≫ 

Beogradski liftovi imaju 41 godinu u proseku, a radni vek im je 25 godina!

Prosečna starost liftova u Beogradu je 41 godina

  • 2

Smrt starijeg čoveka na stepeništu zgrade u Gandijevoj ulici, koji je pešice morao da nosi hleb jer lift nije radio, otvorilo je niz pitanja o tome zašto je potrebno da protekne i nekoliko dana od poziva do popravke lifta.

Stariji i nemoćni stanari se opravdano bune. Kažu, bez lifta jedino mogu da ostanu zatvoreni u svoja četiri zida i mole mlađe komšije da im donesu potrepštine iz prodavnice ili da rizikuju sopstveno zdravlje... A gde su trudnice, majke sa decom, ljudi sa povredama...

Međutim, u "Gradskom stambenom" ističu da postoji jedan ozbiljan problem koji se tiče liftova u Beogradu.

Priznaju, i sami dobijaju kritike stanara, ali ističu da je prosečna starost liftova koje održavaju je čak 41 godina, a smatra se da je njihov radni vek 25.

Lift u Zapadnoj kapiji Beograda, Foto: Mateja Beljan

- Kada starost liftova postane veća od njihovog radnog veka, učestalost kvarova se povećava i pravo je umeće majstora da takve liftove održe u pogonu. Treba imati u vidu da se veći deo popravki liftova radi ručnom izradom rezervnih delova koji se više ne proizvode a koji su neophodni da bi starim liftovima produžavali radni vek... Tako da od starosti liftovskih postrojenja zavisi i brzina otklanjanja kvara - kažu u ovom preduzeću.

Stoga, ističu, ne mogu precizno da odgovore koliko je generalno vremena potrebno za popravku lifta.

- O rokovima za otklanjanje kvara na liftovskom postrojenju se može govoriti samo kada se tačno zna starost lifta, vrsta i obima kvara u šta stručne službe preduzeća imaju uvid tek nakon detaljnog pregleda konkretnog lifta - kažu u "Gradskom stambenom".

"REAGUJEMO ODMAH, ALI..."

- Po prijemu poziva, majstori odmah kreću na teren. Svakako činimo sve da u datim okolnostima stanari na popravku čekaju onoliko koliko je zaista neophodno da se problem reši na najbrži mogući način. U većini situacija ne postoji privremeno rešenje koje bi osposobilo lift - kazali su u "Gradskom stambenom".

Stanarima, tako preostaje samo strpljenje. Ali teško je govoriti o strpljenju ljudima koji nekoliko dana provedu život bez lifta na petom, šestom, desetom, petnaestom spratu...

Lift u Istočnoj kapiji Beograda, Foto: Mateja Beljan

Ipak, obaveza "Gradskog stambenog" je da lift popravi, ali ne i da im obezbedi novi. Zgrada, pa samim tim i lift, u vlasništvu je stanara zgrade. Oni moraju da skupe novac da stari lift zamene novim, jer ova naprava, nažalost, nije večna.

- Koristimo i ovu priliku da apelujemo na stanare da budu strpljivi i da shvate da su liftovi njihovo vlasništvo, ali da bez remonta ili zamene ne mogu večno raditi bez kvarova. Jedino rešenje, a ujedno i trajno je zamena starog lifta novim - kažu u "Gradskom stambenom".

Oni svojim korisnicima daju i mogućnost kompletnog remonta lifta, koji stanari mogu da plate i na period do 60 mesečnih rata.

IMA I ZLOUPOTREBA LIFTA

Jedan od stanara skrenuo nam je pažnju da se lift ponekad i zloupotrebljava.

- Naš lift je star, a kada stanari rade veliko sređivanje stanova, dešava se i da zloupotrebljavaju lift. Moram da kažem, ima i toga, nisu uvek krive službe, ali svakako je veliki problem za starije ljude kada lift iz bilo kog razloga stane - kazao je on.

VIDEO: Starica je zakoračila u lift a zahvaljujući pukoj sreći sačuvala je svoj život

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sirano

    24. april 2019 | 14:00

    Stanari da obezbede novac a gradsko stambeno godinama uzimalo pare. Vratite nam novac pa cemo popraviti i liftove i fasade. Sramota

  • NikolaKBgd

    24. april 2019 | 14:23

    Stanovi otkupljeni za 10maraka i jos ocemo liftove iz budzeta? A mi po kucama sve sami placamo... Stambenom placate 50 kinte mesecno na konto odrzavanja i ocete lift koji kosta 30000e pa na gore?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA