≫ 

Dobili smo odgovor zašto je na beogradskim ulicama juče bio potop posle samo jednog pljuska

30 litara kiše palo je po kvadratu, a ovo je apel Beogradskog vodovoda i kanalizacije (BVK)

  • 56

Jako nevreme u Beogradu juče je iza sebe ostavilo jezive slike - ulice su bile potopljene, automobili zarobljeni u talasima nabujale vode, semafori nisu radili, a ljudi su išli skidajući blato sa sebe. Iako je činjenica da je pljusak zaista bio jak i da je u kratkom periodu palo čak 30 litara kiše po metru kvadratnom, niko nije očekivao reke na beogradskim ulicama.

Zašto je na ulicama juče bilo toliko vode posle samo jednog jakog pljuska, pitali smo Beogradski vodovod i kanalizaciju (BVK), a po svemu sudeći, najveći deo odgovora leži u nama samima.

- Tokom velikih pljuskova problem nije bio u slivnicima, već u velikoj količini kiše koja je pala u veoma kratkom vremenu. Tokom većih padavina nanosi se smeće (uglavnom plastična i kartonska ambalaža), šut i drugi građevinski materijal, što dovodi do smanjenog kapaciteta primanja vode, tako da se posle padavina obavljaju i vanredna odgušivanja i čišćenje slivnika - navode u BVK za Telegraf, skrećući tako još jednom pažnju na đubre koje bacamo gde stignemo.

Nevreme, Novi Beograd Apokalipsa na Novom Beogradu, Foto: M. Beljan

Najviše problema, kako navode, bilo je u ulicama Poenkareovoj, Cvijićeva, Gundulićev venac, Кnežopoljskoj, Tadeuša Кošćuška, Dubrovačkoj, Valjevskoj i Bulevaru Nikole Tesle na Novom Beogradu, podvožnjacima i nižim delovima grada, koji uvek, prirodno, imaju veći problem nego viši, zato što se sva voda koju kanalizacija ne može da primi slije u niže zone.

- U Sektoru kanalizacione mreže JКP "Beogradski vodovod i kanalizacija", tokom večeri i noći, bile su angažovane 24 ekipe sa potrebnom mehanizacijom. Кišna kanalizacija nije dimenzionirana tako da primi rekordnu količinu kiše. Кanalizacija ne može da se projektuje na osnovu intenzivnih padavina koje tokom godine uslede nekoliko puta. Takva praksa ne postoji ni u drugim zemljama u svetu. Zato apelujemo na građane da ne bacaju otpatke na ulicu, a na izvođače građevinskih radova da više obrate pažnju na skladištenje građevinskog materijala - apeluju u BVK.

VIDEO: Kiša potopila i tržni centar: Bujica vode ušla i u Ada Mall

(D.D.S/ M.L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D. M.

    20. jun 2019 | 18:10

    Ma nismo ni sumnjali da su krive komunalne službe, ili ne daj bože gradska vlast, već mi građani i majka priroda.

  • Vukašin

    20. jun 2019 | 21:40

    Problem naravno jeste u malom (malo većem) procentu primitivnog stanovništva koje baca smeće po ulici ali je i takodje problem u službama koje ne obavljaju svoj posao i smeće čiste jednom u dve nedelje pa se zato i nagomila.

  • Marina

    20. jun 2019 | 18:08

    Najlakše je okriviti grasjane. Samo ovi sto vode grad nisu odgovorni. Ma nemoj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA