• 2

Poslednji trenutak da se obnovi Pobednik: Simbol Beograda uskoro se skida sa Kalemegdana

Sanacija temelja spomenika ima za cilj da zaustavi neravnomerno sleganje postojećeg temelja i naginjanje vrha stuba u stranu

  • 2

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić rekao je da će rekonstrukcija simbola naše prestonice - "Beogradskog pobednika", koga je izvajao čuveni Ivan Meštrović, početi odmah po dobijanju građevinske dozvole od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ova rekonstrukcija koštaće 26 miliona dinara, a poverena je Privrednom društvu "Koto" d.o.o i poznatom vajaru Zoranu Kuzmanoviću.

Predviđeni rok za završetak radova je šest meseci od sprovođenja postupka javne nabavke.

Gradonačelnik je precizirao da je projekat rekonstrukcije spomenika "Beogradski pobednik" uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, a projekat statičke sanacije Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu. On je istakao da rekonstrukcija obuhvata tri faze - statičku sanaciju, restauraciju bronzane skulpture i restauraciju kamenog stuba i postamenta.

- Sanacija temelja spomenika ima za cilj da zaustavi neravnomerno sleganje postojećeg temelja i naginjanje vrha stuba u stranu. Projektovano rešenje je usvojeno tako da se iskop oko spomenika, kao i intervencije na samom spomeniku svedu na minimum. Restauracija bronzane skulpture "Pobednika" je neophodna jer se na njoj nalaze brojna oštećenja, a kroz njih prolazi voda koja ga dodatno ugrožava - rekao je Radojičić i dodao da je predviđeno da postolje i stub spomenika budu obnovljeni na mestu gde se nalaze, odnosno na Kalemegdanu, dok obnova statue zahteva da se ona skine i da se radovi obave u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića.

BEOGRADSKI POBEDNIK, Kalemegdan

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Skulptura će se, kako je naglasio, privremeno skinuti kako bi se radovi na njenoj restauraciji obavili u najadekvatnijim uslovima u radionici i kako bi se formirala nova veza između skulpture i stuba, jer je upravo ova veza najoštećeniji deo spomenika.

Prvi čovek Beograda ističe da će rekonstrukcija "Beogradskog pobednika", pored obnove Velikog i Malog stepeništa koja su uveliko otvorena za građane, dati novi izgled najznačajnijem kulturno-istorijskom delu Beograda kakav je Kalemegdan.

Kalemegdan je godinama unazad jedno od prvih i omiljenih mesta koje svi posete kada dođu u Beograd.

- "Beogradski pobednik" je simbol i ukras naše prestonice po kojem nas svet prepoznaje. Smatram da je izuzetno važno da Beogradska tvrđava, koja zajedno sa parkom Kalemegdan čini najznačajniji kulturno-istorijski deo naše prestonice, bude uređena i povrati sjaj i lepotu koju je nekada imala. Za to je svakako potrebno odgovorno održavanje, koje nakon dužeg perioda podrazumeva rekonstrukciju, a s obzirom na to da je "Pobednika" zub vremena nagrizao i da se to sada i te kako vidi po njegovim oštećenjima, ovo je poslednji trenutak za njegovu obnovu. Od 1991. godine na "Pobedniku" je rađeno samo čišćenje spomenika od grafita i zaprljanosti i popunjavanje pukotina i spojnica kamene obloge - rekao je Radojičić.

Zoran Radojičić

Zoran Radojičić/Foto: Marko Jovanović

On je izjavio da je Zavod za zaštitu spomenika kulture još tokom 2018. godine izvršio uvid i pregled u stanje spomenika, mapiranje oštećenja kamene obloge i bronzane skulpture, detaljno merenje i 3D lasersko skeniranje spomenika i da se uvidom u stanje došlo do saznanja da su oštećenja znatno pogoršana u odnosu na 2016. godinu, kada je takođe vršen pregled stanja.

- Gradu Beogradu je značajno ekspertsko mišljenje dr Zorana Kuzmanovića, vajara, o stanju bronzane skulpture spomenika, u kome se navodi da je uočljiv veliki sloj oksida na celoj površini skulpture, sa više oštećenja u vidu rupa, verovatno od metaka ili gelera. Pukotine su velike i veza skulpture za kružni kameni postament je korodirala i u jako lošem je stanju - naglasio je Radojičić.

Podsećanja radi, "Pobednik" je za kulturno-istorijsko dobro proglašen 1992. godine. Takođe, spomenik „Pobednik” se nalazi u okviru spomenika kulture "Beogradska tvrđava" koji je od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • JS

    Daj Boze, da ga vrate u svoj njegovoj lepoti. Da im se ne omakne. Pu pu. Neostecenog i vecnog.

  • Dexter

    Pozdravljam veoma

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima