≫ 

Dodeljeni ključevi za 270 stanova izbeglima iz Hrvatske i BiH, Radojičić: Nećemo stati na ovom broju

Radojičić je najavio rešavanje stambenog pitanja za još raseljenih lica u Srbiji

  • 21

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić uručili su u zemunskom naselju Kamendin ključeve 270 stanova namenjenih izbegličkim porodicima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Srbiji.

Radojičić je tom prilikom istakao da je u pitanju investicija vredna 7,9 miliona evra, dok je Grad Beograd za zemljište, infrastrukturu i tehničku dokumentaciju obezbedio oko dva miliona evra.

- Zahvaljujem donatorima, pre svega Evropskoj uniji, Razvojnoj banci Saveta Evrope, ali i SAD, Švajcarskoj, Norveškoj, Nemačkoj i svim drugim partnerima u projektu. Ovo je pravi primer saradnje i način kako se odgovorno ulaže novac. Grad Beograd i Republika Srbija brinu o našim sugrađanima i usmereni su ka tome da obezbede bolji kvalitet života, a jedan od najvažnijih preduslova za to je da dobiju svoj dom. Zahvalio bih se i Komesarijatu za izbeglice i migracije kao vodećoj instituciji u sprovođenju ovog regionalnog stambenog prorama - rekao je Radojičić.

Zoran Radojicic, Kamendin Dodela ključeva u naselju Kamendin - Foto: beograd.rs

Radojičić je poželeo svima, koji su danas dobili svoj dom, da im stanovanje bude prijatno i sadržajno kao i da im boravak ispune lepi trenutci.

- Dobijanjem ključeva uplovićete u novi život, nove razloge za sreću, novu energiju. Verujem da osećate jednu vrstu rasterećenja jer ste jedan težak period ostavili iza sebe - poručio je gradonačelnik.

On je dodao da su u pitanju ljudi koji su na krov nad glavom čekali više od 20 godina, kao i da još 6.700 izbeglih lica još uvek nisu stambeno zbrinuti. Gradonačelnik je podsetio da je od 2014. broj izbeglih lica bez doma smanjen za oko 30 odsto. Najavio je da će Grad i Republika Srbija ići ka tome da se ovaj broj smanjuje.

- Zbog toga se nećemo zaustaviti na ovome i na Novom Beogradu, u naselju dr Ivana Ribara, biće sagrađena 133 stana, a u naselju Ovča još 250. Za ove stanove useljenje je planirano 2021. godine. Kada sve bude završeno ukupan broj stanova izgrađenih u Regionalnom stambenom programu za izbeglice iz BiH i Hrvatske iznosiće 888 - dodao je Radojičić.

Zoran Radojicic, Kamendin Dodela ključeva u naselju Kamendin - Foto: beograd.rs

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao da izgradnja stanova ljudima koji su strpljivo čekali već najprigodniji način da se obeleži 20. jun, Svetski dan izbeglica.

- Kamendin je drugi po obimu projekat koji je završen u okviru Regionalnog stambenog programa. Prvi, ovog značaja i veličine, završen je u Ovči, gde smo 5. marta 2018. godine uselili 235 izbegličkih porodica. Trenutno se gradi 267 stanova u Veterniku, u Novom Sadu i 169 u Staroj Pazovi, gde smo takođe postavili kamen temeljac - rekao je Dačić i zahvalio Gradu Beogradu koji je obezbedio potrebne dozvole za gradnju stanova.

Zoran Radojicic, Kamendin Dodela ključeva u naselju Kamendin - Foto: beograd.rs

Na svečanosti su govorili ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, ambasador Švajcarske Filip Ge, šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio, predstavnik Delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom, šef Predstavništva UNHCR-a u Srbiji Hans Šoder i komesar za izbeglice u Srbiji Vladimir Cucić.

Događaju je prisustvovala sekretarka za socijalnu zaštitu Grada Beograda Nataša Stanisavljević i zamenik predsednika Skupštine opštine Zemun Damir Kovačević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    20. jun 2019 | 18:20

    Dokle ce izbeglice i radno sposobni primati razne pomoci????

  • rajko

    20. jun 2019 | 17:36

    20 godina je prošlo od kraja rata. O kavim izbeglicama se ovde radi?????

  • Masa

    20. jun 2019 | 17:38

    Ja sam rodjena ovde i nemam stan .Kad cu ga ja dobiti.Takodje neman nista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA