≫ 

Otkrivena spomen-ploča profesoru Radovančeviću, Vesić poručio: Lepa prilika da mu se odužimo

Bio je divan sin Srbije i ponosni smo što ga se sećamo i njegovog porekla - rekao je profesor iz Hjustona Hauard Frejžer

  • 0
Goran Vesić Foto:Skupština Grada

U znak sećanja na svetski priznatog stručnjaka kardiohirugije Branislava Brana Radovančevića, koji je preminuo 2007. godine, danas je u Mišarskoj ulici u Beogradu gde je proveo deo života otkrivena spomen-ploča, a događaju su prisustvovali zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković i profesor iz Hjustona Hauard Frejžer.

Profesor Frejžer, koji je obavio više od 1.000 transplantacija srca, setio se kako je upoznao Radovančevića kada je 1984. godine stigao u SAD i kako ubrzo svoj posao nije mogao bez njega da zamisli.

- Drago mi je što je tada ostao i oženio se Srpkinjom iz Amerike. Teško je zamisliti da bismo bez Brane uradili 78 transplantacija srca 1987. godine. To ne bih mogao da uradim bez Brane jer je on bio od neverovatne pomoći ne samo kao lekar nego i kao čovek - rekao je Frejžer i dodao da je RAdovančević bio divno ljudsko biće i da ga nikada nije čuo da na bilo koga viče, niti da ga je bilo ko iznervirao, " bio je bolji nego što sam ja bio".

Kako je rekao, Radovančević je bio je dragocen lekar koji je spasio živote mnogim pacijentima.

Goran Vesić Foto:Skupština Grada

- Bio je divan sin Srbije i ponosni smo što ga se sećamo i njegovog porekla - rekao je Frejžer i zahvalio gradu Beogradu što se seća Radovačevića na ovaj način.

U Beogradu je u toku "Brano forum srčane slabosti", skup koji je okupio brojne kardiohirurge iz Srbije i sveta, a oni su prisustvovali otkrivanju spomen ploče.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je srećan što se postavljaju spomen table i za umetnike, pisce i lekare "za sve koji su doprineli da se naše društvo razvije".

- Profesor doktor Branislav Radovančević je zaista jedan od naših najznačajnijih lekara, ne samo u Srbiji, jer je svoju svetsku slavu stekao u Hjustonu i danas je lepa prilika da mu se odužimo i da ga se sećamo - rekao je Vesić i dodao da će profesor i na ovaj način biti inspiracijima mnogima posebno onima koji se odluče za medicinu.

Goran Vesić Foto:Skupština Grada

- I profesor Radovančević je primer da naš stručnjaci mogu da naprave svetsku karijeru - rekao je Vesić.

Spomen tabla Branislavu Brani Radovančevicu postavljena je na zgradu u Mišarskoj 16, a njenom otkrivanju prisustvovao je i predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA