Da li smo glupi ako napišemo - Knez Mihajlova? Većina nas to radi, ali ni naši preci nisu bili mnogo "bolji"

Prost zaključak bio bi - Beograđani su većinom nepismeni, ali...

  • 4

Kada na Instagramu otkucate tag #KnezMihajlova dobićete skoro 30 miliona fotografija. Ako ovaj tag ukucate pravilno, odnosno #KnezMihailova, kako se zapravo najpoznatije beogradsko šetalište zove, dobićete skoro 25 miliona slika.

Knez Mihajlova Foto: flickr/klaasjanb

Dakle, prost zaključak bio bi - Beograđani su većinom nepismeni.

Iako bi mnogi sada osuditi sve one koji ne znaju ni istoriju ni pravopis, istina je da i oni koji greše, zapravo možda i nisu toliko u krivu.

Knez Mihailova Printskrin: Digitalna narodna biblioteka Srbije

Zvaničan naziv jeste Ulica kneza Mihaila, i u savremenim izdanjima literature sa istorijskom tematikom ime kneza se zaista piše sa "i". Ali, ako prelistate predratnu štampu, videćete da je konfuzija oduvek postojala.

Knez Mihailova Printskrin: Digitalna narodna biblioteka Srbije

Oglasi u "Politici" u međuratnom periodu prepuni su primera gde se piše "Knez Mihajlova", ali ima i onih drugih primera, gde je ime ove ulice napisano ispravno. Dešavalo se, čak, da se oba oblika nađu na istoj strani.

Knez Mihailova Printskrin: Digitalna narodna biblioteka Srbije

U svakom slučaju, brkanje slova "i" i "j" u ovom slučaju i nije tako strašno, sa stanovišta pismenosti i pravopisa, jer je reč o dve varijante pisanja jednog istog imena.

Knez Mihailova Printskrin: Digitalna narodna biblioteka Srbije

Sličan primer je i sa Mihajom Pupinom. Njegovo ime piše se baš sa "j", ali mnoge ulične table, zapravo, u sebi imaju verziju "Mihailo Pupin", odnosno "Bulevar Mihaila Pupina" (Novi Beograd).

Knez Mihailova Printskrin: Digitalna narodna biblioteka Srbije

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ®Laki

    11. maj 2019 | 18:03

    Nema konfuzije, ili si pismen ili nisi!

  • Nada

    11. maj 2019 | 18:16

    Moj sin se zove Mihailo. Ako ne naglasim da je Mihailo sa i, ili ne akcentujem ime na slovo i, svi, ali bas svi pisu Mihajlo!

  • Zoka

    11. maj 2019 | 20:16

    Ne generalno Beogradjani,nego 80% iz svih krajeva Srbije i to ove mladje generacije. Ja stalno pisem da su nepusmeni,nikakav recnik nemaju i samim tim kako zavrsavaju skolu kada osnovno znanje nemaju. A da ne pricamo o znanju iz visih razreda,jer je ovo iz I osnovne. Sramota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA