≫ 

Kako je zaista izgledao Sibinjanin Janko i da li je ovo Asteriks? Sukob oko novog spomenika

Niko ne zna pouzdano kako je izgledao Sibinjanin Janko. Zna se samo da je bio hrabri vojskovođa, neprikosnoveni krstaš. Ali njegova ličnost u narodu postala je mit, pa tako i izgled

  • 6
Sibinjanin janko Foto: Tanjug/Zoran Žestić/Wikipedia

Sibinjanin Janko - visok, stamen, sa oštrim pogledom i gustim brcima, tako bi svako zamislio junaka koji je sejao strah i trepet u krstaškim borbama na tlu srednjovekovne Srbije. Srpskog junaka, mađarskog junaka, kojeg slave čak i Rumuni.

U njegovu čast, veličanstvena kula na Gardošu ponela je njegovo ime. Umro je baš u Zemunu, od kuge, nakon bitke za Beograd.

I tu je juče dobio skroman spomenik, poklon mađarske države. A poklonu se u zube ne gleda...

Ali, kada se zagledate, teško da ćete prepoznati onog plemića, Mađara i srpskog junaka, koji uzdignute glave i prsa izlazi na megdan Turcima... Na njegovom licu dominiraju i moćni su samo brkovi, dok su oči širom otvorene i pogled uprt negde ka Dunavu. Prsa mu nisu široka ni uzdignuta, a telo mu prekriva srednjovekovni oklop.

Ispod metalnog oklopa leprša mu kosa, a u ruci drži veliki mal i štit.

Asteriks? Lik iz crtanog filma? Kralj Ibi, Don Kihot, Kraljević Marko? Tako su ga "prepoznali" Beograđani u komentarima na društvenim mrežama.

U jednom postu na Tviteru, uporedili su Sibinjanin Janka u Zemunu i Janoša Hunjadija u Budimpešti. Ovaj drugi liči na gromadu koja se bori u nekoj ljutoj bici protiv Turaka.

Međutim, šale da je u Zemunu osvanula karikatura zapravo i imaju smisla. Niko ne zna pouzdano kako je izgledao Sibinjanin Janko. Zna se samo da je bio hrabri vojskovođa, neprikosnoveni krstaš. Ali njegova ličnost u narodu postala je mit, pa tako i izgled.

I zato, može se reći, da ovaj zemunski, skroman Sibinjanin Janko, možda i vernije prikazuje njegovu ličnost nego što to naša mašta pokazuje. Uostalom, njega je umetnik tako doživeo.

Sibinjanin Janko Foto: Wikipedia

- Meni super izgleda! Te groteskne crte lica su izraz umetničke slobode. Što mora sve realizam da bude? Pričam sa umetničke strane a sad da li je figura dostojna imena tog junaka to je druga tema! Lik izgleda kao mitsko biće iz Gospodara prstenova, a nisu li i mnogi istorijski događaji kod nas na granici mitologije - glasi jedan od komentara na Fejsbuku.

Zapravo, neke od istorijskih ilustracija upravo ukazuju na sitnu, žilavu građu, izražen nos i upečatljive oči.

Sibinjanin Janko Foto: Wikipedia

Što se tiče same estetike spomenika, to je već tema za umetničku kritiku...

SARADNJA UMETNIKA U REGIONU

Predsednica Komisije za nazive ulica, trgova i spomenika Andrea Radulović kazala je da je spomenik poklon mađarske vlade i da je vlada u Budimpešti raspisala i umetnički konkurs za izbor rešenja za spomenik.

Prema sporazumu Beograda i Budimpešte, ističe Radulović, Srbija će Mađarskoj pokloniti spomenik Nikole Tesle, koji će raditi srpski umetnici, kao što je nedavno otkrivena bista Vuka Karadžića u Ljubljani, poklon Beograda, a posle rekonstrukcije skvera na uglu Džordža Vašingtona i Palmotićeve biće postavljena bista Jerneja Kopitara, poklon Ljubljane Beogradu.

ČUVARI HRIŠĆANSTVA U EVROPI

Sibinjanin Janko etnički je pripadnik mađarskog naroda, bio je plemić kojeg su istorijske okolnosti čvrsto vezale za Srbe. Umro je pre tačno 562 godine u Zemunu, od kuge, ubrzo nakon velike bitke za Beograd. Njegova vojska pobedila je tada otomansku na Kalemegdanu kod Sahat kule.

- Ako govorimo o kontekstu evropske istorije, to je možda najznačajniji datum za srednjovekovnu istoriju. Tako da, obeležavanje ovoga bi trebalo da preuzmu i današnji Beograđani na sebe - kazala je istoričarka Ana Radaković za RTS.

Sibinjanin Janko Foto: Wikipedia

Vojničku karijeru započeo je u službi despota Stefana Lazarevića, gde se istakao kao najbolji vojnik. Nizao je uspehe: u Beogradu, Sibinju, Erdelju, Kruševcu. Ipak, na Kosovu je pretrpeo veliki poraz 1448. godine. I danas je u narodu ostala izreka "Kasno Janko na Kosovo stiže".

A za taj poraz bio je i kažnjen od strane despota Đurađa Brankovića, koji nije učestvovao u toj bici, jer je procenio da srpskoj strani odnos snaga ne ide na ruku. Sibinjanin Janko ga je zato smatrao neprijateljem, ali ga je srpski despot sačekao u povratku sa Kosova i zarobio u Smederevu, a od Mađara je zatražio otkup na ime učinjene štete od strane vojske. Ipak, Branković ovog heroja nije želeo da preda Turcima, a sa Mađarima se nagodio oko odštete.

VIDEO: 1448. Sibinjani Janko učsetvuje u drugom Kosovskom boju

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🔴🔵⚪

    23. jul 2019 | 13:29

    Zar je bitno kako izgleda?? Važno je da je spomenik napravljen a onih dokonih kritičara će uvek biti!

  • Aca

    23. jul 2019 | 14:12

    I danas je u narodu ostala izreka "Kasno Janko na Kosovo stiže ovakva izreka ne postoji kod Srba. Pobrkali ste loncice

  • Stanojka

    25. jul 2019 | 13:03

    Ovaj spomenik bi mogao da se izmesti na drugu lokaciju na primer mogao bi da krasi madjarsku ambasadu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA