≫ 

Raspisan tender za saobraćajnice oko BAS-a: Ovako će izgledati nova glavna autobuska stanica

Na ovom delu biće izgrađene četiri saobraćajne trake, od kojih će se na tri, kao i do sada, odvijati saobraćaj ka blokovima, dok će krajnja desna traka biti namenjena za javni prevoz i vozila koja skreću desno u Antifašističke borbe i Marka Hristića

  • 3
Goran Vesic

Foto: Skupština Grada

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda u četvrtak objavila javni poziv za podnošenje ponuda za izgradnju saobraćajnica oko Bloka 42 kojima će se obezbediti pristup novoj autobuskoj stanici u Novom Beogradu.

- Procenjena bruto vrednost radova je 366 miliona dinara i obuhvatiće rekonstrukciju i izgradnju kolovoza i prateće infrastrukture u tri ulice - Marka Hristića, Jurija Gagarina i Antifašističke borbe, a ukupna površina javnog prostora koji će biti uređen je oko 2,6 hektara - rekao je Vesić za Studio B.

On je dodao da je to deo obaveze Grada Beograda budući da je preduzeće BAS uveliko počelo da gradi zgradu nove autobuske stanice i stanični plato.

Prema Vesićevim rečima, Ulica Jurija Gagarina se rekonstruiše od izlazne rampe Mosta na Adi prema blokovima, približne dužine od 600 metara.

Goran Vesic

NOva autobuska stanica koja bi trebalo da bude izgrađena na Novom Beogradu-Foto: Skupština Grada

- Na ovom delu biće izgrađene četiri saobraćajne trake, od kojih će se na tri, kao i do sada, odvijati saobraćaj ka blokovima, dok će krajnja desna traka biti namenjena za javni prevoz i vozila koja skreću desno u Antifašističke borbe i Marka Hristića. Leva strana profila Ulice Jurija Gagarina, posmatrano u smeru ka Mostu na Adi, zadržava se u postojećem stanju - objasnio je zamenik gradonačelnika.

On je dodao da će Ulica antifašističke borbe biti rekonstruisana u delu od raskrsnice sa Jurija Gagarina do prilaza sadržajima nove autobuske stanice, približne dužine od 160 metara.

- Ona će u konceptu ulične mreže postati ulica prvog reda, dok je kolovoz u Ulici Marka Hristića planiran za rekonstrukciju na delu od raskrsnice sa Jurija Gagarina do glavnog kolskog pristupa autobuskoj stanici, približne dužine od 190 metara. Na ovom delu se rekonstruiše desna strana saobraćajnice ka kompleksu autobuske stanice i na ovoj strani će ulica biti proširena za još jednu saobraćajnu traku - rekao je Goran Vesić.

Goran Vesić, Dragan Đilas

Goran Vesić je izjavio da je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda objavila javni poziv za podnošenje ponuda za izgradnju saobraćajnica oko Bloka 42 kojima će se obezbediti pristup novoj autobuskoj stanici u Novom Beogradu-Foto: Tanjug/Bojan Stekić

On je poručio da se osim potpuno nove kolovozne konstrukcije na proširenjima saobraćajnica, predviđa i zamena kompletnog završnog sloja asfalta celom širinom kolovoza, a nove kolovozne konstrukcije predviđene su za teško saobraćajno opterećenje.

- Biciklističke staze su predviđene između dve raskrsnice u Ulici Jurija Gagarina, kao i u ulicama Antifašističke borbe i Marka Hristića. Na planiranim trasama podzemnih instalacija biće izgrađeno i rekonstruisano 1.150 metara vodovoda, 1.430 metara fekalne i atmosferske kanalizacije i postavljeno više od 50 stubova javne rasvete. U okviru ozelenjavanja biće posađeno novih 35 stabala, neka postojeća stabla će biti izmeštena na novu poziciju, tako da će po završetku radova u sve tri ulice biti ukupno oko 150 stabala različitog drveća, 1.250 kvadratnih metara travnjaka i oko 7.000 komada zimzelenog šiblja i sezonskog cveća - precizirao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je rekao da će do kraja naredne godine ovaj deo Novog Beograda potpuno promeniti izgled.

- Osim nove autobuske stanice, novog staničnog platoa, uređenja železničkog stajališta Novi Beograd i proširenih saobraćajnica, selimo buvljak gde niče stambeno-poslovni kompleks, dok je sa druge strane Bulevar Milutina Milankovića postao veliko gradilište. Ovaj deo grada uz Savski amfitetatar na najbolji način pokazuje kako se Beograd menja i razvija - zaključio je Vesić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JO

    11. oktobar 2019 | 11:33

    Počeće 2022 a završiće je 2050 godine. Onda će da ustanive da su ulazi i izlazi za autobuse naopako napravljeni pa će biti ko sa Trgom Republike. Jovo nanovo.

  • Rile

    13. oktobar 2019 | 00:08

    Posto ste gospodine Vesicu od uticaja zamolite inzenjere koji su zaduzeni za z stanicu N Beograd da nezabprave da u projekat ubace lift ili pokretne stepenoce da nebude kao B Centar . Ovo molim zbog nasih invalida .Hvala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA