≫ 

Ugledni američki turistički časopis preporučuje posetu Beogradu

Ovo je najbolje vreme za planiranje posete srpskoj prestonici u kojoj je prisutno mnoštvo umetničkog sadržaja - navodi ugledni magazin, koji se izdaje u Njujorku

  • 0

Američki turistički magazin "Konde Nast Traveler" preporučuje turistima u najnovijem izdanju posetu Beogradu, za kojeg kaže da je svetionik balkanske kulture i jedan od najpopularnijih evropskih gradova.

- Ovo je najbolje vreme za planiranje posete srpskoj prestonici u kojoj je prisutno mnoštvo umetničkog sadržaja - navodi ugledni magazin, koji se izdaje u Njujorku.

Magazin poziva turiste da Beograd posete već ove jeseni i skreće pažnju na nedavnu beogradsku izložbu Marine Abramović, koju mnogi smatraju najvećom performans-umetnicom prošlog veka, uz konstataciju da je ona „preuzela“ Muzej savremene umetnosti u Beogradu.

- Izložba "Čistač" koja traje do 20. januara je njena najveća i najznačajnija retrospektiva, koja prikazuje njenu 50-ogodišnju karijeru. Takođe ovo je njena prva samostalna izložba u zemlji porekla. Na izložbi se može pogledati više od 120 radova - prenosi magazin.

Marina Abramović Magazin poziva turiste da Beograd posete već ove jeseni i skreće pažnju na nedavnu beogradsku izložbu Marine Abramović-Foto: M. Beljan

"Konde Nast traveler" poručuje čitaocima da, ako nikada nisu bili u Beogradu, ova veličanstvena izložba predstavlja najbolji izgovor za upoznavanje srpske prestonice, koja je svetionik balkanske kulture i jednog od najpopularnijih evropskih gradova.

Magazin preporučuje turistima da posete i Muzej Nikole Tesle, za koji kaže da je jedna od najvažnijih turističkih atrakcija Beograda.

- Kolekcija, koja je pod zaštitom UNESKO, svedoči o karijeri Tesle posredstvom njegovih tehničkih inovacija i ličnih ostavština - ukazuje časopis i dodaje da postoje obilasci na srpskom i engleskom, ali da treba rano stati u red, ako se želi dobiti dobro mesto za demonstraciju njegovih opita.

Magazin ističe da je vredan pažnje i impozantni Muzej avijacije, koji se nalazi u retro-futurističkom zdanju iz 1989, po nacrtima bosanskog arhitekte Ivana Štrausa. U tom muzeju se nalazi na stotine srpskih aviona, među kojima i dva NATO aviona koje su oborile srpske snage tokom NATO bombardovanja.

Takođe se turistima preporučuje obilazak Hrama Svetog Save, koji se naziva "Sagrada familijom istočne Evrope".

Ponoćne liturgijame u pravoslavnim hramovima Turistima preporučuje obilazak Hrama Svetog Save, koji se naziva "Sagrada familijom istočne Evrope"-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Magazin podseća da je hram tehnički više od veka pod izgradnjom, jer je napredak bio ograničen zbog bombardovanja saveznika tokom Drugog svetskog rata, pa zatim zbog „gušenja“ u vreme komunizma, i u skorijoj prošlosti zbog ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Veliki napori da se završi enterijer preduzeti su u protekle dve decenije, a jedini deo koji je kompletno završen je Kripta sa lepim mozaicima.

Turistima se preporučuje i obilazak Kalemgdana i Beogradske tvrđave sa kojih se pruža pogled na ušće Save i Dunava.

Beogradska tvrđava, Kalemegdan, Kapije Beograda, Beogradske kapije, Beogradska kapija Turistima se preporučuje i obilazak Kalemgdana i Beogradske tvrđave sa kojih se pruža pogled na ušće Save i Dunava-Foto: Wikimedia Commons/Алексей Белобородов

Taj prostor posetiocima nudi mogućnost obilaska zoološkog vrta, srednjevekovne kule, rimski bunar i vojni muzej sa tenkovima i topovima.

Ne propustite ckvu Ružicu, koja je bila magacin za barut, a u kojoj su svećnjaci napravljeni od metaka.

Dalje magazin čitaocima preporučuje hotele, kao i restorane, uz preporučivanje srpskih specijaliteta, a za večernji izlazak - Beton halu, "kao mesto za žurke" u videu koji možete pogledati OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA