≫ 

Ovako je "Pobednik" skinut sa postolja, prvi put posle 90 godina

Prema planu, simbol Beograda bi ponovo na svom mestu trebalo da se nađe za četiri meseca

  • 17

Beogradski Pobednik je danas, uz direktan prenos, privremeno skinut sa svog postolja, prvi put posle 90 godina. On će do 15 časova biti izložen na Carigradskom drumu, a potom prebačen u Smederevo gde će se vršiti restauracija.

Akcija skidanja sa postolja počela je u 11 časova i trajala je do 13.

Događaj je pratio veliki broj medijskih ekipa, ali i dosta Beograđana. Svi drugi mogli su pratiti skidanje Pobednika s postolja putem direktnog prenosa na Fejsbuku, na stranici ZZSKGB.

Tokom jučerašnjeg dana vršene su poslednje pripreme. Skele visoke skoro 20 metara postavljene su pre nedelju dana, radnici su počeli sa postavljanjem gurtni (izuzetno jakih sajli), spomenik je detaljno skeniran i pregledan, a na terenu je bilo više od 50 zaposlenih koji su imali najrazličitija zaduženja.

Detaljnim 3D skeniranjem otkriveno je da na spomeniku postoji tačno 30 rupa od gelera, uglavnom nastalih tokom Drugog svetskog rata. Najviše ih, čak 13, postoji na prednjoj strani. Takođe, utvrđeno je da je figura za postolje obezbeđena samo jednom čeličnom sajlom provučenom kroz noge. A u unutrašnjosti "Pobednika" pronađen je čak i osinjak.

Prema planu, simbol Beograda bi ponovo na svom mestu trebalo da se nađe za četiri meseca, dakle oko 10. februara ako to vremenski uslovi tada budu dozvolili.

Pobednik skinut sa postolja Na desetine radnika učestvovalo je u spuštanju simbola Beograda/ Foto: Telegraf

Spomenik "Pobednik" podignut je 1928. povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Čine ga bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, rad vajara Ivana Meštrovića, kao i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba koji je autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

Ukupna visina spomenika na Beogradskoj tvrđavi je 17,25 metara. Bronzana figura je visoka 4,25 metra, kameni kružni stub sa betonskim jezgrom i kamenim kapitelom 8,65m i kvadratni postament visine 4,35 metara.

Pobednik Na Kalemegdan bi trebalo da se vrati u februaru/ Foto: Telegraf.rs
Pobednik Foto: Telegraf.rs

Video: Četiri dana pre požara sa Notr Dama skinute prelepe skulpture

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milko

    10. oktobar 2019 | 12:33

    Ode i on u Nemačku?

  • Ivana

    10. oktobar 2019 | 14:09

    Ne znam sta se cudite, svuda u svetu je normalno da se spomenici restauriraju posle odredjenog vremena. Bitno da je on spusten bez ostecenja, samo da ga ne zeznu u transportu 😂

  • Dr.

    10. oktobar 2019 | 13:36

    Priča se da će Vesić napraviti i lepši i stariji spomenik !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA