≫ 

Neverovatan slučaj u Beogradu: Beba od 45 dana ne voli mleko, ali tamani pileći batak i povrće!

Reč je o takozvanim "milk dislikers" ili neljubiteljima mleka, objašnjava dr Perišić

  • 4

Bebica od 45 dana iz Beograda koja ne voli ukus mleka i odbija da ga pije prestravila je svoje roditelje koji su je odmah odveli na Univerzitetsku dečju kliniku "Tiršova". Ipak, naš čuveni gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić nije paničio, jer za njega ova bebica nije prvi slučaj novorođenčeta koje neće da pije mleko i koje bi radije odmah prešlo na nešto "konkretno".

Kako dr Perišić objašnjava za Telegraf.rs, pet odsto beba su "milk dislikers" ili neljubitelji mleka, i za njih se sprema specijalna kaša od pilećeg mesa i povrća. 

- Još 1987. godine profesor Džon Heris iz čuvene londonske bolnice Grejt Ormond Strit osmislio je formulu za bebe koje ne tolerišu ili ne vole mleko. On je patentirao kašu koja kao izvor proteina koristi pileće meso. To nije belo meso, već batak ili karabatak, zbog toga što pileći mišići imaju više gvožđa. Zatim je koristio pirinčanu sluz kao izvor ugljenih hidrata, odnosno energije, dodavao maslinovo ulje kao izvor masnoća i na kraju multivitaminske kapi - navodi dr Perišić za naš portal.

Dr Perišić sa jednim od najmlađih pacijenata, Printskin: Youtube, dr Vojislav perišić

Upravo ovu kašu, poznatu kao chix, sada jede i njegov pacijent star svega 45 dana. I kako doktor kaže, beba je obožava. Koliki je ovo uspeh pokazuje i to da bebe na mešanu hranu prelaze najranije od četvrtog, a najčešće od šestog meseca starosti.

- Interesantno je da bebe od mesec ili dva izuzetno dobro prihvataju ukus ove smese i izvanredno napreduju. U njoj imaju sve što je potrebno za razvoj, a kaša je pritom lako svarljiva - dodaje naš sagovornik.

Kaša je, zaključuje on na kraju, namenjena za tri grupe beba, a zbog treće grupe on danas prima pacijente iz celog regiona - Hrvatske, BiH, Crne Gore...

- Ova ishrana je namenjena bebama koje su alergične ili netolerantne na sve vrste mleka uključujući i visoko specijalizovane forme mleka za najteže vrste alergija. Zatim za bebe koje ne vole ukus mleka ili "milk dislikers". I na kraju, kod beba koje imaju stanje infantilne anoreksije, koje neće da jedu apsolutno ništa a potpuno su zdrave - kaže naš čuveni gastroenterolog koji se upravo za ovu poslednju grupu specijalizovao u inostranstvu.

VIDEO: Maleni Vuk iz Beograda je dobio uskršnje jaje i kucnuo se s mamom, usledio je zarazni smeh

(M. Leskovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran 52

    1. maj 2019 | 12:52

    Bravo za bepca,ubrzo će preći na jagnjeće i praseće.

  • Miloš

    1. maj 2019 | 13:15

    Živa bila i neka joj sve na zdravlje 👼👶🍗🍖

  • Zvezda

    1. maj 2019 | 15:17

    Vodite racuna, nije smesno i slatko. Sve ima svoje u ishrani beba. Ovo moze da ima gojaznost za posledicu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA