• 1

"Veliko priznanje za Beograd": Kreditni izgled prestonice ocenjen pozitivno

Agencija je poboljšala kreditne izglede Grada Beograda iz "stabilno" u "pozitivno", što je veliko priznanje za Beograd - rekao je Goran Vesić

  • 1

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je međunarodna kreditna agencija Mudis (Moody's) potvrdila kreditnu ocenu Beograda, kao i da je popravila kreditni izgled Grada Beograda u "pozitivan".

- Međunarodna kreditna agencija Mudis potvrdila je kreditnu ocenu Grada Beograda (BCA) Ba3, koji je identičan rejtingu koji ima Republika Srbija. Agencija je poboljšala kreditne izglede Grada Beograda iz "stabilno" u "pozitivno", što je veliko priznanje za Beograd - rekao je Goran Vesić.

Današnje popravljanje prognoze kreditnog rejtinga posledica je ne samo stabilnih finansija Grada Beograda i domaćinskog poslovanja već i poboljšanja poslovne klime u Srbiji, naveo je zamenik gradonačelnika.

- Mudis veruje da će poboljšani realni izgledi za ekonomski rast zemlje pozitivno uticati i na rast prihoda Grada Beograda. Kao rezultat svih ovih činilaca, Mudis očekuje da će fiskalni učinak Beograda ostati dobar, sa bruto operativnim bilansom od 12 do 14 odsto operativnog prihoda u 2019/20. godini - rekao je Vesić i dodao da u izveštaju međunarodne kreditne agencije piše da "potvrda o rejtingu Grada Beograda odražava čvrste i zdrave finansijske osnove grada, dobro i uravnoteženo upravljanje budžetom, o čemu svedoče i njegovi visoki kapaciteti za samofinansiranje i dug koji je u opadanju".

SRBIJA BEOGRAD SEDNICA

Goran Vesić - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Agencija je ocenila da će "rejting Grada Beograda, u čijoj osnovi je opadajuća zaduženost i teret direktnog duga od 44 odsto operativnog prihoda na kraju 2018. godine, ograničeni zahtevi grada za zaduživanjem i stroga kontrola nad trošenjem budžetskih sredstava, doprineti stabilizaciji neto direktnog i indirektnog duga na oko 50 odsto operativnog prihoda u naredne dve godine".

- Da bi građani mogli da uporede kako je to bilo ranije, direktni i indirektni dugovi Beograda su iznosili 2016. godine 67 odsto operativnog prihoda, a 2014. godine ogromnih 101,2 odsto operativnog prihoda, što najbolje pokazuje kako je bivši gradonačelnik Đilas prezadužio Beograd - poručio je Vesić.

Međunarodna kreditna agencija je konstatovala da "Grad Beograd ima važnu ulogu u nacionalnoj privredi kao glavni i najrazvijeniji grad u Srbiji, sa oko 40 odsto učešća u nacionalnom bruto domaćem proizvodu zemlje".

Goran Vesić je čestitao i Novom Sadu na dobijanju istog kreditnog rejtinga i istog kreditnog izgleda kao i Beograd.

- To je najbolji dokaz da se politika finansijske discipline sprovodi u svim lokalnim samoupravama i da se Srbija podjednako razvija. Beograd to pozdravlja. Bravo za naše kolege iz Novog Sada - rekao je Vesić.

(Telegraf.rs/Beoinfo)

Komentari

  • Mikii

    Ako je to neki pomak ,pa dobro treba nastaviti sa konkretnim resenjima! Mada brojni stranci imaju primedbe na cistocu ,lose kontejnere ,djubre na sve strane i dr . Moj prijatelj iz S.Koreje kada smo isli centrom nije mogao da se nacudi da od Slavije pa do palate Albanije su zgrade sa obe strane ulice Totalno ne osvetljene ,bez reklama i toliko sive i tamne prosto ne lice na nista ! Onda mi rece da mnoge ulice nemaju table i oznake vidljive brojeva zgrada sto sam i ja u vecem delu grada primetio !! Mislim da je tema ozbiljna i mora se sto posto promeniti !!

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima