuta posle ponoći, kada je grupa od oko 100 demonstranata uspela da probije policijski kordon na uglu Kralja Petra i Gospodar Jevremove. Pošto se policija povukla iz Jevremove, demonstranti su polupali prozore i inventar u džamiji, a zatim je i zapalili. Demolirano je i nekoliko policijskih automobila parkiranih blizu džamije. Demonstranti su uzvikivali "ubij Šiptare", a pokušao je da ih umiri i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije: "Nemojte to da radite. Nemojte, kumim vas bogom. Nismo mi narod zločinaca, mi smo božji narod". Vatrogasci su se pojavili oko 1.30 i uspeli da ugase požar u i ispred džamije, a došli su i novi kordoni policije, koji su uspeli da potisnu demonstrante", pisala je te 2004. godine Beta.

DEMONSTRANTI ZAPALILI SKUPŠTINU

Crni dim koji se uzdiže nad prelepim zdanjem Skupštine Jugolavije, danas Srbije, jedan je od simbola petooktobarskih promena.

Foto: Profimedia, AFP

Tako je rušenje i paljenje ovog zdanja, jednog od najlepših predratnih simbola Beograda, postalo simbol demokratskih promena i obračuna demonstranata sa nosiocima vlasti, čiji poslanici su u njenim salama donosili odluke i kovali istoriju devedesetih.

VIDEO: Laptop eksplodirao i zapalio firmu

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RICINUS

    18. april 2019 | 06:51

    Nas smatraju divljacima a oni sebe "prosvetljenim " tako da misle da im je savest " čista"... poput krstaša iz daleke prošlosti krstaških pljačkaških divljim hordi krenuli su posle molitve u noterdamu da "oslobode" navodno sveti grad Jerusalim... I tada su imali sjajne propagande priče da opravdaju sva zlodela i zverstva koja su činili u hrišćanski carigrad srcu pravoslavlja... I sada su sastavili propagandu priču kako su oslobodili Kosovo srce srpskog pravoslavlja i pustaju divlje šiptar muslimane da pale i ruše srpske crkve i manastire... spremaju da prepravke falsifikuju istoriju, preostale crkve i manastire predaju šiptarima kao njihovu baštinu.... To zlo neće vam srpski narod nikada zaboraviti niti oprostiti i zna da čeka.. ..

  • Valjda

    17. april 2019 | 22:45

    ... dok ga oplakuju uz selfije, lične promocije, takmičenje ko će više da pljune love?

  • Mr

    18. april 2019 | 07:36

    A ko to oplakuje ajde smanjite malo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA