≫ 

Sastanci sa predstavnicima čeških i evropskih kompanija: Vesić i Nikodijević u poseti Pragu

Vesić i Nikodijević će obići kompaniju CSG CZEĆOSLOVAK

  • 1

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predsednik gradske skupštine Nikola Nikodijević nalaze se danas u Pragu u jednodnevnoj poseti, gde će se upoznati s funkcionisanjem metroa u prestonici Češke, kao i sa iskustvima koje taj grad ima sa obnovljenim tramvajima ČKD koje imaju oba grada, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Kako se navodi, Vesić i Nikodijević će obići kompaniju CSG CZEĆOSLOVAK grupa, koja radi restauraciju starih tramvaja za Prag i koja je kupila kompaniju "14. oktobar” iz Kruševca.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić sastao se sa potpredsednikom Vlade Češke Karlom Havličekom i pozvao češke investitore da iskoriste potencijale i investiraju u Beograd koji je, kaže, u prethodne četiri godine ostvario zavidne rezultate.

Vesić se sastao i sa potpredsednikom komore industrijalaca Fratišekom Čalopekom i razgovarao sa predstavnicima brojnih evropskih i čeških kompanija koje su zaintresovane za ulaganje, među kojima su “EP holding” i “Veolija”.

- U ovom trenutku nema boljeg mesta za investiranje u Evropi od Srbije i Beograda. Okrenuti smo ka investicijama i to pokazuju rezultati koje imamo u poslednje četiri godine. Nezaposlenost je pala sa 24 odsto na ispod 10 odsto - rekao je Vesić i precizirao da danas u srpskoj prestonici radi oko 720.000 ljudi, a pre četiri godine 560.000.

Takođe, napredak pokazuje i prosečna plata u Beogradu koja danas, kako kaže, iznosi 576 evra, što je za 116 evra više nego pre četiri godine.

- To pokazuje da se Beograd razvija i da svoju priliku mogu da traže kompanije iz Češke - rekao je Vesić za Tanjug koji je, takođe, izrazio zadovoljstvo što je jednodnevni boravak srpske delegacije u Pragu završen sastankom sa visokim državnim zvaničnicima.

Vesić u Pragu Goran Vesić na sastanku u Pragu - Foto: FOTO TANJUG / MARIJA PETROVIC

Prema Vesićevim rečima, sastanak sa potpredsednikom češke vlade pokazuje koliko im je značajna saradnja sa Srbijom i Beogradom.

Ističe da je na tom susretu bilo reči o projektima čeških kompanija u Beogradu koje, kako kaže, treba da dođu u još većem broju i iskoriste dobru političku i sve bolju ekonomsku saradnju koja postoji između dve zemlje.

- Mi u ovom trenutku razgovaramo sa Tatrom, kompanijom čiji se tramvaji nalaze u Beogradu o njihovoj restauraciji. Intezivno pričamo o mogućnostima da se to uradi i verujem da ćemo u narednom periodu, u skladu sa našom zakonskom procedurom, moći da modernizujemo tramvaje - rekao je Vesić.

Navodeći da je jedna česka kompanija kupila “Filmski grad”, Vesić je izrazio nadu da će već iduće godine biti rekonstruisani studiji što će, veruje, omogućiti da se u Beogradu snima više filmova.

- Razgovarao sam sa kompanijom EP holding koja je zaintresovana za ulaganje u energetiku, u sisteme toplotnog grejanja, i koja je jedna od najmoćnijih kompanija. Imaju nameru da rade u Beogradu, a ja sam preneo sve one potencijale i povlastice koje dajemo kao grad, pored onih koje daje Republika - istakao je Vesić.

Mišljanje je da je došlo vreme da i druge češke kompanije slede primer onih koje su već ulagale u Beograd.

- Činjenica da su velike češke kompanije zaintresovane za investiranje govori da je Srbija postala stabilna, jer Česi obično ne dolaze prvi, već uglavnom slede nemačke kompanije a u Srbiji danas, pored kineskih koje su tu od ranije, imate najviše nemačkih i francuskih kompanija - rekao je Vesić.

Danas, kako kaže, i privrede drugih zemalja slede njihov primer i sve to govori da je Srbija interesantna destinacija za ulaganja.

U delegaciji sa Vesićem bio je i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, predsednik Mešovitog komiteta za saradnju Srbije i Češke i državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma Stevan Nikčević, v.d. direktora GSP Radiša Momčilović i izvršni sekretar Gradske uprave Beograda Jovica Vasiljević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Куку Тодоре

    14. jun 2019 | 18:42

    Могу мислити какво ће мишљење да стекну о нама Чеси ,после састанка са овом двојицом ликова.Убиће нас негативна селекција.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA