Garaža „Obilićev venac“ najlepša garaža u Evropi

Kada je davne 1975. godine izgrađena, niko nije očekivao da će jednoga dana biti proglašena za najlepšu garažu u Evropi. Garaža „Obilićev venac“ dobila je nagradu Evropske parking asocijacije, kao najbolje rekonstruisani parking objekat na starom kontinentu

  • 8
Nagradjena garaza Obilicev venac Foto: Telegraf.rs

Pune četiri decenije garaža „Obilićev venac“ čekala je da zablista u pravom sjaju. Izgrađena je 1975. godine i bila je prva višeetažna javna garaža u Beogradu. Na odličnoj lokaciji, u samom centru grada, između Obilićevog venca i Ulice maršala Birjuzova. U to vreme, bila je moderna, a pre svega funkcionalna.

Nepune 3 godine kasnije, 1978. godine, nadograđena je sa još dva nivoa, odnosno četiri polunivoa, jer se pokazalo da Beograd iz godine u godinu vrtoglavo raste, a sa njim se povećava i broj automobila, za koje je neophodno obezbediti prostor za parkiranje.

A onda, pune četiri decenije stagnacije. U garažu se malo ulagalo, tek toliko da se održava u funkciji. Beograd je odavno nadmašio njene kapacitete, ali ga „stara“ garaža više nije „pratila u korak“.

I onda, 2016. godine, počinje njena „renesansa“. Garaža dobija još dva nadograđena nivoa, sa 200 novih parking mesta! Beograd sada u najužem centru ima oko 20.000 m2 novouređenog parking prostora za korisnike.

Nagradjena garaza Obilicev venac Foto: Telegraf.rs

Po prvi put od izgradnje, garaža dobija i lift za korisnike. Posle četiri decenije, korisnici više ne moraju do svojih automobila da idu stepeništem punih 12 polunivoa! Plus četiri ova nadograđena! Mogu da koriste lift, koji je, svakako, dobrodošao i osobama sa invaliditetom ili osobama koje se otežano kreću.

Ali, osim proširenja kapaciteta i lifta, garaža je dobila još puno toga. Dobila je lepotu! Nova ekološka fasada napravljena je od savremenih materijala, koji obezbeđuju prirodnu ventilaciju, a predstavlja kombinaciju funkcionalnosti i estetike.

U garaži su, po prvi put na ovim prostorima, mislimo na Beograd i Srbiju, postavljeni punjači za vozila na električni pogon. Na krovu su ugrađeni solarni paneli za napajanje potrošača u garaži. Postavljen je video nadzor, koji zajedno sa novim LED osvetljenjem, koje ima senzore pokreta, doprinosi bezbednosti, kako vozila, tako i korisnika.

Na petom nivou garaže, u visini Obilićevog venca i pešačke zone, postavljeni su „P“ profili za parkiranje bicikala, a korisnicima se na besplatno korišćenje nude bicikli za odrasle i za decu.

Garaža ima besplatan internet za korisnike, ali i multifunkcionalni prostor za izložbe, filmske projekcije i druge događaje.

Za sve ovo, ali i za puno toga još, garaža „Obilićev venac“ je na nedavno održanoj godišnjoj skupštini Evropske asocijacije parkirališta, održanoj u Malagi, dobila prestižnu EPA nagradu za najbolje rekonstruisani parking objekat u Evropi. Ako se uzme u obzir da je u konkurenciji bilo 40 parking objekata, ali i da je beogradski „Parking servis“, koji je konkurisao za nagradu, jedina kompanija van granica Evropske unije, onda je značaj ovog priznanja još veći!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    27. septembar 2019 | 17:05

    Još samo da su parking mesta malo sira da može normalno da se izadje iz automobila kada se parkira

  • Raka

    27. septembar 2019 | 18:11

    U srbiji mozda najlepsa za one koji nisu obisli zapad.

  • Eh

    27. septembar 2019 | 17:47

    Da su nam i bolnice po Srbiji takve gde bi nam bio kraj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA