≫ 

3 činjenice o "velikoj seči" na Košutnjaku: Nedeljama traje drama zbog dela koji je ostao bez šume

Danima su se na društvenim mrežama širile slike srušenih stabala u jednoj od šuma koja važi za "pluća Beograda"

  • 26
Seča stabala Foto: Telegraf

Da je društvena svest o značaju svakog drveta u gradskim parkovima i šumama i te kako velika, pokazuje prašina koja se digla oko seče stabala crnog bora u Košutnjaku.

Danima su se na društvenim mrežama širile slike srušenih stabala u jednoj od šuma koja važi za "pluća Beograda". Prve slike pojavile su se 19. juna. Građani tvrde da je isečeno 60, a nadležni kažu da je reč samo o 19 stabala, i to bolesnih.

Predstavnici građana, stanovnici Rakovice i Čukarice stoje pri zahtevu da se hitno obustave svi građevinski radovi. Oni su se danas sastali sa predstavnicima Ministarstva građevine i rekli da ih niko nije obavestio o gradnji niti od njih tražio dozvolu. Oni su najavili da će organizovati veliki protest na Košutnjaku u nedelju.

Sa druge strane, nadležni kažu da je sve urađeno po zakonu uz legalno izdatu dozvolu i da gradnja ne može da se zaustavi.

ČINJENICE

1. GRADI SE MULTIFUNKCIONALNA HALA

Premda nam iz Zavoda za sport i medicinu sporta nije potvrđeno da su stabla posečena zbog gradnje na njihovom terenu, činjenica je da je 20. juna počelo podizanje multifunkcionalne dvorane, a novac je obezbeđen iz budžeta Srbije.

"Multifunkcionalna dvorana za različite sportove biće izgrađena na površini od 3,36 hektara, s tim da je ukupna vrednost investicije 12 miliona evra. Objekat se gradi u produžetku Nacionalnog trening centra u Košutnjaku, a svojim izgledom i sadržajima biće jedinstven u regionu. Multifunkcionalna dvorana za različite sportove biće izgrađena na površini od 3,36 hektara, s tim da je ukupna vrednost investicije 12 miliona evra. Objekat se gradi u produžetku Nacionalnog trening centra u Košutnjaku, a svojim izgledom i sadržajima biće jedinstven u regionu.  je predviđena izgradnja sale za rvanje, džudo, tekvondo, karate, streljaštvo, dizanje tegova, sportsko penjanje. Planiran je i prostor za teretanu, salu za takmičenja i sportove sa loptom, ali i deo za relaksaciju i opuštanje takmičara. Završetak svih radova očekuje se početkom 2021. godine  'Generalnim planom Beograda 2021.' predviđena je potpuna rekonstrukcija sportske infrastrukture Zavoda u Košutnjaku koja je od nacionalnog značaja za razvoj sporta Republike Srbije", navodi se na sajtu Zavoda.

2. NIJE ZAŠTIĆENO PODRUČJE

Kada smo pitanja o seči stabala uputili "Srbijašumama", dobili smo odgovor da je ova površina nije deo zaštićenog područja spomenika prirode.

- Predmetna površina na kojoj se izvodi seča crnog bora nije u nadležnosti JP "Srbijašume". Takođe, površina je izvan zaštićenog područja SP "Šuma Košutnjak" - kazali su i dodali da kompleksom gde je seča snimljena upravlja Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.

3. POJEDINI GRAĐANI GNEVNI

Ipak, građani negoduju, a neki su veoma burno reagovali na činjenicu da se stabla seku i potom kamionima odvoze sa Košutnjaka.

Da li je potrebno krčiti šumu, ma u čijoj nadležnosti ona bila, kako bi se gradila sportska hala? Građani koji su se pobunili kažu ne, ali planska dokumenta koje su izdale nadležne institucije: Generalni plan, građevinska dozvola, rešenje kojim se definiše zaštićeno područje i slično, očito su na strani investitora.

ŠTA KAŽE INVESTITOR

Vlada Srbije uverava u svom saopštenju da ovaj objekat, uprkos seči stabala, neće narušiti prirodno okruženje.

- Razumemo zabrinutost građana Čukarice da će prilikom izgradnje sportskog kompleksa biti narušen prirodni ambijent, ali ovim putem želimo da ih uverimo da ćemo se ponašati odgovorno, u skladu sa ekološkim standardima koje poznaje moderan svet. Prilikom pripreme terena za izgradnju biće neophodno uklanjanje određenog broja starih i osušenih stabala, a njihov sadašnji broj će u neposrednoj okolini budućeg sportskog centra biti udvostručen - navodi se u saopštenju.

Navodi se da će i hala koja se gradi imati "zeleni krov", a biće okružena travnatim površinama.

- Na budućem objektu je predviđena instalacija "zelenog krova" površine veće od 6.000 kvadratnih metara, skoro 11.000 kvadratnih metara nove trave će biti posejano u okolini, a oko 1.000 kvadrata tepih trave položeno u žardinjerama. Takođe, oko svih saobraćajnica i staza u okolini biće posut malč od borove kore, na površini od oko 800 kvadratnih metara - navodi se u saopštenju.

Ova hala, objašnjavaju, biće dom rvačima, džudistima, karatistima i tekvondoistima, a koristiće je i streljački i penjački savez.

- Izgradnjom objekta želimo da našim sportistima pružimo vrhunske uslove za profesionalni razvoj, kakve imaju njihove kolege u zemljama sa većim brojem evropskih, svetskih i olimpijskih odličja od naše - dodaje se u saopštenju.

O ČEMU SE GOVORILO NA SASTANKU

Predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture razgovarali su danas sa grupom građana sa beogradskih opština Čukarica i Rakovica.

Na sastanku organizovanom odmah po dobijanju zahteva grupe građana, državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva Aleksandra Damnjanović informisala ih je o kompletnom postupku izdavanja građevinske dozvola za objekat u Košutnjaku, kao i o svim aktima koje je ministarstvo izdalo.

Damnjanović je istakla da je sve urađeno u skladu sa zakonom i da je grad Beograd još pre nekoliko godina doneo planska akta koja predviđaju gradnju na toj lokaciji, kao i da su građani imali mogućnosti da utiču u postupku njihovog donošenja.

- Ovo ministarstvo je uvek spremno na razgovor, jer se trudimo da budemo servis građana. Objekti i sama lokacija Sportsko-rekreativnog centra Košutnjak se nalazi u okviru zaštićene kulturno-istorijske celine Topčider i po tom osnovu ovo ministarstvo je nadležno da izdaje sve akte unutar te zaštićene celine - kazala je ona.

POSEČENO 19 STABALA, NEMA OBUSTAVE RADOVA

Predstavnica Ministarstva dodala je da je, prema podacima ministarstva, posečno 19 stabala i da je to bila sanitarna seča, odnosno da su to bila bolesna ili stara stabla koja su bila predviđena za seču.

Kako je rekla, investitor je pribavio se što je potrebno za gradnju i ne postoji način da se radovi obustave.

VIDEO: Posečena stabla na Beogradskoj tvrđavi

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    3. jul 2019 | 20:08

    Rade sta hoce i pod izgovorom da je sve u skladu sa zakonom ili kandiduje se pa pobedite. A sta bi sa onim da gradjani daju predloge sta da se gradi.

  • Kol

    3. jul 2019 | 20:39

    Eno i Frušku Goru urnišu. Seku se mlada stabla. Građani negoduju, a zvanicnici ćute.

  • Pitanje?

    3. jul 2019 | 20:22

    Od kada ovaj deo zemljišta nije zaštićena zona? Ko je tu investirao ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA