Učestvovali smo u humanitarnoj trci i saznali zašto je važno zaštititi se od sunca

Na događaju je istaknuta važnost zaštite od sunca

  • 1
Humanitarna trka Foto: Promo

Revijalna-humanitarna trka električnim biciklima pod nazivom "Uzmite najbolje od sunca", a u okviru kampanje "Ne budi crven kao rak", održana je juče na platou ispred Ušća, a na njoj je učestvovao i Telegraf.

Humanitarna trka Foto: M. B.

Jedan električni bicikl poklonjen je osmočlanoj socijalno-ugroženoj porodici Lujanov, iz banatskog sela Dobrica u opštini Alibunar.

Osim humanitarne trke cilj događaja je bio da što više građana dobije sve važne informacije u borbi protiv sunčevog zračenja, naročito protiv štetnih infracrvenih A zraka.

Humanitarna trka Foto: Promo

Dermatolozi i pedijatri su davali građanima korisne savete, bili su postavljeni informativni štandovi, a organizatori su delili edukativne brošure, majice, peškire, balone i kreme za sunčanje. Ovu edukativnu manifestaciju organizovalo je udruženje "Roditelj".

Domaćin programa bila je voditeljka RTS Dragana Kosjerina, a specijalne sudije humanitarne trke košarkaši: Rade Zagorac (KK Partizan) i Aleksa Radanov (KK Crvena Zvezda).

Humanitarna trka Foto: Promo

VAŽNO JE ZAŠTITITI SE OD SUNCA

Učesnici događaja isticali su koliko je važno zaštititi se od štetnog i opasnog sunčevog zračenja, posebno za decu.

- Vlada pogrešno mišljenje da, kada je oblačno vreme, nije potrebno nanositi kremu sa zaštitnim faktorom, da će, ukoliko dete "izgori na Suncu" to proći bez posledica... Koža do 18. godine prikuplja najveći procenat informacija i trpi najveću štetu ukoliko nije bila zaštićena, a efekti takvog rizičnog ponašanja će se ispoljiti za 10, 20 ili 30 godina – istakao je dr Vladimir Simić iz Hitne pomoći Beograd.

Humanitarna trka Foto: M. B.

Zaštita od štetnog sunčevog zračenja važna je kako kod dece tako i kod odraslih, kako na plažama tako i u gradu, pogotovo dok se bavimo sportom.

- Ukoliko se izlažete suncu duže od pola sata dnevno obavezno je korišćenje zaštitnih krema, ja uvek svojim pacijentima preporučujem 50+ zaštitni faktor. Ono što je važno da se naglasi jeste to da više nisu dovoljne kreme koje štite samo od UV A i UV B štetnog zračenja, već su neophodne kreme koje imaju zaštitu i od infracrvenog A zračenja, jer su oni mnogo opasniji od prethodno pomenutih. Oni prodiru dublje u kožu i mogu dovesti do  do raznih dermatoloških oboljenja, ali i do bržeg starenja kože - rekla je dr Nevenka Dokmanović, dermatolog.

Humanitarna trka Foto: M. B.

Prisutnima se obratila i Gordana Plemić ispred Udruženja “Roditelj”, koje je ujedno bilo i organizator skupa.

- Važno je da roditelji pronađu najbolji način da zaštite decu od sunčevog zračenja. Sunce je izvor života i donosi nam svima mnogo radosti, ali u isto vreme postoje određena štetna zračenja koja mogu biti veoma opasna - naročito infracrveno IR-A zračenje i o tome bi trebalo svi da vodimo računa - naglasila je Gordana Plemić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    19. jul 2019 | 14:51

    Resenje je jednostavno,na deonicama gde je pristupacan prilaz biciklistickoj stazi za automobile postaviti po nekoliko u beton zacementiranih celicnih stubova koji bi sprecili ulaz auta na stazu plus saobracajni znak za zabranu auta osim bicikala,ni motori nebi smeli tu voziti.Ti stubovi su samo prepreka autima zbog sirine auta dok biciklistima nebi smetali ti stubovi. Ko prekrsi kazna od 1000 € pa da vidite da li ce neko smeti vise pomisliti a ne uci autom na biciklisticku stazu !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA