Najlepšu okućnicu u glavnom gradu ima Paspalj: Izabrani pobednici u akciji "Za zeleniji Beograd"

Ova akcija traje već 17 godina, a ove godine u sedam kategorija ima 21 dobitnik

  • 2
nagrade, akcija Za zeleniji Beograd

Foto: Promo

JKP "Zelenilo-Beograd" dodelilo je zahvalnice i nagrade pobednicima i učesnicima akcije "Za zeleniji Beograd" na završnoj svečanosti proglašenja pobednika na Malom Kalemegdanu. Događaju su prisustvovali zamenik gradonačelnika Goran Vesić, generalni direktor JKP "Zelenilo-Beograd" Slobodan Stanojević, kao i mnogi drugi gradski funkcioneri.

Tom prilikom Vesić je dodelio nagrade i zahvalnice pojedincima koji su uređenjem balkona, dvorišta i zelenih površina dali doprinos zdravijem, zelenijem i lepšem Beogradu.

Vesić je naglasio da je ovo jedna od boljih akcija koju grad ima jer u njoj učestvuje veliki broj građana koji se trude da pokažu uređivanjem dvorišta, balkona, okoline da žele da učine Beograd zelenijim.

nagrade, akcija Za zeleniji Beograd

Dodela nagrada na Malom Kalemegdanu, Foto: Promo

– Sedamnaest godina ova akcija se sprovodi i ove godine ima 21 dobitnik u sedam kategorija. Čestitam svim pobednicima, ne samo najboljima od najboljih, već svim pristiglim prijavama, kojih je bilo 500. Zahvalan sam im i želim da imamo još više ovakvih akcija u koje su uključeni građani, kako bi naš grad bio još zeleniji – rekao je zamenik gradonačelnika.

On je objasnio da preduzeće "Zelenilo–Beograd" trenutno radi na 19 različitih lokacija, a da je u poslednjih pet godina uređeno 500 zelenih površina.

–Za 90 godina postojanja ovog preduzeća oni su porasli u jednu veliku kompaniju koja može da se meri sa kompanijama na evropskom nivou. Najnoviji Park vojvode Vuka koji su uredili je park na kojem bi nam pozavideli i evropski gradovi – poručio je Vesić.

Akcija"„Za zeleniji Beograd" iz godine u godinu raste i danas ima 7 kategorija takmičenja i to: najlepša zelena površina oko stambene zgrade, najlepši balkon, najlepša zelena površina ispred poslovnih objekata, najlepše školsko dvorište, najleše zelenilo oko predškolske ustanove, najlepše uređeno zelenilo ugostiteljskog objekta i najlepša okućnica.

Generalni direktor JKP „Zelenilo – Beograd” Slobodan Stanojević je uputio čestitke svim nagrađenima i rekao da je veoma ponosan na ovu akciju koja se kontinuirano održava 17 godina.

POBEDA SVIH NAS

- Ova akcija koja se održava toliko dugo i čija tradicija je pobeda svih nas. Ova lepa manifestacija raste i sve je snažnija. To je dokaz naše jake želje za uređenijim prostorom. Mi smo na istom zadatku i kada god vam je potrebno nešto slobodno nas možete pozvati i uvek smo na usluzi građana – rekao je Stanojević.

On je istakao projekte koji su urađeni ove godine, a na koje je preduzeće veoma ponosno.

- Uradili smo dva velika parka – Park prijateljstva na Novom Beogradu i Park vojvode Vuka na Topličinom vencu. Tu nećemo stati, radimo i dalje, ali ne samo centralne gradske opštine, već i rubne zone. Podjednako su nam važne kako prigradske tako i gradske opštine, bez izuzetka – rekao je direktor "Zelenilo–Beograd” i rekao da će se potruditi da narednih godina možda u ovo takmičenje uvedu i neke novine.

Tročlana komisija izabrala je i pobednike na nivou grada, njih 21 nagrađenih - za prvo, drugo i treće mesto u 7 kategorija i dve specijalne nagrade.

U kategoriji - Najlepša zelena površina oko stambenog objekta, prvo mesto je osvojila Stambena zajednica u Ulici kneginje Zorke 82, Vračar.

nagrade, akcija Za zeleniji Beograd

Najlepši prostor oko stambenog objekta, Foto: Promo

- Odlično uređena površina na kojoj sve generacije mogu da pronađu kutak za svoje aktivnosti. Posebno se vodilo računa o sadržajima za decu i mlade, kako bi im se obezbedio prostor da aktivno provode svoje slobodno vreme uz sport i druženje.

U kategoriji Najlepši balkon, prvo mesto je osvojilo - Udruženje filmskih umetnika Srbije, Terazije 26, Stari grad.

nagrade, akcija Za zeleniji Beograd

Udruženje filmskih umetnika Srbije na Terazijama ima najlepši balkon, Foto: Promo

- Balkon koji prosto blista na prometnim Terazijama. Lepa slika cveća, na dar svakom prolazniku.

U kategoriji Najlepša zelena površina ugostiteljskog objekta, prvo mesto osvojio je restoran "Franš", Opština Savski venac.

nagrade, akcija Za zeleniji Beograd

Najlepše uređen restoran je "Franš", Foto: Promo

- Kultni beogradski restoran brižljivo neguje tradiciju jedne od verovatno najlepše uređenih bašta restorana u gradu.

U kategoriji Najlepša zelena površina oko poslovnog prostora, prvo mesto osvojio je Energogroup d.o.o, Neznanog junaka br. 7, Savski venac.

nagrade, akcija Za zeleniji Beograd

Energogroup d.o.o ima najlepše uređen poslovni prostor, Foto: Promo

- Čista forma, uredno održavano zelenilo i odličan odabir biljaka su primer kako treba da izgleda zelenilo oko poslovnih prostora.

U kategoriji Najlepše uređeno školsko dvorište, prvo mesto je osvojila OŠ "Ujedinjene nacije"“, Borova 8, Čukarica.

nagrade, akcija Za zeleniji Beograd

OŠ "Ujedinjene nacije" ima najlepše dvorište, Foto: Promo

- Lepo uređeno školsko dvorište sa prostorima za različite namene-sportskim igralištima, slobodnim površinama koje su veoma uredne i prostorom koji je organizovan kao letnja učionica. Dvorište sadrži sve što je potrebno deci za boravak i aktivnosti na otvorenom.

U kategoriji Najlepše uređeno dvorište predškolske ustanove, prvo mesto osvojio Vrtić "Draguljče", u Ulici Đurićeva 3, Zvezdara.

nagrade, akcija Za zeleniji Beograd

Najlepše uređen je vrtić "Draguljče", Foto: Promo

- Odlično uređeno dvorište predškolske ustanove sa velikim prostorom za sport i igru prilagođeno deci upotrebom vedrih boja mobilijara i zanimljivih materijala.

U kategoriji Najlepša okućnica, prvo mesto osvojio je Žarko Paspalj, Kneginje Zorke 82, Vračar.

nagrade, akcija Za zeleniji Beograd

Nagrada za najlepšu okućnicu proslavljenom košarkašu Paspalju, Foto: Promo

- Ova bašta koja se nalazi u srcu grada je primer kako uz puno volje i truda i u centru grada može biti napravljen odličan zeleni prostor za odmor i relaksaciju.

Specijalne nagrade su osvojili:

Nadica Suvajdžić-Vuković, Ulica Koste Jovanovića 54, Voždovac, za uređenje privatnog dvorišta.

- Ovo je prava starinska gradska bašta prepuna cveća koje se sa pažnjom neguje. Prostor nije veliki, ali je prepun cveća.

Gradski centar za socijalni rad, Odeljenje Stari grad, Gospodar Jevremova 17 a; za uređenje prostora ispred centra.

- Nagrada za poseban trud zaposlenih koji, iako se bave zahtevnim poslom, ulažu napore da korisnicima i sebi ulepšaju ambijent u kojem borave.

direktor JKP

Slobodan Stanojević, direktor "Zelenila", Foto: Promo

Cilj ove akcije je razvijanje pozitivnog odnosa prema zelenilu i cveću kod građana, uz istovremenu motivaciju da u pozitivnoj konkurenciji, za izbor najlepših prostora unaprede stanje svog neposrednog okruženja. Činjenica da je iz godine u godinu, odziv građana sve veći pokazuje da je cilj akcije ispunjen i da građani svojim odnosom prema zelenilu teže da i sami doprinesu kvalitetnijem i lepšem životu u Beogradu.

Akcija je potekla od ideje koju je osmislilo JKP "Zelenilo-Beograd", Beograd čija se realizacija ostvaruje uz podršku Skupštine Grada i Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cecil

    16. septembar 2019 | 15:27

    Bravo za pojedince. A Beograd, NIKAD prljaviji i zapusteniji. Korov i djubre na sve strane grada. Licka se samo gde je za slikanje i gde "vodja" i njegova svita, prolaze. NapreDNO!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA