≫ 

Ljudi su se pobunili zbog seče 19 stabala na Košutnjaku. Država je sada reagovala sa 100 novih

Republički zavod za sport i medicinu sporta povući će ovaj potez

  • 2
Seča stabala Foto: Telegraf

Republički zavod za sport i medicinu sporta posadiće 100 stabala novog drveća u Košutnjaku umesto 19 posečenih zbog gradnje sportskog kompleksa, saopštila je danas Zelena stranka, koja je i pokretač ove akcije.

Predsednik Zelene stranke i narodni poslanik Goran Čabradije nakon sastanka s direktorom Republičkog zavoda za sport i medicinu sporta Goranom Bojovićem kazao da sadnja 100 stabala u Košutnjaku predstavlja konkretan primer kako se primenom principa sadnje pet stabala za svako posečeno mogu anulirati štetni efekti gradnje.

Zelena stranka je, kako kaže, zbog seče drveća organizovala dva građanska protesta, a potom je donela odluku da se borba za očuvanje Košutnjaka institucionalizuje.

- Kao predstavnici građana mi moramo da utvrdimo da li je prilikom realizacije projekta Zavoda za sport sve urađeno u skladu sa propisima. I kada naše stručne službe prouče planove, obavestićemo javnost. U međuvremenu ćemo podneti zahtev da Košutnjak dobije najviši stepen zaštite - rekao je Čabradi.

Da bi se sprečila nepotrebna seča drveća Strategijom Zelene stranke "Beograd zeleni grad" predviđeno je uvođenje katastra drveća na teritoriji grada, formiranje stručne komisije koja bi ubuduće davala odobrenje za svako posečeno drvo, da se uvede pravilo pet novih stabala umesto jednog posečenog i usvajanje novog plan pošumljavanja kojim bi se grad obavezao da će do 2029. posaditi najmanje milion sadnica drveća, odnosno 100.000 sadnica godišnje.

- Katastar drveća sadržao bi podatke o vrsti, tipu, starosti, stanju svakog drveta, a komisiju, koja bi odobravala seču drveća činili bi predstavnici svih relevantnih institucija. Time bi se uklanjanje drveća svelo na najmanju neophodnu meru - rekao je Aleksandar Božić iz beogradskog tima Zelene stranke.

VIDEO: Posečena stabla i uništena kalimegdanska terasa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA