≫ 

"Da li to čuvena novobeogradska vrana ponovo napada?": Prolaznici završavaju krvavih glava naročito u ovom delu grada

Gnežđenje je počelo i spremne su za okršaj da bi uklonile svaku pretnju

  • 7

- Napala me vrana u Novom Beogradu, kod Ušća, s leđa, raskrvarila mi glavu - napisala je jedna korisnica Tvitera i opisala paničnu, ali reakciju koja je malo pomogla: "Vrištala sam, nisam znala šta je, ali je neki čovek vikao: 'Vrana, vrana!'"

Ona je samo jedna u nizu Beograđana koji se proteklih nekoliko nedelja žale se da su ih napale vrane, koje su počele da se gnezde i brane svoje mlade od svih koji im se približe.

Najopasniji roditelji ptičijeg sveta su, prema učestalosti "kuknjave" u Novom Beogradu, a to potvrđuju i lekari.

- Evo me kod lekara. Prvo su me pitali: "Je l' to ona čuvena novobeogradska vrana?" Čuvena?!?! - prenela je ona.

Kako je Telegraf pisao, još početkom meseca slično se dogodilo i Danijeli A. ispred Doma zdravlja u ovoj beogradskoj opštini.

NEMA PRAVILA, NE ŠTEDE NI BRINETE

U Domu zdravlja se nisu začudili napadu, kako je prepričala, a sve se završilo tetanusom i antibioticima, ali i jednim interesantnim pokušajem da se utvrdi šta je zajedničko "žrtvama".

Vrana Novi Beograd Najjednostavnije rešenje je da zaobiđete vrane i njihove mlade Foto: Telegraf

- Onda je dr iz susedne ordinacije rekla: "Čekajte da dodđem da vidim boju kose, zbog statistike. Pa kad me je videla: "E jbg, smeđa, nema pravila, napadaju sve”.

KAKO SE ZAŠTITI?

- U tom šoku pozovem mamu, kažem: "Mama, napala me vrana", ona u panici: "Maši torbom, maši torbom" - nastavlja svoj doživljaj Tviterašica.

Međutim, mamin savet je poslednje što bi u ovom slučaju trebalo da posluša jer to još više razljuti vranu.

Ovakve situacije događaju se svake godine oko maja i tada je najlakše izbeći neprijatne situacije izbegavanjem područja na kom su kolonije vrana.

- Građani treba da imaju u vidu da su u pitanju inteligentne ptice, koje umeju da prepoznaju lica, i neke crte, šešir i odeću i da prepoznaju prolaznika ako ponovo naiđe. Ukoliko vrana napadne trebalo bi staviti nešto iznad glave, pomažu šeširi, a sada po ovom lošem vremenu zgodan bi bio kišobran. Sve je pitanje udaljenost i prostora koji mi ostavljamo pticama da žive  - kaže Saša Rajkov iz Društva za zaštitu ptica.

Borbena gotovost vrana trajaće barem još oko mesec dana.

- Zbog hladnih nedelja pitanje je koliko će trajati, možda će biti nešto duže, neke još nisu počele gnežđenje - dodaje Rajkov.

Zbog vrana ne treba paničiti, a Rajkov dodaje da su one korisni čistači našeg prirodnog okruženja, uklanjaju otpatke sa livada i hrane se uginulim drugim pticama.

VIDEO: Ptice samoubice! Zakucavaju se u planinsko jezero, a meštani veruju da time prilažu svoju žrtvu

(M.Ro.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drug skoku

    24. maj 2019 | 08:15

    Ona samo brani mladunce, koja prvi put probaju da lete, mi predstavljamo opasnost za njih, tako majka ceni

  • Baki

    24. maj 2019 | 05:26

    Glupi saveti...treba tužiti grad Beograd...tražiti vrlo pristojnu odštetu,koju ćete sigurno dobiti...a glavonje neka razmišljaju o tom problemu...

  • mmm

    24. maj 2019 | 08:27

    Kako da ih izbegavam. Živim u ulici brze hrane. Tamo je katastrofa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA