Rekonstrukcija Trga republike ulazi u završnicu: Vesić obišao radove (FOTO)

Trg su obišli i pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Marković i v.d. direktora Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Dušica Anđelković

  • 7
Goran Vesić Foto: Promo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas s glavnim urbanistom Markom Stojčićem radove na Trgu republike i izjavio da rekonstrukcija trga ulazi u završnicu.

Trg su obišli i pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Marković i v.d. direktora Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Dušica Anđelković.

Vesić je istakao da su na trgu kompletno urađene pešačke zone, te da je ostalo oko 700 metara prostora za popločavanje kockama.

- Svaka granitna kocka je teška 25 kilograma i najveće su u našem gradu. Preostalo je da se postave klupe i završe potapajući stubići s kamerama - rekao je zamenik gradonačelnika i podsetio da je krajnji rok za završetak rekonstrukcije 1. septembar.

Goran Vesić Obilazak Trga republike - Foto: Promo

On je istakao da je na ovom trgu prvi put od njegovog postojanja dobijena kompaktna celina i to sve na osnovu projekta za koji je Grad Beograd raspisao konkurs 2015. godine, kada je pobedničko rešenje usvojeno i potpuno sprovedeno bez promena.

Prema njegovim rečima, izgradnja ovakvog trga nije bila jednostavna i u njega su ugrađeni najbolji materijali kao što je najbolji granit, a zanatski radovi su urađeni perfektno.

- Dobili smo prelep trg sa očišćenim postamentom spomenika knezu Mihailu, a kasnije će se očistiti i čitav spomenik, te će sa novom rasvetom Beograđani konačno dobiti veliki trg kakav imaju svi veliki evropski gradovi  - rekao je Vesić.

On je izjavio da je potpisan ugovor za rekonstrukciju Sremske i Nušićeve ulice, koje su trenutno pešačke, ali koje bi rekonstrukcijom trebalo da budu i zvanično pešačke zone.

Goran Vesić Obilazak Trga republike - Foto: Promo

- Ugovori su završeni za projektovanje i izvođenje radova, koji će trajati četiri meseca u obe ulice. Na proleće će rekonstrukcije početi i za to je izdvojeno 180 miliona dinara, tako da će ti radovi biti nastavak pešačke zone koja je počela sa Ulicom maršala Birjuzova - istakao je Vesić.

On je dodao da se rekonstrukcija ovih ulica nadovezuje na rekonstrukciju Čumićevog sokačeta, koje će u budućnosti zadržati svoju namenu, ali biće u novom ruhu i potpuno rekonstruisano.

Goran Vesić Obilazak Trga republike - Foto: Promo

- Doneli smo odluku zajedno sa zakupcima da Čumićevo sokače ne bude garaža nego da zadrži komercijalnu svrhu, da se postojeći lokali legalizuju, kao i da se od njega napravi art centar koji će okupljati kreativne ljude i umetnike - najavio je zamenik gradonačelnika i dodao da je svim ovim radovima prezadovoljan.

Stojčić je naglasio da je postojala velika odgovornost da se Trg republike rekonstruiše kako i dolikuje jednom evropskom gradu i da mu se da funkcija pravog trga, što do sada nije imao i nije tako ni izgledao.

Goran Vesić Obilazak Trga republike - Foto: Promo

- Raniji izgled trga nije davao mnogo prostora okupljenim građanima i pešacima, što je danas promenjeno i predstavlja veliki otvoren prostor koji će prvi put u našem glavnom gradu moći da se u urbanističkom i arhitektonskom smislu nazove trgom. Sa rekonstruisanim Narodonim muzejom, pešačkom zonom i trgom, preostaje da se izgradi metro stanica i javna garaža, kao i objekat kulture na mestu „Staklenca”, što će sve zajedno prvi put činiti trg sa svim najznačajnijim objektima kulture u Beogradu - rekao je Stojčić i dodao da je najvažnije da je arhitektonsko rešenje potpuno ispraćeno.

Glavni urbanista je naglasio da režim saobraćaja ostaje isti i da se po tom pitanju za sada neće ništa menjati.

- Kocka koja je postavljena u ovoj zoni i predstavlja zonu usporenog saobraćaja ipak neće izmeniti njegov režim. Trolejbusi i linije javnog prevoza će nastaviti da voze ovim delom dok se na Dorćolu ne izgradi okretnica - rekao je Stojčić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    29. jul 2019 | 14:57

    To je rečeno i za Slaviju, a sada je to trg sa koga su ljudi proterani, sa fontanom koja svira ne zna se kome, koja do kraja nije završena i na kojoj se svaka druga ploča se klima. Da i tu je bista Dimitrija Tucovića koja je tu nakalemljena na silu.

  • Jovan

    29. jul 2019 | 12:03

    A sahte od tog granita sto imaju 200 kg i 4 coveka jedva dizu....koji je strucnjak to smislio...

  • Mile

    29. jul 2019 | 12:07

    Extra golo ko u pustinji zamisli na 40C

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA