≫ 

Muke KUD-a "Branko Cvetković": Vratili se u svoju zgradu, a onda iz nje ponovo izbačeni usred noći

U zgradi u Miloša Pocerca 10, koja je u vlasništvu Republike Srbije, nalazi se obezbeđenje Saveza samostalnih sindikata Srbije, koje čak ni državnim predstavnicima ne dozvoljava ulaz, tvrde igrači

  • 2
KUD Branko Cvetković Foto: Marko Mrkšić

KUD "Branko Cvetković" izbačen je prošlog leta iz zgrade koja je mnogobrojnim igračima pune 73 godine bila drugi dom. Iz višedecenijskog sedišta izbacio ih je izvršitelj, a po zahtevu Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS). Usledili su protesti, blokiranje Sarajevske ulice, na čijem se uglu nalazi sporna zgrada, nastupi i peticije, dok je javnost zdušno podržala članove jednog od najpoznatijih narodnih ansambala.

I onda su odjednom sve priče stale, a "Branko Cvetković" doživeo je da se vrati u staru zgradu... i da iz nje opet bude izbačen.

U međuvremenu je, kako kažu, ustanovljeno da je pravi vlasnik zgrade od 5.000 kvadrata u Ulici Miloša Pocerca 10 - Republika Srbija. Država se upisala kao vlasnik u katastar nepokretnosti, a zalaganjem Ministarstva kulture i odlukom Vlade KUD-u je dozvoljeno da se vrati u prostor, koji mu je sada iznajmljen na 5 godina.

KUD Branko Cvetković "Branko Cvetković" ima reputaciju jednog od najboljih KUD-ova u zemlji Foto: Marko Mrkšić

- Odlučeno je da tu budemo zakupci, ali po povlašćenim uslovima. Mi smo se tako u zgradu vratili u septembru 2018. godine. No već 17. decembra prošle godine ponovo nas izbacuju i to usred noći. Niko u to vreme i nije bio u prostorijama, kada je u zgradu stupilo privatno obezbeđenje, koje je od tada ne napušta i nama brani pristup - kaže za Telegraf.rs Marijana Terzin Stojčić, predsednik KUD "Branko Cvetković".

Vodeći se odlukom vlade, KUD je sa Republikom direkcijom za imovinu sklopio ugovor u martu. No, čak i kada je predstavnik Direkcije pokušao da stupi u pomenuti prostor, privatno obezbeđenje Sindikata mu to nije dozvolilo, tvrdi ona.

- Između države i SSSS-a se trenutno vodi spor, u kome smo mi kolateralna šteta. Sindikati su uložili žalbu na drugostepenu presudu u korist Republike, tvrdeći da prostor u koji su se tokom 1990-ih kao vlasnici upisali u katastar pripada njima - objašnjava Marijana.

KUD Branko Cvetković Prostor im je država dala na 5 godina Foto: Marko Mrkšić

U međuvremenu Sindikat koristi celu zgradu i iznajmljuje prostor diskoteci i streljani.

- Mi za to vreme igramo u jednoj kafani. Ljudi nas i dalje traže, i dalje imamo nastupe, ali uz pozajmljena instrumenta i nošnju, jer je naša zarobljena u starom prostoru. Sindikat nam, istini za volju, nudi da svoje stvari preuzmemo, no to bi onda značilo trajno iseljenje, priznanje da ne polažemo nikakva prava. A mi na to ne pristajemo. Ne bežimo ni od toga da nam se nađe novi prostor, ali želimo da nastavimo da postojimo - kaže predsednica KUD-a.

Priznaju da su u prošlosti načinjene greške, prvenstveno po pitanju redovnog izmirivanja komunalija.

- Spremni smo da to rešimo, obaveza izmirivanja dugova je deo našeg dogovora sa državom. Moglo je to i tada da se reši, dva koncerta bi pokrila dugovanja, no Sindikat nije pristao na dogovor - kaže Marijana.

Kako dodaje godinu dana seljakanja uticalo je na njihovu strukturu. Od 300 članova ostalo je 100-ak najvernijih.

- Dece ipak i dalje ima, jer folklor je najjeftinija rekreacija za roditelje, a jedna od najlepših za decu. Tu se mališani okupljaju, stvaraju divna druženja i vaspitavaju se u jednom sistemu pravih vrednosti - kaže ona.

KUD Branko Cvetković Umetnici igraju u kafani, jer za njih ne može da se nađe prostor Foto: Marko Mrkšić

Do pre nekoliko godina, kada se insistiralo na nacionalnom naboju, u KUD-ove se ulagalo, repertoari se se menjali, ali sada je došlo i do erozije tih vrednosti, premećuje ona.

KUD "Branko Cvetković" trebalo bi da ove godine slavi 75 godina postojanja.

ORBOVIĆ: VODI SE SPOR I DALJE

Prema rečima Ljubisava Orbovića, predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije, Republika Srbija, za sada, nije vlasnik pomenute zgrade. Kako je naveo, na sajtu saveza postoji sva dokumentacija, i ugovor koji su imali s njima da bez nadoknade koriste zgradu 70 godina i "sve šta su radili, zbog čega su tuženi i iseljeni iz tog objekta, ko ih je iselio, kako ih je iselio".

- Mi to nismo mogli da uradimo, to uređuje sud. Vodi se spor i dalje, kad država bude bila vlasnik, nek im daju šta god hoće - napominje Orbović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA