≫ 

Spaseno 12 sugrađana, 6.000 domaćinstava bez struje: Radnici komunalnih preduzeća non-stop na terenu

U vreme najvećih poplava 2014. palo je oko 200 litara kiše u roku od tri dana, a sada je za sat vremena palo 100 litara samo u Borči

  • 3

U Skupštini grada je oko 22 sata počeo sastanak predstavnika gradskih službi i javnih preduzeća sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem.

Danas je održana i sednica Štaba za vanredne situacije.

- U toku dana se desila vremenska nepogoda na teritoriji grada Beograda. Najveći problem jeste u Borči i na Novom Beogradu, obišli smo i našu crpnu stanicu, u ovom trenutku se voda sa ulica manje više povukla. U Borči je pao 100,1 litara kiše po metru kvadratnom u roku od 60 minuta. Novi Beograd je takođe imao velike padavine, odnosno Bežanijska kosa 65 litara, potom Zemun 55 litara kiše na metru kvadratnom u roku od sat vremena. U vreme najvećih poplava 2014. palo je oko 200 litara kiše u roku od tri dana, a sada je za sat vremena palo 100 litara samo u Borči - kazao je predsednik Skuštine grada Nikola Nikodijević i dodao da je večeras bez struje oko 6.000 domaćinstava, a da je u toku nevremena bilo 9.000.

poplava borca Borča, Foto: Telegraf

Grad je u kontaktu i sa republičkim preduzećima i ustanovama. Najveći problem je, kaže, u nižim delovima grada i tamo gde nema kišne kanalizacije.

Kako kaže ovakve pojave nisu bile viđene pre deceniju, dve ili tri, kao i da grad mora da se prilagodi klimatskim promenama.

Tamo gde je neophodna deratizacija, izvršiće se narednih dana, kako bi se sprečilo širenje zaraze.

BEZ STRUJE BILE DVE CRPNE STANICE

Ministar energetike Aleksandar Antić kazao je da su radnici EPS distribucije reagovali brzo i adekvatno u kriznim situacijama, jer su bez napona ostale dve važne crpne stanice u Beogradu koje de fakto rešavaju problem sa atmosferskim padavinama.

Poplave Printskrin: Telegraf

- Imali smo jednu vrlo ozbiljnu intervenciju pripadnika Elektrodistribucije Srbije u tim objektima, gde su u teškim i pomali rizičnim okolnostima brzo reagovali i osposobili napajanje crpnih stanica - kazao je Antić.

SPASENO 12 OSOBA

Pripadnici Sektora za vanredne situacije u Beogradu su imali 37 intervencija i iz poplavljenih objekata spaseno je ukupno 12 osoba.

- Najvećih problema bilo je na teritoriji opštine Palilula, tačnije u naseljima Borča, Ovča, Krnjača i Kotež, gde su i dalje na terenu pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd. U naselju Borča iz poplavljenih kuća spaseno je 7 osoba. Vatrogasci-spasioci su iz Ulice Drinske divizije evakuisali pet ljudi, a dve starije osobe su spasene iz domaćinstva u Obrovačkoj ulici - kazao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Novi Beograd poplava Foto: M. Beljan

Kako kaže, u Beogradu je tokom večeri angažovano 90 vatrogasaca-spasilaca sa 23 vozila, a aktiviran je i tim za ispumpavanje vode sa pumpama velikom kapaciteta.

(Telegraf.rs/Studio B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA