≫ 

Ekskurzija otkazana za 650 dece: "Banbus" hteo da vodi bez licence, sledi vanredni tehnički pregled

Učenici mlađih razreda jutros nisu otišli na planirani jednodnevni izlet, saobraćajna inspekcija sprečila odlazak u Tršić

  • 57

Učenici mlađih razreda Osnovne škole "Pavle Savić" iz Beograda danas nisu otišli na predviđeni jednodevni izlet u Tršić. Problem je nastao kada su saobraćajni inspektor i policija proverom utvrdili da autobusi nisu bezbedni za prevoz dece.

Kako nam je rekao otac učenika 3. razreda, Predrag Filipović, trebalo je da deca na putovanje krenu u 7.45, a roditeljima je dva sata kasnije saopšteno da izleta ipak neće biti.

Prema njegovim rečima, utvrđeno je da prevoznik ne poseduje potrebnu licencu, a zbog dodatnih provera nekoliko autobusa upućeno je na vanredni tehnički pregled.

Osnovna škola Pavle Savić, deca čekaju dva sata na izlet za Tršić Foto: Mića Jović

Zapazio je, kaže, autobuse prevoznika "Banbus" za koje tvrdi da nisu zadovoljili standarde saobraćajnog inspektora, te da npr. pojasevi za vezivanje nisu bili ispravni.

Otac takođe navodi da je reč o velikoj školi u Mirijevu sa oko 1.600 učenika, u kojoj je samo 10 odeljenja trećeg razreda, koji pohađa i njegovo dete. Prva rata za izlet je već uplaćena, ali se još uvek ne zna da li će izlet biti odložen. Ne sumnja da će novac u suprotnom biti vraćen, a trenutno očekuje informacije o današnjim predavanjima.

- Trebalo je da budu druga smena, čekamo da nam učiteljica javi ide li se u školu.

Filipović ističe i da ga uplaćen novac ne brine koliko namera da se izvrgne procedura.

- Mislili su da će se proći, jer je reč o deci - navodi on.

Osnovna škola Pavle Savić, deca čekaju dva sata na izlet za Tršić Foto: Mića Jović

Kako kaže, pred školom su se predstavnici agencije založili za to da izlet ipak bude održan, kao i da je direktor stao na njihovu stranu. Ipak, poslednja je bila reč inspektora.

Direktor škole: 650 učenika ostalo u Beogradu

Direktor OŠ "Pavle Savić" za Telegraf.rs rekao je da je oko 650 učenika trebalo danas da ode na izlet na tri različite lokacije, ali zbog problema koji je nastao, svi su ostali u Beogradu.

Autobusi su, kaže, bili ispravni, vozači odmorni i spremni za putovanje, a niko od njih nije imao alkohola u krvi. Međutim, neki vozači nisu imali odgovarajuću licencu koja je propisana novim pravilnikom za organizovanje ekskurzija.

- U svakoj grupi bio je poneki vozač koji nije imao kvalifikacionu karticu. Osim toga, jedan autobus nije imao pojaseve za vezivanje na dva sedišta, ali u njemu nije bilo toliko dece, pa se ta sedišta ne bi koristila - kaže direktor škole Milan Krstić.

Osnovna škola Pavle Savić, deca čekaju dva sata na izlet za Tršić Foto: Mića Jović

Provera je potrajala, a na kraju je odlučeno da niko ne krene na ekskurziju.

- Što se tiče škole, izlete smo organiozovali uz saglasnost roditelja, otvorene su ponude, a tri agencije dobile su posao. Obavešten je MUP i sve je bilo kako pravila nalažu - dodaje direktor.

Drugi razred trebalo je da ide u Smederevo, Viminacijum i na Srebrno jezero, preko agencije Via turs koja je obezbedila Banbusov autobus. Treći razred je trebalo da vodi agencija Banbus sa svojim vozilima i to u Tršić, a četvrti razred Lasta, takođe sa sopstvenim vozilima u Orašac i Oplenac.

Iz "Banbusa" bez komentara

U Turističkoj agenciji "Banbus" nisu bili spremni da daju komentar.

- Kolega je na licu mesta. Kasnije će se više znati - rekli su nam u telefonskom razgovoru.

Škola u Mirijevu nije usamljen slučaj

Prema saznanjima Telegrafa, u istoj situaciji u utorak su se našli i osnovci iz "Drinke Pavlović". Oni, naime, nisu otputovali na jednodnevni izlet jer ni vozači prevoznika "Lui travel" nisu imali neophodne licence.

(Bojana Petrović/ Mateja Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    16. oktobar 2019 | 13:04

    Ja sam reko da direktor od svake eskurzije ima po 1,000 evra a posto se ovde radi o 650 dece taj iznos je veci zato staje na stranu agencije ako eskurzije nema odose mu evrici kao i nastavnicima dnevnice .a za decu ih nije briga istp to rade i sa knjigama jedni jedno drugi drugog izdavaca a svi izdavaci su iz hrvatske koji umanjuju nasu istoriju sve je to mafija nekada smo svi ucili iz istih knjiga i imali nasu izdavacku kucu .

  • Ccc

    16. oktobar 2019 | 12:52

    Svaka cast inspekciji. Steta zbog dece, aki bolje i tako. Direktora pod hitno smeniti, insistirao da se ide na izlet iako sve nije bili po propisu. A zasto? Da mu ne propadne provizija

  • Попара

    16. oktobar 2019 | 11:49

    Лиценце немогу бити проблем...до 1.01.2020 је рок да се изваде...тако да немају право још да траже од возача...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA