• 0

Četvrti Međunarodni beogradski plivački maraton „Ada Međica“

Četvrti Beogradski plivački maraton okupiće preko 150 takmičara koji će u mešovitoj konkurenciji oprobati svoje plivačke veštine u tri trke.

  • 0

Udruženje Ljubitelji Save i Dunava – Ada Međica, u saradnji sa Savezom za daljinsko, maratonsko i masters plivanje Srbije, predvođeni idejnim tvorcem i osnivačem, gospodinom Sašom Vasićem, organizuju četvrti po redu Međunarodni beogradski plivački maraton „Ada Međica“ koji će se održati u nedelju, 11. avgusta sa početkom u 12:00 h na startnoj poziciji gornjeg špica prelepe ostrvske oaze Ade Međice.

Vođeni entuzijazmom osnivača ali i podrškom velikog broja donatora, među kojima se nalaze i istaknuti pojedinci, poput predsednika upravnog odbora Ade Međice, gospodina Dobrivoja Tanasijevića, poznatijeg po pseudonimu Dan Tana, Beogradski plivački maraton postao je jedan je od najznačajnijih takmičenja u kalendaru SRB OPEN WATTER CUP-a, a od prošle godine uvršten je i u GSS GLOBAL SWIME SERIES – grupu najboljih plivačkih maratona na svetu.

Po procenama organizatora, četvrti Beogradski plivački maraton okupiće preko 150 takmičara koji će u mešovitoj konkurenciji oprobati svoje plivačke veštine u tri trke. Prva trka, namenjena rekreativcima, pliva se nizvodno i dugačka je 1,25 km, dok je druga trka namenjena profesionalnim i polu profesionalnim plivačima i pliva se ceo krug oko Ade Međice, uzvodno i nizvodno u dužini od 2,5 km. Treća trka podrazumeva dva oplivana kruga oko Ade Međice i duga je ukupno 5 km. Sve tri trke boduju se, kako u SRB Open Watter Cup-u tako i u GSS Global Swime Series.

Beogradski plivački maraton

Foto: Vladimir Čadež

Takmičenje je otvorenog tipa, a među učesnicima će se naći i neka od zvučnih imena iz sveta daljinskog plivanja kao što je Ana Olaš, vicešampionka sveta na 25 km. Učesnici plivačkog maratona biće podeljeni u 18 starosnih kategorija. Najmlađi će se nadmetati u kategoriji od 10 do 12 godina, dok trenutno najstariji prijavljeni učesnik ima čak 81 godinu. Maloletni takmičari mogu učestvovati isključivo uz saglasnost roditelja ili staratelja.

„Ovo jedini maraton u kalendaru takmičenja koji se pliva i uzvodno i nizvodno zbog čega predstavlja pravi izazov za učesnike ali je ujedno i najbezbednija staza za takmičenje u Srbiji“ – kaže osnivač i idejni tvorac, gospodin Saša Vasić, inače plivački maratonac sa iskustvom dugim preko 15 godina i prvi plivač koji je oplivao Adu Međicu.

Promoter četvrtog Beogradskog plivačkog maratona „Ada Međica“ je Stefan Sajko, bivši vaterpolista Zvezde i Partizana i najbrži plivač otvorenih voda u Beogradu.

Takmičari se mogu prijaviti popunjavanjem on line prijave na sajtu Saveza za daljinsko-maratonsko i masters plivanje Srbije http://www.openwaterswim-serbia.org.rs ili na licu mesta u nedelju, 11. avgusta do 11:00 h.

Za sve učesnike i pratioce obezbeđen je prevoz do Ade Međice sa pontona na Savskom keju koji se nalazi na samom kraju Gandijeve ulice, između blokova 70 i 44 i koji će na dan maratona saobraćati bez prestanka. Takmičarima je za simboličnu kotizaciju obezbeđen i lekarski pregled, takmičarska kapa za plivanje, ručak, piće, medalja u kategoriji i medalja za isplivan maraton kao i slatki lanč paket po izlasku iz vode. Najbolje očekuju i vredne novčane nagrade. Medicinsku i tehničku podršku kao i obezbeđenje same plivačke staze u koju će biti uključeni licencirani spasioci, ronioci i čamdžije, obezbeđuju organizatori plivačkog maratona.

Beogradski plivački maraton

Foto: Vladimir Čadež

S poštovanjem,

Udruženje Ljubitelji Save i Dunava–Ada Međica i Savez za daljinsko-maratonsko i masters plivanje Srbije

Više informacija na ljiljana.vukotic@pde.rs ili na telefon osnivača maratona, g-dina Vasića 064 125 44 31

O Adi Međici:

Ada Međica je ostrvo izuzetnih odlika u samom srcu Beograda, pozicionirano između Ade Ciganlije i Novog Beograda. Ostrvo je svojevrsna oaza prirode površine 10,5 hektara i gotovo celo se nalazi pod šumom. Samo u poslednje tri godine posađeno je preko 2.500 stabala. Ostrvo broji 213 splavova i 84 sojenice i na njemu svakodnevno boravi više od 1000 zljubljenika prirode. Udruženje Ljubitelja Save i Dunava – Ada Međica osnovano je 1963. godine kada je sagrađena i prva sojenica na drvetu, čuvenog arhitekte Peđe Ristića Isusa, koja postoji do današnjeg dana.

(Telegraf.rs/PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima