≫ 

Ljuti maturanti ispred Ministarstva prosvete, pokrenuta i peticija za ukidanje male mature (VIDEO)

- Pravda za godište '99 - piše u opisu peticije

  • 62

Mali maturanti iz nekoliko beogradskih osnovnih škola okupili su se ispred zgrade Ministarstva prosvete u Nemanjinoj kako bi izrazili negodovanje povodom današnjeg skandala u vezi sa testom iz matematike koji je "procurio" u javnost.

Oni nose transparente poput "Nećemo prijemni" i "Kradete nam budućnost".

Učenici su blokirali saobraćaj ispred Ministarstva prosvete, zgradu su gađali jajima, a zatim su pokušali i da upadnu u Ministarstvo. Okupljeni su, takođe, jajima gađali i policijske službenike.

Protest malih maturanata Foto: ATA Images

Među okupljenima nema nastavnika ni roditeljima, a deca kažu da su skup organizovali preko društvenih mreža.

Troje dece uspelo je da uđe u Ministarstvo prosvete, kako bi, kažu pregovarali sa nadležnima.

- Zahtevamo da se ukine prijemni. Osam godina smo vredno radili za svoje ocene, roditelji nam plaćali pripremne časove za prijemni koji smo planirali. Psihički smo se pripremili za to i smatramo da je nepraverdno da cela generacija ispašta i dobije teži test zbog nekoliko dece, koji su imali odgovore - kaže jedna učenica, koja očegledno smatra da će odloženi test iz matematike biti teži nego onaj koji je trebalo da rade danas.

Osim okupljanja, pokrenuta je i peticija za ukidanje male mature na peticije24.com,a u njoj piše:

"Aman ljudi, koliko je njih ugroženo, koliko njih nema uslova da se spremi za taj završni ispit, a vi pričate o nekim glupostima, zašto ne bude kao prošle godine? I prošle godine su osmaci završili osmi razred i upisali se u škole, vrlo jednostavno. Pravda za godište '99."

Protest malih maturanata Foto: ATA Images

U ponedeljak uveče, noć pred polaganje, zadaci iz matematike pisani rukom i to njih 20, koliko ih inače ima na testu iz male mature, počeli su da kruže među osmacima.

Podsetimo, test iz matematike đaci je trebalo da polažu danas, ali je pola sata pre planiranog početka deci saopšteno da se test odlaže za četvrtak, 20. jun.

Protest malih maturanata Foto: ATA Images

Ministar prosvete je rekao da se u sredu nastavlja, kako je i planirano, polaganje kombinovanog testa, odnosno neprovaljenog rezervnog testa.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA