≫ 

Zavirite u Hram Svetog Save: Kako napreduju mozaici Bogorodice i Hristosa koji blagosilja sve

Više od 12.000 kvadratnih metara trebalo bi da prekriju mozaici

  • 2
Hram Svetog Save, mozaik

Foto: Printskrin RTS

Hram Svetog Save biće prvi hram potpuno ukrašen mozaicima. Radovi dobro napreduju, a Hram je postao treća najinteresantnija destinacija za turiste u Beogradu. Mozaici Bogorodice na prestolu, Hristosa koji blagosilja sve koji ulaze u hram raširenih ruku - samo su neki od završenih radova na istočnoj strani hrama. Ali to je tek pola posla.

Do kraja sledeće godine, više od 12.000 kvadratnih metara trebalo bi da prekriju mozaici. Radi ih oko 280 ruskih umetnika u ateljeu u Moskvi, a ovde ih postavlja 40 mozaičara.

- Spušteno je odozgo sa vrha, od kupole do polovine skoro hrama. Ostale su još severna, zapadna i južna strana i tako da u suštini druga faza mozaika se radi, gde će biti mnogo komplikovanije što je mozaik sitniji, ali je na nižim kotama tako da s druge strane imamo i neku olakšicu - rekao je vladika remezijanski Stefan Šarić.

Dodaje da su ponosni što će hram biti potpuno pod mozaikom zahvaljujući izvrsnim umetnicima iz Rusije.

Ponoćne liturgijame u pravoslavnim hramovima

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Iz Rusije je stigla i velika novčana pomoć, a radove pomaže i srpska Vlada. Do sada je u mozaike uloženo više od 27 miliona evra.

- Mi smo trenutno pripremili svu dokumentaciju, projekte za podove, za ikonostase i jednom rečju smo u tom grafiku po kom bi trebalo dogodine da završimo i osveštamo hram", nalasio je vladika Šarić.

Bez obzira na to što je gotovo ceo hram pod skelama i posetioci mogu da vide samo kriptu, i dalje je nezaobilazna destinacija i domaćih i stranih turista. To potvđuje i podatak da je u tri najposećenija mesta u Beogradu.

- Ne možemo da govorimo da to interesuje ljude iz pre svega zapadnih zemalja ili one ljudi koji sa nama dele ili većinski dele pravoslavnu veroispovest. Recimo, gosti iz Turske su uvek ovde, uvek obilaze hram Svetog Save jer predstavlja pre svega stvar opšte kulture - kaže Miodrag Popović iz Turističke organizacije Beograda.

Neke od najpoznatijih turističkih agencija iz Španije, Italije, Mađarske već su rezervisale "prva mesta" u hramu za svoje turiste kada on zasija u punom sjaju.

VIDEO: Putin ljubi ikonu u Hramu Svetog Save

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA