• 3

Šta će sve u Beogradu biti završeno do 1. septembra i kad će doći kraj gužvama u centru?

Biće završene rekonstrukcije Trga republike, Karađorđeve ulice, Topličinog venca i deo radova na potezu od Vukovog spomenika do Kalemegdana

  • 3

Do prvog septembra biće završeno nekoliko velikih infrastrukturnih projekata, pa će u Beogradu, naročito u centru, biti manje raskopanih ulica, građevinskih mašina, a tako i manje saobraćajne gužve, obećava zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Do tada će, kaže za Tanjug, biti završene rekonstrukcije Trga republike, Karađorđeve ulice, Topličinog venca i deo radova na potezu od Vukovog spomenika do Kalemegdana.

U Karađorđevoj ulici od prvog septembra počeće da se odvija automobilski i tramvajski saobraćaj, rekao je on i dodao da je obnova te saobraćajnice veliki projekat u okviru koga je zamenjena kompletna infrastruktura, ukinuta železnička pruga, trotoari prošireni…

- Ulicu koja je za pešake bila potpuno neupotrebljiva sada smo prilagodili i to će biti prava uređena gradska saobraćajnica - rekao je Vesić i dodao da će se posle prvog septembra nastaviti sa preostalim radovima na uređenju trotoara i savskog keja.

Kako je pojasnio, kej će biti uređen na potezu od Beton hale do Brankovog mosta, a trebalo bi da bude završen do kraja januara sledeće godine.

- Čitav ovaj potez biće potpuno uređen i izgledaće potpuno drugačije - istakao je Vesić i dodao da će na savskom keju biti biciklističke staze, staze za šetanje, dečija igrališta…

Karađorševa ulica, radovi

Foto: Mateja Beljan

Karađorđeva ulica nije jedini infrastrukturni projekat koji će u Beogradu biti završen do prvog septembra jer će do tada, ističe Vesić, skoro 45 dana pre roka biti okončani i radovi na Trgu republike. Obnova tog trga počela je u avgustu prošle godine, a Vesić kaže da će građani konačno imati uređen centralni gradski trg kao što je slučaj u svim velikim evropskim gradovima. Trg popločan granitnim pločama sa zonom usporenog saobraćaja imaće, naveo je, "smart" klupe sa solarnim panelima, punjačima za telefone…

- To će biti pravo mesto gde će moći da se održavaju manifestacije i Beograd će konačno dobiti svoj trg onako kako imaju svi drugi veliki gradovi - istakao je Vesić.

Osim toga, do prvog septembra biće završena i obnova Topličinog venca i Parka vojvode Vuka.

- Sve ulice koje su se radile u sklopu rekonstrukcije Topličinog venca biće završene - istakao je zamenik gradonačelnika.

Naveo je da će u centru grada biti postavljeno 17 potapajućih stubića sa kamerama i da će u pešačkoj zoni saobraćati "vrabac servis" . Reč je o četiri električna mini-busa koja je Grad već nabavio, a koji će besplatno prevoziti građane.

Kada je reč o rekonstrukciji saobraćajnica Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana, odnosno kompletnog poteza od Vukovog spomenika do Kalemegdana, Vesić kaže da će i deo tih radova biti završen do prvog septembra.

- Biće pušten deo projekta ‘četiri bulevara’ od ulice Starine Novaka, Stanoja Glavaša do Takovske i na taj način će početi da se polako pušta deo po deo saobraćaja u ova četiri bulevara - dodao je Vesić.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Komentari

  • Pera Kojot

    kad porastem bicu zamenik!

  • Čiča

    Prvog septembra će se završiti avgust. To je sigurno.

  • Vozdovac

    A nama u Mestrovicevoj trotoari i ostalo bice zavrseni do zimskog raspusta, pa ko uspe da stigne do skola po kisi bice dobro...

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima