≫ 

Kuću s kupolom u Ripnju u šali su nazvali Notr Ripanj: Posle 5 godina izgleda skroz drugačije (FOTO)

Dvorac je nekad bio dopola izgrađen, a sada je zablistao u novom sjaju - okrečen je u belo, a na njemu je napisano "Konak Kačarevića"

  • 21
Kuća sa kupolom Ripanj Čuvena kula u Ripnju pre 5 godina; Foto: Milena Đorđević

Nekada obična trospratna kuća u ripanjskom naselju Brđani postala je pravi dvorac. Čardak ni na nebu ni na zemlji, kraj kog se mnogi i prekrste misleći da je to, zapravo, crkva.

Ripanj, dvorac Ovako danas izgleda; Foto: A. Nalbantjan

Nekada je bio siv, pa su se mnogi čudili i delili ga po društvenim mrežama kao primer posve neobičnog stila - mogli bismo ga nazvati novokomponovani srpskovizantijski narodni stil, primer ripanjske škole. A neko je to mnogo prostije objasnio na tviteru: Notr Ripanj.

Ali, svi koji su se smejali ovom ripanjskom dvorcu neka ustuknu pred ovim slikama. On je sada zablistao u novom sjaju - okrečen je u belo, a na njemu je napisano "Konak Kačarevića".

Ispred impozantne kule i dalje je stara, trošna seoska kuća od blata, koje se vlasnik nije odrekao. Na prilazu su ruže. Iznutra se čuje samo lavež pasa, nema nikoga da otvori, ali očigledno je da vlasnik malo po malo svoju zamisao privodi kraju.

Pokušali smo da uđemo i sami, no kvaka stare kovane kapije nam je ostala u ruci. Nekako smo zatvorili vrata, vratili kvaku, pa potražili ranika kojeg smo videli, ali se i on sakrio.

Zastali smo potom da se, kao i svi drugi prolaznici, nagledamo ovog čuda.

Kada biste gledali samo u prizemlje, ne biste ni mogli da naslutite da se iznad stare kuće uzdiže pravi zamak. Doduše, sa PVC prozorima i ogledalo-staklima.

Ma šta mislili o ovom dvorcu, on je prava atrakcija Ripnja. Zanimljivije građevine, ispred koje biste zastali i slikali je iz svih uglova, nema ni u okolini.

Vlasnik Andreja Kačarević je uspeo u svojoj nameri, obeležio je svoj kraj kako je zamislio. Od trospratne kuće podigao je po sopstvenom projektu ovo čudo po kojem svi mogu da znaju da se nalaze baš u Brđanima, delu Ripnja koji se nalazi prema Barajevu.

Ripanj, dvorac Kula je završena; Foto: A. Nalbantjan

A ovako je Kačarević govorio kada su ga naši reporteri susreli na imanju pre 5 godina.

- Osnov za podizanje ovakve kuće leži upravo u velelepnosti naše prestonice. Ja sam čovek "od naroda", nisam je izgradio da bi mi drugi zavideli, već zato što je to bila moja želja. Kad sam prolazio Beogradom, divio sam se njegovoj lepoti i zato sam se odlučio na ovaj projekat - pričao je Andreja za Telegraf pre 5 godina ističući svoju fascinaciju kupolama.

Ripanj, dvorac Foto: A. Nalbantjan

VIZANTIJSKI STIL NA SRPSKI NAČIN

- Moja kuća je jedna celina, čiji je svaki deo priča za sebe. Želeo sam da prikažem vizantijski stil, ali na srpski način. Najlakše je napraviti građevinu koja ne zahteva mnogo truda. Za ovako nešto je potrebno vreme. Izgradnja je trajala čitavih 300 dana. Pomogli su mu ljudi koji su radili na izgradnji crkava - pričao je Kačarević.

VIDEO: Laboratorija za decu ili kuća strave i užasa

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA