Počinje Sajam tehnike: Vreme je za nove tehnologije

Očekuju se milionski ugovori na Beogradskom sajmu

  • 0

Na Beogradskom sajmu će danas pod sloganom “Vreme je za nove tehnologije” biti otvoren 63. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća koji će trajati do 25. maja.

Najstarija sajamska manifestacija i najznačajniji regionalni razvojno-tehnološki događaj poslednjih godina beleži značajan porast “višemilionskih poslova i ugovora” i time postaje stecište privredne saradnje. Čak polovina od 600 izlagača dolazi iz inostranstva i to iz tridesetak zemalja sa svih meridijana, a ove godine predstaviće se i znatno veći broj kineskih firmi.

sajam tehnike Foto: Promo

Sajam tehnike u skladu sa globalnim trendom promoviše Četvrtu industrijsku revoluciju kroz najnovije digitalne tehnologije i automatizaciju poslovnih procesa. Izlagači su najavili predstavljanje više od stotinu najnovijih dostignuća, pre svega iz domena 3D tehnologije (tehno i industrijsko 3D štampanje i modeliranje, 3D print polimera), primene robota (multifunkcionalni aparati za zavarivanje sa touch screen monitorom, robotsko zavarivanje, robotska automatizacija proizvodnih procesa, prezentacija industrijskog robota Motoman u različitim aplikacijama) i CNC mašina i rutera (mašina za sečenje vodenim mlazom, zavarivanje sa odvojenim dodavačem žice, CNC mašine sa četiri ose).

Na spisku noviteta su i aparati za zavarivanje, mašine za savijanje i oblikovanje lima, savremena laserska tehnologija poput fiber laser sistema za sečenje, a posetiocima će biti demonstrirane i inovacije u obradi plastike, optički merni instrumenti, softverska rešenja za kontrolisanje proizvodnje, te telekomunikaciona dostignuća i savremena industrijska i kućna elektronika.

Nezaobilazan segment sajamskih dešavanja uvek su bila stručna predavanja, edukativni programi, panel diskusije i radionice. Predstavnici Fondacije Registra nacionalnog internet domena Srbije održaće u Hali 2 C set predavanja na temu “Bezbednost i pravilan nastup firme na internetu”, dok će se Savez energetičara Srbije i Inženjerska komora pozabaviti novim tehnologijama u energetici i primenom veštačke inteligencije...

sajam tehnike Foto: Promo

Ministarstvo nauke i visokog obrazovanja Ruske Federacije prirediće izložbu posvećenu efikasnim tehnologijama budućnosti, kao što su  robotski sistemi, novi materijali, ekološki čisti izvori energije, visokoproduktivni poljoprivredni i vodni resursi.

Na Sajmu tehnike učestvovaće brojne naučno-istraživačke i obrazovne institucije, biće promovisani start-up i inovativni projekti, a svoje ideje predstaviće i šest finalista nacionalnog takmičenja “Najbolja tehnološka inovacija“.

Očekuje se preko 20.000 posetilaca, pojedinačna ulaznica košta 400 dinara, grupna 250, a za studente i đake 100 dinara, dok za parking po satu treba izdvojiti 150 dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA