≫ 

Usred Beograda je veliko skriveno jezero na kom još rastu divlje orhideje. Jedina pretnja je čovek

Veliko blato smešteno je između Krnjače, Ovče i Borče

  • 14
Veliko Blato Foto: M. B.

Između divljih ulica u Krnjači i Borči, malo dalje od glavnih puteva i pruge, skriveno je jedno ogromno beogradsko jezero, tačnije bara pod imenom Veliko blato.

Ako pogledate mapu Beograda, shvatićete da je ova bara ne samo blizu centra grada, već je prostrana gotovo koliko i čitavo Veliko ratno ostrvo.

Tako bi onom grafičkom simbolu Beograda na kojem se vidi ušće Save u Dunav i čuveno zemunsko ostrvo pravedno bilo pridodati još jedan detalj - spomenutu baru, inače zaštićeno prirodno dobro, stecište divljači, brojnih ptica i jedno od omiljenih mesta za ribare.

Veliko Blato Foto: Google maps/Pixabay

Bara je velika i relativno blizu, ali ipak toliko skrivena da su se naši reporteri pomučili da je pronađu.

Veliko Blato Bara se nalazi iza ovog ribnjaka, Foto: M. B.

Pešačili smo uz kanal Sebeš, a potom stigli do ribnjaka, tri odvojena jezera iza kojih se nalazi i sama bara. Međutim, nije bilo lako prići, ceo prostor je ograđen, jer je reč o privatnom posedu, gazdinstvu "Mika Alas".

Veliko Blato Baru je teško videti sa puta, jer je obala obrasla niskim rastinjem, Foto: M. B.

Obilazeći mirna jezerca na kojima su uživali pecaroši, konačno smo pronašli i mesto na kojem pogled puca pravo na ovu baru. Bila je puna vode, premda ponekad i presuši, a u njoj se ogledao odraz panorame Beograda. Ipak, dalje nismo mogli - ponovo smo naišli na ogradu.

Veliko Blato Foto: M. B.

Kako su nam rekli radnici, čitava bara je u privatnom posedu, pa su nas zamolili da se vratimo. Ribnjaci "Mika Alas" je preduzeće koje je zaduženo i za upravljanje i održavanje, a baru je moguće obići i zemljanim putem.

Veliko Blato Ovo je bara Veliko Blato Foto: M. B.

Za sada nije moguće obilaziti baru turistički, premda se poneki ljubitelji prirode i ptica javljaju upravi "Mike Alasa" kako bi im omogućili da se oko nje prošetaju.

Veliko Blato Na samoj obali smešteno je privatno gazdinstvo, Foto: M. B.

Ma kako ljudi bili znatiželjni, njihovo odsustvo na ovoj bari možda je i jedini ključ njenog opstanka. Jer, divlja naselja i divlje deponije stalno se šire, ali mali zeleni pojas između grada i vode još opstaje i štiti ovu prirodnu divljinu nadomak Beograda.

Veliko Blato Procvetali lokvanji na ribnjaku, Foto: M. B.

ZAŠTIĆENE BILJKE I PTICE

U vreme kada se grad neprestano širi na levu obalu Dunava, ova bara prava je dragocenost i zelena oaza kakva se u metropoli samo poželeti može.

Veliko Blato Ovo tajno mesto u Beogradu dobro je poznato pecarošima, Foto: M. B.

Oko same bare rastu i neke retke biljne vrste, ali ono što je čini specifičnom, ne samo u Beogradu, već i u široj okolini jesu divlje orhideje.

Dve vrste ovog cveta (u pitanju su barski veliki kaćunak i barska kaluždarka) možete pronaći na obali Velikog blata i verovatno nigde više u Srbiji.

Na Velikom blatu gnezde se i čak četiri vrste čaplje, koje imaju više desetina parova.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • majmun

    23. septembar 2019 | 20:43

    Prelepo mesto za zivot kuca mi je 200m od jezera, prepuno zivotinja raznih vrsta od ptica do zeceva ,hvala bogu da postoji ovako nesto u Beogradu !!!

  • Mar

    23. septembar 2019 | 21:44

    Prvo jezero na snimku se nalazi u Lipovickoj sumi. Prilicno nepristupacno, ali neverovatno lepo. Kao deca smo se tu kupali i skakali sa druge strane brda u vodu. Koliko sam cuo, ovo jezero se vise ne preporucuje za kupanje. Covek otkrio i kraj price !

  • Srbin..

    23. septembar 2019 | 21:14

    odma betonirati to

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA