≫ 

Da li će ovo obuzdati bahate vozače? Ministar Stefanović najavio postavljanje 2.000 kamera u gradu

Ministar je rekao da građani ne treba da strahuju zbog novih kamera

  • 17

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je do sada u Beogradu postavljeno oko 180 novih sigurnosnih kamera, a da je plan da do kraja sledeće godine u glavnom gradu bude 2.000 kamera, što je deo projekta "Siguran grad".

Stefanović je rekao da su do sada uglavnom zamenjene kamere koje su 2009. godine postavljene za potrebe Univerzijade, jer su ta mesta imala potrebnu infrastrukturu.

Ministar je, odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu, rekao da građani ne treba da strahuju zbog novih kamera, ističući da je mogućnost pristupa podacima koje prikupe ograničena i da je ima mali broj ljudi, uz šifru.

Govoreći o projektu "Siguran grad", Stefanović kaže da je pokrenut u skladu sa sporazumom o strateškom partnerstvu sa Kinom, što su uradile i neke druge zemlje, među njima i Britanci.

Nebojša Stefanović Foto: Promo

Kaže i da je Srbija tražila da kriptovanje razvije naš sektor i da bude implementiran u rešenje koje nudi Huavei, te da postoje višestruki načini zaštite kako niko spolja ne bi mogao da pristupi mreži. Stefanović je istakao da za pet godina, koliko je na čelu ministarstva, nije bilo proboja u baze podataka MUP niti je neko skinuo neki podatak.

Kaže da će sigurnosne kamere biti korišćene za nadzor saobraćajnica, javnih površina, ulaza i izlaza iz Beograda, te da će i samo saznanje da policija ima mogućnost da na lak i brz način identifikuje počinoca nekog krivičnog dela delovati destimulativno.

Kaže i da uporedna analiza u gradovima koji koriste taj sistem, među kojima je i London, pokazuje da upotreba savremenih tehničkih sistema u velikoj meri smanjuje stopu kriminala - od razbojništva i džeparenja do teških krivičnih dela.

Kaže da su srpski stručnjaci razvijali sistem koji je dobijen od kompanije Huavei, da su implementirane i pojedine izmene i razvijeni programi po srpskim potrebama. Postoji, ističe, i mogućnost prepoznavanja biometrijskih crta lica, što može biti korisno pri upoređivanju sa fotografijama.

Ponavlja da su svi podaci kriptovani i da se nalaze na serverima MUP kojima nije moguće pristupiti sem fizički. Dodao je i da je prema zakonima o javnom okupljanju i o javnom redu i miru snimanje na javnom mestu dozvoljeno i da svaki građanin može to da radi.

Ministar je rekao da u MUP postoji veliki sektor za informacionu tehnologiju koji vodi računa da podaci ne mogu da iscure i da ne mogu biti predmet prikupljanja mimo volje države.

Objasnio je da su u zgradi MUP postavljeni serveri koji se fizički obezbeđuju i nisu povezani sa internetom, te da im se pristupa uz šifru.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    30. jul 2019 | 18:10

    POD IZGOVOROM VECE SIGURNOSTI IMACEMO SVUGDE KAMERE KAKO BI NAS STALNO KONTROLISALI A ONDA SLEDI CIPOVANJE- 4000 SVEDJANA JE DOBILO CIP OVIH DANA I SAD JOS SAMO TREBA DA BLEJE A I MI SMO SLEDECI!!!! NWO-NOVI SVETSKI POREDAK I STOPROCENTNA KONTROLA LJUDI I UMA!!! ZASTRASUJUCE !!!! HOROR!!

  • Драган

    30. jul 2019 | 12:33

    Господине Министре ,закони постоје , саобраћајна полиција постоји али корупција све гута и зато је у земљи ХАОС !Зашто плаћамо све институције које не функционишу ???

  • Aca

    31. jul 2019 | 20:25

    Pa predgradja su najgora sto se tice voznje i to samo nocu u kasne sate,nema razlike vikend,radni dan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA