≫ 

Rektorka stala uz studente koji su blokirali rektorat

Šta su se konkretno dogovorili, ni studenti, ali ni rektorka nisu bili raspoloženi da podele sa medijima

  • 4
SRBIJA STUDENTI Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović saopštila je danas da prihvata moralnu odgovornost i da "staje uz svoje studente, koji borave" već 12 dana u zgradi Rektorata i bore se, kako kaže, za autonomiju i ugled Univerziteta.

U pisanoj izjavi koju je naslovila kao "Dogovor", nakon sastanka sa studentima iz Udruženja "1 od 5" miliona, saopštila je da upitnost i sporost rešavanja validnosti doktorata ministra finansija Siniše Malog narušava ugled UB i da je zato u interesu svih da se ovo pitanje reši u najkraćem mogućem roku.

Kao rezultat inicijative studenata koji "borave" u zgradi Rektorata već 12 dana, navodi da Senat, Savet i Studentski parlament UB traže od Odbora za profesionalnu etiku da do 4. novembra donese "konačnu odluku o tome da li u izradi doktorske disertacije Siniše Malog postoje elementi neakademskog ponašanja plagiranja."

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popovic usla je jutros u zgradu Rektorata Popović stala uz svoje studente, Foto: Tanjug/Tanja Valic

DA BRNABIĆEVA SMENI MALOG

Ona u saopštenju podseća da je "osnovni zahtev studenata bio da zahteva od predsednice Vlade Ane Brnabić da ministra finansija razreši ministarske dužnosti, jer njegova javna funkcija nameće sukob interesa u procesu donošenja odluke" i dodaje da sa punom odgovornošću, garantuje da ima snage da sprovede proceduru utvrđivanja validnosti doktorata, s obzirom na funkciju koju Mali obavlja", navodi Popović.

Prema rečima rektorke, ovaj datum predstavlja period od sedam dana od maksimalnog roka za dostavljanje odgovora Fakulteta organizacionih nauka, čime se rok za donošenje konačne odluke značajno skraćuje.

Ona navodi da studenti koji su učestvovali u blokadi Rektorata ne smeju da snose disciplinske, niti bilo kakve druge akademske posledice, niti angažovana lica na obezbeđenju zgrade Rektorata za zastoj rada Rektorata, te dodaje da će UB c preuzeti sve raspoložive mere da otkloni eventualne posledice zbog zastoja rada Rektorata.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popovic usla je jutros u zgradu Rektorata Popović: Studenti ne smeju da snose bilo kakve posledice, Foto: Tanjug/Tanja Valic

SMEŠTAJ ZA IZMEŠTENE STUDENTE

U nastavku saopštenja rektorka navodi da se UB obavezuje da će, u saradnji sa Studentskim centrom, obezbediti adekvatan smeštaj, bez dodatnih troškova, svim studentima koji će biti privremeno izmešteni iz studentskih domova tokom trajanja Evropskih univerzitetskih igara.

- Ovim će biti obezbeđeni uslovi da se nastavna godina normalno odvija i studenti bez smetnji ispune svoje predispitne i ispitne obaveze. Na ovaj način, uz dopunski ispitni rok, studenti neće trpeti posledice održavanja Igara. Učesnicima i volonterima Igara biće obezbeđeni ESP bodovi za vannastavne aktivnost - navodi u saopštenju Popović i poziva Vladu Republike Srbije da u što kraćem roku usvoji budžet Evropskih univerzitetskih igara 2020, radi omogućavanja njihovog organizovanja".

Ona je podsetila da je blokada rektorata počela 23. septembra na Dan UB, kako studenti su studenti naveli ''zbog neodgovornog ponašanja nadležnlih prema obrazovanju, pada UB na Šangajskoj listi, remećenja nastavne godine zbog održavanja Evropskih univerzitetskih igara, nedostatka literature za pohađanje nastave".

Ranije danas rektorka Univerziteta u Beogradu i studenti iz udruženja "1 od 5 miliona" saopštili su posle sastanka da su postigli dogovor. Detalji i sadržaj dogovora tada nisu saopšteni.

SRBIJA STUDENTI Blokada rektorata počela 23. septembra, Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Šta su se konkretno dogovorili ni studenti, ni rektorka tada nisu bili rapoloženi da podele sa medijima, a studenti su rekli da u toku dana očekuju da će rektorka ispuniti dogovoreno, te da će nakon toga odblokirati zgradu.

- Čini mi se da smo se dogovorili. Bio je ovo vrlo konstruktivan razgovor i nadam se da smo posao priveli kraju, što me raduje - rekla je rektorka okupljenim novinarima.

Ona nije želela da komenatriše jučerašnju izjavu premijerke Ane Brnabić da se "svrstala na jednu stranu", samo je kratko rekla:

- Najvažnije je da pričamo, da smo se mi dogovorili.

Pregovori rektorke i studenata počeli su juče nakon što se Popović u nedelju javnosti obratila saopštenjem u kojem je osudila ulazak aktivista vladajuće stranke u zgradu rektorata.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ronaldo

    24. septembar 2019 | 15:25

    Koji studenti su bili ti iz 1 od 5 miliona ? Kakve veze ima politika sa fakultetom?

  • Мика

    24. septembar 2019 | 17:24

    Смешни сте као биоскоп

  • Emilija

    25. septembar 2019 | 10:14

    Verovatno spremaju studenti u saradnji sa rektorkom i SZS-om nešto veće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA