Zavod: Bastać hrabri one koji uništavaju kulturno nasleđe

Svako uništavanje spomenika kulture mora biti sankcionisano i svako ko to čina mora snositi odgovornost - poručila je direktorka zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda

  • 5

Direktorka zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda Olivera Vučković izjavila je danas da je teško razumeti da neko ko se pozivao na zaštitu kulturnog nasleđa, poput predsednika Opšitne Stari grad Marka Bastaća, mogao da dozvoli sebi da uništava prostor oko Starog dvora.

- Time što su na pločniku ispred Starog dvora po kamenim kockama sprejom ispisivali političke parole, Bastać i njegovi saradnici su dali loš primer svima koji žvrljaju i uništavaju grad - rekla je Vučković za Tanjug.

Prema njenim rečima, svako uništavanje spomenika kulture mora biti sankcionisano i svako ko to čina mora snositi odgovornost.

- Neko ko se (kao Bastać) poziva na zaštitu kulturnog nasleđa ne bi smeo da dozvoli sebi da na bilo koji način ugrozi kulturno dobro - rekla je Vučković.

Bastać i njegovi saradnici na ovaj način dali su loš primer mladim generacijama, a to je nedopustivo, kazala je Vučković i podsetila da je rezidencija dinastije Obrenović izgrađena 1884. godine i da je Stari dvor kao jedno od najreprezentativnijih zdanja akademske arhitekture XIX veka, 1983. proglašen za spomenik kulture.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA