≫ 

Najneobičniji vozač GSP-a u Beogradu: Nema dana da ne padne neki selfi, a razlog je predivan (FOTO)

Marjan je za volan autobusa Pogona "Kosmaj" seo 2017. godine i od tada malo po malo počele su da ga susreću bivše kolege

  • 2

"Grad je najlepši kada se budi, a sve je u oku posmatrača", pričao je vozač gradskog autobusa Marjan Anđelković, kada smo ga nakon godinu dana ponovo sreli. Znamo se lično...

Beograd Foto: Marjan Anđelković

Jutarnji špic, zahuktavaju se gužve, uspavani pešaci prelaze ulicu... Za Marjana Anđelkovića baš to je najlepši deo dana: "Tada se javljaju boje, tonovi, momenti... senke i oblaci", a on kroz svoju šoferku autobusa GSP na liniji 83 kao u predstavi uživa u novom danu. Najteži je, kaže, poslednji sat vožnje.

Kad god je u prilici, dok bus stoji čekajući da putnici uđu, Marjan napravi neku novu fotku Beograda.

marjan andjelkovic Selfi sa novinarom "Telegrafa", Foto: M. Beljan

Ne promiču mu ni vozači koji zaborave da na vreme uključe žmigavac, neoprezni pešaci koji se kolebaju da li da pretrče ulicu, putnici koji se spremaju da uđu...

- Gledam kroz šoferšajbnu kao na pozornicu, predstavu... kao na video-igricu gde imaš samo jedan život i nemaš pravo na grešku, kao i kod doktora. Dnevno spasiš sigurno dva-tri života u proseku svojom pažnjom, koncetracijom koju oni u tom trenutku nemaju... - priča Marjan.

A onda, kada ugleda poznato lice, padne osmeh i naravno - selfi, i to je već postala tradicija za Marjana.

Selfi Selfi sa Sanjom Jakšić, Foto: Facebook

- Kada gledam kroz šoferšajbnu imam tu širinu pogleda na grad. Ne promiču mi stvari, o svemu treba voditi računa. Ali jutarnji oblaci, prelazak Starog savskog mosta dok izlazi sunce i igraju se senke, zaista je nešto neprocenljivo. Sve je u oku posmatrača - priča Marjan.

Kad kažemo poneko poznato lice i selfi, moramo da napomenemo da Marjan nije vozač starog kova koji prepoznaje svoje stare putnike, već susreće svoje nekadašnje kolege i saradnike koji se pomalo začude kada ga vide za volanom GSP "Beograd".

Radio je neki potpuno drugačiji posao, čak 8 godina bio je domaćin na pultu "Blica", gde je upoznao na stotine novinara, gostiju redakcije, poznatih ličnosti, kurira, vozača... Mnogi od njih sada su u drugim redakcijama i u drugim poslovima, ali Marjana niko ne zaboravlja. Ni volan mu, ipak, nije stran, prethodno je vozio u ambasadi Belgije i provozao, priseća se, razne političare.

marjan andjelkovic Foto: M. Beljan

- Mnogi od tih bivših kolega i poznanika me prate na istagramu i počeli su da se čude kada vide moje neobične fotografije. Drugačije su zbog ugla, fotografišem sa visine, sa ulice. Pitali su se i otkud ja da se toliko često vozim autobusom, a onda bi me sreli ovde. Prvi selfi pao je sa novinarom "Sputnika" Milanom Vukelićem. Našalili smo se, da napravimo selfi "s putnikom". Dok sam stajao na stanici nastala je i ova, za novinare koji me poznaju, legendarna slika - priča Marjan.

Beograd Selfi sa Milanom Vukelićem, Foto: Marjan Anđelković

ZAMENIO ULOGE

"Sve što mogu reći, putevi su dugi, seku se i srešćemo se!", pričao je.

Nekada su pored Marjana svi prolazili, a on je stajao za info-pultom. Sada je situacija obrnuta - Marjan prolazi, svakog dana od Krsta do Zemuna, a putnici idu nekim svojim putem. Tako smo ga i mi čekali kod okretnice u Bačkoj dok je imao vanredno skraćenu trasu od Ušća, jer su se u centru grada stvorile velike gužve.

Beograd Foto: Marjan Anđelković

- Za info-pultom sam vodio računa o svemu. I ko dolazi i ko odlazi, i gde su ključevi, gde su vozači, štagod da u redakciji nije bilo u redu obraćali su se meni. A ovde sam za volanom, posao mi je da vozim, a putnici se samo smenjuju. Težak je rad sa ljudima, ali treba imati čvrst stav i biti tolerantan u isto vreme, to je nešto što učiš dok postaješ stariji i zreliji. Bilo koji problem da se javi, to se reši. Evo, sada je gužva, ali neće je biti za 10-15 minuta, sve prođe, samo treba biti strpljiv - priča Marjan.

PUTEVI SE UKRŠTAJU

Dok lagano okreće volan starog "mercedesa", Marjan spominje poimence kolege i zajedničke poznanike i prijatelje koje je susretao i iznenadio.

- Zavšrimo posao u nekoj firmi, ali život ide dalje - priča Marjan.

Dešava se, kaže, da nekoga primeti u gužvi i iz daljine i da mora da mu svirne da bi ga primetio.

Beograd Foto: Marjan Anđelković

- Uvek dobijem osmeh. I to je najvažnije, biti pozitivan, radovati se. Ja se radujem susretima - priča Marjan.

Tako je bilo i sa nama. Dok smo stajali u stanici, morao je da padne jedan "selfi", da se zna da smo se susreli.

Pa onda, Marjane, vidimo se uskoro ponovo na drumu, raskrsnici, semaforu...

VIDEO: Maloletnici maltretiraju vozača GSP-a na okretnici autobusa 89 u Beogradu

(Mateja Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E....

    27. maj 2019 | 12:54

    Razni vozači busa, kada koriste telefone, to je strašno... Ali kada to radi Marjan, e to je super... Ajmo malo isti aršin za sve...

  • Ja ne

    27. maj 2019 | 10:53

    Razumem. Zasto ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA