≫ 

Prvi osnovni sud u Begradu poplavljen već 22 dana: Suđenja nema, a da li su predmeti bezbedni?

Sud će početi sa radom kada se u potpunosti osuše poplavljene prostorije

  • 0
Prvi osnovni sud Beograd

Foto: prvi.os.sud.rs

Parnično odeljenje Prvog osnovnog suda u Beogradu ne radi od 24. juna zbog poplave u sudskoj zgradi u Bulevaru Nikole Tesle 42a (bivša zgrada Aeroinžinjeringa), do koje je došlo posle obilnih kiša.

Rad suda je onemogućen, suđenja se ne održavaju, jer je iz bezbenosnih razloga isključena struja, ali kako kažu u sudu, predmeti nisu oštećeni, niti uništeni.

Sud će ponovo početi sa radom nakon što se u potpunosti osuše poplavljene prostorije i sanira nastala šteta, mada u sudu ne mogu da prognoziraju kada će to biti.

Uprava suda je zbog toga privremeno organizovala posao koji se tiče neodložnih i oročenih radnji sa drugih sudskih adresa i osnovnih sudova, a tiču se predaje pismena, ekspedovanja odluka, međunarodne overe dokumenata Apostil, izdavanja uverenja iz nadležnosti osnovnog suda...

Trenutno se radi na sušenju prostorija u koje je prodrla kišna kanalizacija, pa nakon što one budu u potpunosti osušene i sanirana šteta, sud će biti u mogućnosti da pusti u rad električnu mrežu, kao i servere koji se koriste za automatsko vođenje predmeta (program AVP) i ponovo otpočne sa radom u punom kapacitetu.

Tada će biće poznato i da li postoje oštećenja i u kojom obimu na električnoj računarskoj opremi i mreži, kao i serveru suda.

Ročišta koja su zakazana od 24. juna do daljnjeg, za sada izvesno do 21.jula, ne održavaju se pred ovim sudom, a stranke će biti blagovremeno obaveštene pisanim putem o novim terminima zakazanih ročišta, rekla je za Tanjug portparol suda Bojana Stanković.

Tačan broj ročišta koja su ili će biti odložena u ovom trenutku nije poznat, ali Stanković kaže da je u pitanju 15 sudećih dana u građanskoj materiji.

Kada su u pitanju Krivično odeljenje, Odeljenje za prethodni postupak i Odeljenje za izvršenje na osnovu verodostojne isprave Prvog osnovnog suda u Beogradu, njihov rad se odvija neometano i prema rasporedu, na sudskoj adresi Bulevar Zorana Đinđića broj 104.

- Sudije i sudsko osoblje iz građanske i izvršne materije, dolaze redovno na posao i preduzimaju sve radnje na predmetima u skladu sa novonastalim uslovima za rad. Takođe je organizovan i popodnevni rad u zgradi Prvog osnovnog suda na adresi Zorana Đinđića broj 104, odakle se ekspeduju i razvode odluke, zavode novi predmeti, pismeni podnesci stranka i preduzimaju sve ostale radnje na predmetima - napomenula je Stanković.

Na istoj adresi mogu se neposredno predati sva pismena u postupcima pred Prvim osnovnim sudom, dok se međunarodna overa dokumenata Apostil i puna legalizacija javnih isprava se privremeno (do ponovnog uspostavljanja rada suda) vrše u zgradi Trećeg osnovnog suda u Beogradu, na adresi Bulevar Mihaila Pupina broj 16, dodala je Stanković.

Takođe, izdavanje uverenja iz nadležnosti osnovnog suda građani mogu zahtevati pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu i Trećim osnovnim sudom u Beogradu.

Uverenja o lišenju poslovne sposobnosti ne mogu izdavati do ponovnog uspostavljanja rada suda, naglasila je Stanković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA