Cvećem obojen Beograd: Cvetnjak na auto-putu dočekuje i ispraća posetioce, sadnice krase ceo grad

Za izradu natpisa "SRBIJA" bilo je potrebno 3.500 sadnica sezonskog cveća u bojama srpske zastave

  • 8
Cvetnjak u Bulevaru Mihajla Pupina, Beograd Foto: JKP "Zelenilo-Beograd"

Poseban cvetnjak, koji je napravilo JKP "Zelenilo-Beograd", na auto-putu pored isključenja za Bežanijsku kosu, od sada će dočekivati sve posetioce Beograda koji dolaze iz pravca Aerodroma, ili ispraćati one koji odlaze.

Znajući da je prvi utisak prilikom posete nekom gradu najvažniji i nešto što se dugo pamti, kao i to da zeleni prostori kao integralni deo grada imaju značajan uticaj na njegov identitet i jedinstvenost, "Zelenilo" je osmislilo i realizovalo ovaj projekat.

Cveće, auto-put Cveće duž auto-puta, Foto: JKP "Zelenilo-Beograd"

Na škarpi uz Autoput, u smeru ka Šidu, cvećem je ćiriličnim slovima ispisan naziv naše države. Za izradu natpisa "SRBIJA" bilo je potrebno 3.500 sadnica sezonskog cveća u bojama srpske zastave.

Sasvim je sigurno da svakom posetiocu Beograda zastane dah kada pogleda ovakav cvetnjak, a u građanima koji ovde žive izazove osećaj ponosa.

Natpis Natpis "SRBIJA" od sadnica sezonskog cveža u bojama zastave, Foto: JKP "Zelenilo-Beograd"

Cveće ne krasi samo prilaz Beogradu. Duž auto-puta, na potezu od Aerodroma Nikola Tesla Beograd do isključenja za "Lastu", na svaki stub javne rasvete postavljene su po dve saksije sa cvećem. Osim auto-puta, viseće saksije sa cvećem su postavljene i u ulicama Kneza Miloša, Bulevaru oslobođenja, Beogradskoj, Ruzveltovoj, Mije Kovačevića i na šetalištu duž leve obale Save.

Još jedan novitet kada je ulepšavanje Beograda u pitanju je i vertikalno ozelenjavanje duž saobraćajnice u Bulevaru Mihajla Pupina.

Cveće, Bulevar Mihajla Pupina Cveće u Bulevaru Mihajla Pupina, Foto: JKP "Zelenilo-Beograd"

Uz metalnu zaštitnu ogradu na razdelnoj traci zasađene su puzavice koje će vremenom, većim delom prekriti ogradu. Na ogradu su montirane saksije sa sezonskim cvećem i perenama različitih vrsta, čime je postignuta dinamika vertikalnog ozelenjavanja. Biljke raznih boja i oblika listova i cvetova daju teksturu i kolorit zaštitnoj ogradi na razdelnoj traci ove prometne saobraćajnice. Kako bi se biljke održale postavljen je automatski sistem za zalivanje.

Cveće, Bulevar Mihajla Pupina Beograd obojen cvetnjacima, Foto: JKP "Zelenilo-Beograd"

JKP "Zelenilo-Beograd", Beograd novim rešenjima i kontinuiranim održavanjem ulepšava grad, čini ga prijatnijim za život sugrađana, ali se i trudi se da uređene zelene površine budu najlepša slika Beograda koju gosti ponesu sa sobom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pera

    19. jul 2019 | 15:47

    ovi ljudi zasluzuju i vece plate odavno jedno gradsko preduzece nije uradilo ovoliko lepih stvari!!!

  • VEKI

    19. jul 2019 | 14:55

    U mom komšiluku se gradi zgrada gde je investitor gabaritima zauzeo celu površinu i ni jedam milimetar nema zelene površine sve sam beton.Garaže nije izgradio pa sad zelene povrine pretvara u parkirališta, a apsurd dao naziv Zeleana oaza. Bruka za sve one koji grade i kontrolišu ovakve graditelje.

  • majalena

    19. jul 2019 | 15:26

    Prelijepo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA