≫ 

Samo najveće lokalpatriote Zemuna primetiće problem na putokazu: Ako vas nešto žacne, među njima ste

Kakav status, po vama, treba da ima Zemun?

  • 9
Zemun i centar Foto: Mateja Beljan

Zemun je levo, a centar je desno. Logično - nalazimo se u Beogradu, tačnije, na Novom Beogradu, kod Ušća.

Zemun je deo Beograda, a centar je zna se gde - na Trgu republike, gde je i nulta tačka Srbije.

Ali, ova tvrdnja upravo je ono što žulja pojedine zemunske lokalpatriote.

Mnogi ni posle skoro 85 godina od ujedinjenja grada ne mogu da prihvate da je Zemun deo Beograda i stalno se bune i ističu kako su oni u Zemunu.

ČINJENICE I BIROKRATIJA

Činjenica jeste da je Zemun funkcionalno bio ne samo zasebno naselje, već i zaseban grad. To se održalo i u jeziku, pa stariji često kažu "Idem u Beograd" kada prelaze reku. I na starim slikama vidi se kako su novobeogradski i zemunski autobusi imali ispis da voze za "Beograd".

Kula na Gardošu Foto: Turistička organizacija Zemun

I fizički ova dva grada bila su potpuno odvojena, sve dok se tu nije umetnuo i treći, jasno izdvojeni deo Beograda, blokovski podeljen Novi Beograd.

Tako se i na mnogim auto-kartama i dan danas označavaju Zemun, Novi Beograd i Beograd kao posebne tačke.

Pa ipak, 1934. godine, dva potpuno odvojena grada postala su zvanično jedan. Od 1. avgusta 1934. godine opštine: višnjička, mirijevska, malomokroluška, velikomokroluška, kumodraška, jajinačka, resnička, kneževačka, žarkovačka, železnička, bežanijska, zemunska, borčanska i ovčanska ušle su u sastav Beograda.

To je potvrđeno i 1945. godine, ubrzo nakon sloma marionetske NDH koja je prisvojila Zemun.

Stari Zemun razglednica Foto: Arhiva

Tako se velegrad proširio sa Šumadije na Srem i Banat i počeo uspešno da funkcioniše kao jedan grad.

Verovatno je za to bilo mnogo razloga. U predratnom Beogradu velelpni Most kralja Aleksandra spajao obale Save, sagrađen je Sajam (danas Staro sajmište, a tada moderan kompleks), dok je između Zemuna i Beograda funkcionisala tramvajska linija, a putovalo se i železnicom i brodovima.

Kasnije su uvedeni trolejbusi i autobusi, i Zemun je definitivno postao neraskidivo vezan za Beograd. Zemunci su, tako, sada Beograđani i mnogi se time ponose.

ZEMUN NIJE NASELJE, A DA LI TREBA DA BUDE?

Zemun danas ima status gradske opštine, ali on nije zasebno naselje, i upravo to je ono što možda najviše smeta nekim Zemuncima. U njihovim ličnim kartama kao mesto stanovanja piše Beograd.

To bi moglo da se promeni bez ikakvih smanjenja ili povećanja nadležnosti Grada i Opštine i narušavanja tog odnosa, to je jednostavno pitanje geografije.

Mapa, Karta, Beograda, srbija, srbije Foto: Profimedia

Na primer, Petrovaradin je bio, pa i ostao zasebno naselje, a čuveni sat na tvrđavi smatra se simbolom Novog Sada. Pa ipak, čim pređete Dunav, postoji tabla na kojoj je crvenom linijom precrtan natpis Novi Sad.

Za mnoge bi, možda, čak i tako simbolična promena u ličnoj karti ličila na nekakav separatizam, iako to zasigurno nije cilj većine onih koji misle da su Zemun i Beograd međusobno sjedinjena, ali ipak dva različita naselja.

Korak više bio bi eventualno uvećanje nadležnosti gradske opštine Zemun u okviru Grada Beograda, ali to bi značilo i nepotrebno komplikovanje stvari kada je reč o birokratiji, javnim preduzećima, budžetom, a imalo bi smisla možda samo u sferi kulture i turizma.

Naravno, uvek će postojati i ona manjina koja će tražiti da Zemun bude baš poseban grad.

VIDEO: Jedna od zemunskih tradicija je plivanje za krstom na Bogojavljanje

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Весна

    15. jul 2019 | 12:09

    Јесте и биће! Земун град за себе.

  • Marija

    15. jul 2019 | 11:12

    Pravi ZEMUN-ac će uvek reći da ide u Beograd!!! A ovi novopečeni ili ti kuferaši (kako ih mi oslovljavamo) će uvek reći drugačije i po tome ćemo se prepoznavati! Munze Konza 🍀

  • 👤

    15. jul 2019 | 10:40

    Иако није засебан, свакако је посебан. Земун, мој град.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA