≫ 

Posle 25 godina, gradi se bolnica "Dedinje 2": Biće gotova za godinu i po i u njoj ćemo lečiti srce

Obeležavanje početka radova na izgradnji "Dedinja 2" zakazano je za danas u 13 časova

  • 3

Posle 25 godina čekanja, danas će biti početa izgradnja "Dedinja 2" - druge faze Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" što će za godinu i po dana kada bude završena omogućiti još bolje rezultate rada ove svetski poznate zdravstvene ustanove, izjavio je direktor "Dedinja" Milovan Bojić.

Za izgradnju je obezbeđeno 27,4 miliona evra, a posle izgradnje novog objekta koji će biti na površini od 14.000 metara kvadratnih, krenuće se u rekonstrukciju postojeće klinike "Dedinje 1", najavio je Bojić u intervjuu za TV Pink.

On je istakao da je izgradnja "Dedinja 2" velika investicija, jedna u nizu značajnog investicionog zamajca u srpskom zdravstvu koji nije zapamćen u poslednjih 50 godina, a pokrenula ga je sadašnja vlast. 

Bojić je naveo da je Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" sa 2.206 operacija na srcu jedna od vodećih zdravstvenih ustanova tog tipa u Evropi i svetu. 

- Srbija je u vrhu u Evropu i svetu po oboljevanju od kardiovaskularnih bolesti koje su ''ubica broj 1'', tako da je potreba za ovakvim centrima velika - rekao je Bojić i dodao da je bitno i stalno ulaganje u preventivu i promenu načina života.

On je rekao da će kada za godinu i po dana "Dedinje 2" bude gotovo i kompletirano u Srbiji odahnuti i pacijenti i zaposleni, jer je sada klinika "Dedinje" prepuna.

- Ove godine imacemo 2.500 operacija na srcu, i po broju zahvata u kojima se uspostavlja vantelesni krvotok bićemo ispred Nemačke, a ko je ispred njih, prvi je u Evropi - rekao je Bojić.

On je naglasio značaj formiranja timova lekara za kardiovaskularnu hirurgiju i dodao da "Dedinje" ne traži ništa od vlasti.

- Tražimo samo da se već sutra da dozvola za prijem lekara i sestara, da ih obučimo za novu kliniku, jer je sada prosečna starost na Institutu 50 godina - apelovao je Bojić.

Obeležavanje početka radova na izgradnji "Dedinja 2" zakazano je za danas u 13 časova, a prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • samo Vas posmatram

    18. jun 2019 | 10:00

    Srecno sa izgradnjom al zar Dedinje 2 nije moglo biti u Uzicu, Loznici, Cacku, Leskovcu.... nije Srbija samo Beograd

  • Kiza

    18. jun 2019 | 09:52

    Bravo

  • Ma ja

    18. jun 2019 | 10:45

    Neka ko da radi ni u sadasnjoj klinici..svi odose..podignite ljudima plate

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA