Meštani naselja kod Lazarevca očajni, mesecima nemaju vodu: Zovemo nadležne, oni dođu i poprave kvar, ali za 2 sata ponovo nema ni kapi (VIDEO)

- Dođemo sa posla, dođu nam gosti, nemamo vode ne za tuširanje, nego ni za kafu, ni da se ruke operu, sudovi - kažu stanovnici naselja Šušnjar

  • 12

Stanovnici Ulice Vuka Karadžića u naselju Šušnjar kod Lazarevca, već duže vreme imaju nepodnošljiv i za sada nerešiv problem sa napajanjem vode u svojim domaćinstvima. Ipak, ovaj problem dešava se i u drugim ulicama, a nadležni iz direkcije za vodovod u ovoj beogradskoj opštini, gotovo stalno primaju pozive i molbe za sanaciju.

Našoj redakciji javilo se nekoliko njih koji ne znaju kako više da izdrže bez vode, a ovaj nedostatak navodno trpe već duži vremenski period.

- Problem se događa već dugo, ali je od prošle godine postalo nepodnošljivo. Razumeli smo kad nekada leti nema vode jer je velika potrošnja, ali kad zimus nismo imali vode, to nam stvarno nije bilo jasno. Zimi kada bi trebalo da su bunari vodovoda puni vode, mi je nismo imali. Dođemo sa posla, dođu nam gosti, nemamo vode ne za tuširanje, nego ni za kafu, ni da se ruke operu, sudovi, itd - počinje priču o ovom egzistencijalnom problem jedan od stanovnika ovog naselja.

Title: Ulica Vuka Karadžića, naselje Šušnjar, voda

Sporna puma; Foto: Čitalac Telegrafa

On, kao i njegove komšije, tvrde da su zvali i zovu i dalje vodovod, tačnije Javno privredno komunalno preduzeće "Lazarevac", direkciju za vodovod konkretno, ali rešenja za njihovu muku još nema.

- Zovemo ih od jutra do mraka, skoro svaki dan. Voda dođe nekad na dva ili tri sata, nekad na više, ali nikako ne može da prođe dva dana da ih ne moramo zvati da pošalju ekipu na prepumpnu stanicu - govori nam očajan meštanin koji živi u Ulici Vuka Karadžića.

Od prepumpne stanice do kraja sistema ima preko 200 kuća, a njegova je pred kraj sistema, što znači da kada se pumpa ugasi prvo kod njih nestaje voda, jer se prirodnim padom spušta prema stanici.

NIKO IM NIJE VEROVAO DA NEMAJU VODE

Prema rečima našeg sagovornika, jedno vreme su žene na centrali vodovoda verovatno mislile da im je dosadno pa se meštani šale sa njima kad ih svako malo zovu, te su poslali ekipu sa terena da dođi do nas i provere imamo li vode.

- Naravno, ekipa je došla, vode nije bilo. Jedan dan smo ih zvali i rekli su da će ekipa za 10 minuta doći na stanicu, lično sam ih čekao sa komšijom preko sat i po vremena. Ušli smo zajedno sa njima u stanicu i videli u čemu je problem - priča mladić koji je sa majstorima želeo da vidi o čemu je reč.

Title: Ulica Vuka Karadžića, naselje Šušnjar, voda

Veliki problem predsravlja jačina pumpe koja bi trebalo da je uvek na 8 bara, a ona je često na 4; Foto: Čitalac Telegrafa

4 KLJUČNA PROBLEMA

On kaže da su četiri stvari ključne za ovaj problem:

1. Za njihovo naselje od preko 200 kuća njihov rezervoar je zapremine 7 metara kubnih, što je premalo.

2. U vodu nekako uđe kamen i zaglavi klapnu, koja služi da reguliše količinu i protok vode, te se voda sama vraća jer je klapna ne može zaustaviti kad se zaglavi.

3. Pumpa je verovatno mnogo slaba jer da bi viši delovi naselja imali vode pritisak mora biti 8 bara, a on je često oko 4 bara. Uvek nam pričaju da rešenje ne postoji i da moraju uvek pozvati pa će oni poslati ekipu.

4. Ogroman problem je što je pored prepumpne stanice poslednji hidrant, te u slučaju nekog požara, vatrogasci mogu koristiti samo vodu koji imaju u kamionu jer je prepumpna 1,5 km daleko.

IZ VODOVODA KAŽU DA JE REŠENJE RACIONALNA POTROŠNJA

Kako bismo proverili da li su ovi navodi meštana naselja Šušnjar tačni, kontaktirali smo nadležne u direkciji radne jedinice "Vodovod i kanalizacija" u Lazarevcu.

Oni tvrde da to naselje naselje je uredno snabdeveno vodom u toku 24 časa i nije tačno da nema vode. Problem u vodosnabdevanju može nastati samo u Ulici Vuka Karadžića i to iznad postojeće prepumpne stanice.

- To se može dešavati iz nekoliko razloga: ili je u pitanju kvar na buster pumpama koje su sastavni deo stanice, ili se radi o prekomernoj potrošnji (to je kraj sa puno vikendica - zalivanje bašti) ili je došlo do kvara na vodovodnim instalacijama. Inače, posednjih 10 dana nemamo pozive iz ulice Vuka Karadžića da nema vode ili da je umanjen pritisak - rekao nam je upravnik r.j. "Vodovod i kanalizacija", Aleksandar Arsenović.

Title: Ulica Vuka Karadžića, naselje Šušnjar, voda

Foto: Čitalac Telegrafa

On u obraćanju za "Telegraf" kaže da su mere koje su do sad preduzete: zamena starih buster pumpi novim, a svaki kvar na vodovodnoj mreži se uredno i brzo sanira.

- Takođe, potrebno je i da se voda racionalno troši od strane građana jer to često nije tako. Poslednjih nekoliko godina je dat veliki broj vodovodnih priključaka u ovoj ulici tako da se razmatra i potreba rekonstrukcije postojeće stanice jer je, u danima povećane potrošnje vode, ista neodgovarajuća za toliki broj potrošača - kaže Arsenović.

Upravnik direkcije vodovoda napominje da svi koji imaju problem treba da se obrate na telefon dispečerskog centra na vodovodu "Peštan" 011 8121 167. Nakon prijave, dežurne ekipe će izaći na teren i pokušati da otkriju i saniraju nastali problem.

(S. Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DrMarko Pasalic

    11. maj 2019 | 21:32

    Cuj racionalizacija Alo bre bando ocete letece automobile da pravite a vodu u 3 ulice ne mozete da dovedete. Rimnjani bez struje ceo Singidunum snabdevali..

  • zak

    11. maj 2019 | 21:21

    Sta rade opstinsri kako je moguce da ne veruju ljudima da nemaju vode , koja neozbiljnost. Za to treba neko da odgovara.

  • Paaa

    11. maj 2019 | 22:34

    To je napredna naša Srbija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA