Otkriveno zašto Beograd smrdi na fekalije: Ima nekoliko razloga

Smrdi sa njiva, sa reka, iz haustora...

  • 9

Povremeno se u gotovo svim delovima Beograda oseti nesnosan smrad, pa ako nema komaraca da "pecaju", onda razni "mirisi" štipaju za nos. Tako je bilo i juče. Mnogi građani, iz raznih delova grada, žalili su nam se na smrad zbog kog im se ne izlazi napolje. Ali, kako obično biva kad su neprijatni mirisi u pitanju, razlog nije samo jedan, nije jedini krivac poljoprivredna korporacija koja na obodima Beograda ima njive.

Kako nas je obavestio Gradski zavod za havno zdravlje, u vreme trajanja talasa vrućine, posebno kada se one jave u prvoj dekadi avgusta, građani se javljaju i pitaju za poreklo neprijatnih mirisa. Ima nekoliko razloga za njihovu pojavu, a i izvori su različiti, navode iz zavoda.

Setva, polje, radovi, poljoprivreda, njiva Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

POVLAČE SE SAVA I DUNAV

- Tokom trajanja vrelog talasa u poslednjih sedam dana, sa stalnim porastom temperature i dužim periodom bez padavina došlo je do povlačenja vode Save i Dunava u pojedinim delovima njihovog toka, što je doprinelo tome da deo obale, a posebno oni delovi gde se ulivaju kanalizacione vode iz kolektora isparavaju u vazduh. Vetrovi doprinose prenošenju neprijatnih mirisa od isparavanja organskih materija fekalnog i drugog priobalnog nanosa, navodi se u saopštenju Gradskog zavoda za javno zdravlje - saopštio je zavod.

Pored ovoga, na široj teritoriji grada nalaze se mnogobrojna poljoprivredna dobra na kojima se đubri zemljište. Uglavnom se radi o prirodnim đubrivima koja posuta na velikim površinama takođe isparavaju na visokim temperaturama i to su te neprijatne "mirisne" materije. Ne treba zanemariti ni centralne zone grada, gde se prolaskom pojedinim delovima može u oredđenom periodu osetiti i neprijatan miris urina.

Važno je obavestiti stanovništvo da iako su te materije neprijatnog mirisa, one ne potiču iz prljavih tehnoloških procesa niti se radi o toksičnim gasovima. Njihovo trajanje je ograničeno i sa promenom vremena prestaće da "miriše".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • teta

    9. avgust 2019 | 21:38

    Smrdi ceo grad. Bruka.

  • Marina

    9. avgust 2019 | 19:06

    Taj smrad se javlja redovno zadnjih 3do 4 godine. I ranije su se obradjivale njive i vise nego danas pa nije smrdelo ja licno mislim da nesto nije kako valja sa kanalizacijom.

  • David

    9. avgust 2019 | 19:04

    Petlovo Brdo i Labudovo ubijaju od smrada...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA