Beograd će biti domaćin Euro prajda 2022: Pobedio Barselonu, Lisabon i Dablin

Odluka je doneta na godišnjoj konferenciji Evropske asocijacije organizatora prajdova (EPOA)

  • 31
Parada ponosa u Beogradu, Prajd, RECI DA, gej, gay pride 2018. Foto: Marko Jovanović

Na godišnjoj konferenciji Evropske asocijacije organizatora prajdova (EPOA), Beograd Prajd je osvojio titulu grada domaćina i organizatora evropske manifestacije Euro Prajd 2022. godine, pobedivši ostale kandidate, Barselonu, Lisabon i Dablin.

Euro Prajd se dodeljuje gradovima kao domaćinima u organizaciji događaja još od 1992. godine i Beograd je jedinstven po tome što će se Euro Prajd 2022. događaj prvi put organizovati izvan Evropskog ekonomskog prostora (EEA).

Goran Miletić, Direktor za Evropu organizacije Civil Rights Defenders i član organizacionog odbora Beograd Prajda kaže da je ponosan na takvu odluku te da očekuje da se Beograd dokaže kao dobar domaćin.

- Sigurni smo da će Euro Prajd biti važan faktor u afirmaciji šireg društvenog konsenzusa i uvažavanja različitosti i sloboda - kazao je Miletić uz zahvalnost svim organizacijama za ljudska prava sa Zapadnog Balkana na podršci, kao i Turističkoj organizaciji Srbije.

Marko Mihailović, koordinator Beograd Prajda rekao je da je izbor Beograda kao domaćina Euro Prajda 2022. velika potvrda njihovog rada i cilja koji su postavili kada su počeli da organizuju Beograd Prajd.

- Euro Prajd 2022. u Beogradu nam daje priliku da Evropi i svetu pokažemo i pozitivne strane Balkana, ali najvažnije od svega je da ovim događajem želimo da ukažemo na duboke razlike koje imamo u društvu kao i na ozbiljan i sistematski problem diskriminacije i nejednakosti sa kojima se suočava LGBT+ zajednica na Zapadnom Balkanu - poručio je Mihailović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daca

    21. septembar 2019 | 21:38

    Boze,spasi nas...

  • Djole

    21. septembar 2019 | 22:30

    A moja zena na trudnickom jos nije dobila platu za jun.

  • sims

    21. septembar 2019 | 21:30

    Za ovo će nam trebati 2000000 Policajaca da obezbede,uvozicemo ih iz Bugarske Rumunije!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA