≫ 

Ove fakultete je najteže upisati, vodi se tesna borba: Za jedno mesto na FON-u, ETF-u i psihologiji bori se po 5 kandidata (TABELA)

Za softversko inženjerstvo konkurisalo je 911 brucoša, a moglo je da ga upiše svega 178

  • 0

Iako je Univerzitet u Beogradu prošle godine morao da uvede i treći upisni rok za brucoše, jer u prva dva nije uspeo da popuni sva mesta, i dalje postoje fakulteti na koje je navala ogromna i koje već u prvom roku mogu da upišu samo najbolji.

Sudeći po poslednjoj statistici iz 2018. godine, najveća konkurencija očekuje se na FON-u, ETF-u na smeru psihologije na Filozofskom fakultetu. Tu se prošle godine čak pet kandidata borilo za jedno mesto.

Foto: Telegraf

Na primer, za informacione sisteme i tehnologije na FON-u konkurisalo je 1.894 brucoša, a mesta je bilo za svega njih 390. Poslednji primljeni kandidat imao je 77,08 bodova. Došao je kao jak odličan đak i prijemni, koji inače niko nije uspeo da reši bez greške, uradio je vrlo dobro.

Slična situacija je i na ETF-u. Za softversko inženjerstvo konkurisalo je 911 brucoša, a moglo je da ga upiše svega 178. Tesna borba.

Na Medicinskom je bilo duplo više prijavljenih nego što ima mesta, a na Stomatološkom tri puta više. Tesno je bilo i na Fakultetu bezbednosti. smeru logopedije na FASPER-u, a bogami i na Saobraćajnom.

Mesta ima na Pravnom i Ekonomskom, Foto-ilustracija: Profimedia/Hemis

S druge strane, nekada popularni Pravni i Ekonomski fakultet više nije tako teško upisati. Sudeći po poslednjoj statistici, oni koji ne uspeju da upišu Pravo i Ekonomiju iz prve, sigurno će moći da pokušaju u drugom upisnom roku, jer je na ovim fakultetima prošle godine ostalo slobodnih mesta.

KALENDAR PRVOG UPISNOG ROKA

Prijavljivanje kandidata: 19. do 23. juna

Polaganje prijemnog ispita: 24. juna do 30. juna

Objavljivanje rezultata: najkasnije do 1. jula do 16 časova na preliminarnoj rang listi

Primedbe na preliminarnu rang listu: (36 sati od objavljivanja) a najkasnije do 3. jula do 10 časova

Komisija za upis donosi rešenje po žalbi najkasnije do 4. jula u 10 časova

Objavljivanje konačnih rang lista fakulteta: najkasnije do 8. jula

Upis: najkasnije od 8. do 12. jula.

VIDEO: Studenti Pravnog fakulteta među najboljima u svetu, pobedili Harvard i Berkli

(M.Leskovac/M.Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA