≫ 

Lazarevčanke osmislile plan kako da svi mladi u malim gradovima dobiju i rade šta god požele

- Zašto da im mi rešavamo potrebe, kad to mogu i trebalo bi oni sami, a mi ćemo im samo pokazati kako - istakla je Sanja Lazić cilj ovog projekta

  • 0
Sanja i Dina Foto: Privatna arhiva

Mladi u malim gradovima Srbije i provinciji sigurno su se bar 100 puta zapitali kako mogu da učine da im bude zabavnije u njihovom mestu, kako mogu da vide, čuju i dožive ono što do sada nisu imali prilike. Naravno da postoji način za to, ali uvek se čini nedostižnim. Baš zato su i dve devojke, sestre iz Lazarevca, Sanja Lazić i Dina Lazarević, odlučile da se pokrenu i da ih pokrenu - osmislile su idealni plan koji može da im ostvari svaku želju u malom gradu, a da to zaista i funkcioniše.

Kako bi jedan projekat dobro funkcionisao, čini se da su savršena kombinacija diplomirani inženjer organizacionih nauka i diplomirani novinar i komunikolog. Dok se jedna od sestra bavila razvijanjem projekta u kreativnom i socijalnom aspektu, druga se trudila da istraje u tome da sve ovo bude ostvarivo u svakom mestu i za svakog tinejdžera. Kada se uklopi dobra i prava ideja sa načinom kako da se dođe do novca, lako je ostvariti svaku želju i potrebu.

- Mi smo odrasle u malom gradu i znamo koje su njegove prednosti, ali i mane. Male sredine, poput Lazarevca, pružaju određenu spokojnost i priliku za mirnijim odrastanjem, ali kao posledica toga, mladi često budu uskraćeni prilika koje veliki gradovi pružaju. Pošto nismo htele da pretpostavljamo šta je ono što mladi smatraju da su najvažnije potrebe u njihovom gradu, mi smo ih pitali, više od 100 njih zapravo, a njihovi odgovori su, praktično, ukazali na to da njima u gradu sve nedostaje – i festivali, i izložbe i sportski događaji i zabava, ali i praktične stvari, kao što su bolji računari u školi, bolja oprema, pa čak neki samo žele bolje grejanje u učionicama ili bolji prevoz do škole. Tako je i nastao projekat Naše mesto, zašto da im mi rešavamo potrebe, kad to mogu i trebalo bi oni sami, a mi ćemo im samo pokazati kako - istakla je za Telegraf Sanja Lazić cilj ovog projekta.

Kako ističu, najvažnije je da znate šta želite, onda ćete se zaista potruditi i to da ostvarite. Ako naučite sve ovo što treba da znate, izgovora više nema, a pravi je trenutak da mladi u Srbiji "uzmu stvar u svoje ruke", jer ko bolje zna šta njima fali i treba, od njih samih.

- Postavili smo pitanje: šta ako im damo mogućnost koristeći zabavne i kreativne radionice da prepoznaju šta je ono što najviše treba njima i njihovim vršnjacima, a da ta rešenja dovode do realnih društvenih promena? Upravo tome služi Design Thinking, koji se već uveliko koristi u organizacijama, ali i velikim kompanijama kada žele da reše problem ili testiraju neki proizvod, a mi želimo da ga prilagodimo srednjoškolcima. Proces je zapravo jako zabavan, izlazi iz okvira ono što je formalno obrazovanje i podseća mlade da je njihova najveća prednost mašta, igra i nepostojanje „blama“ da se pogreši i eksperimentiše. Oni kroz proces crtaju, razmišljaju van uobičajenih okvira, izlaze na teren, intervjuišu ljude, pričaju sa vršnjacima, zapisuju utiske i kao krajnji rezultat dolaze do ideja koje odgovaraju na ono što su ustanovili tokom procesa - objasnila je Dina Lazarević za Telegraf ukratko plan koji može da dovede do rešenja svakog problema mladih.

Sanja i Dina Foto: Privatna arhiva

Često je upravo novac problem, kako u svetu odraslih, tako i u svetu tinejdžera i srednjoškolaca, kojima je potrebna i finansijska podržka kako bi stigli do zacrtanog cilja.

- Učimo ih kako da dođu do sredstava za realizaciju svojih ideja kroz radionicu crowdfundinga - kako pridobiti podršku zajednice i ući u proces gde su oni ti koji sada samostalno preuzimaju odgovornost i autonomiju nad svojim idejama. U tome je zapravo suština - mi smo im pokazali kako, a na njima je da to sve urade. Srednjoškolci su dovoljno informisani, sposobni i snalažljiviji od nas, imaju jako mišljenje o svemu i mnoge stvari primećuju, ali možda im nedostaje inicijative. Kada imate znanje i veštine, onda imate i samopouzdanje da menjate stvari. Aktivizam ne nastaje preko noći, već se uči - kaže Sanja i podseća sve mlade, a i one, malo starije, da mogu imati sve ako nastave da se bore za to.

U toku je online glasanje za ulazak u finale koje traje do 23. septembra u 9h, tako da, ukoliko vam se sviđa ideja i inicijativa ovih devojaka, glasajte OVDE.

Projekat je pokrenulo udruženje ZOOM, a tim čine tri člana tima: Dina, Sanja i Nemanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA