Postavljena rasveta na spomen-groblju oslobodiocima Beograda

Počast herojima koji su dali živote da naš grad bude slobodan - napisao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić u objavi na zvaničnom Fejsbuk nalogu

  • 2
Goran Vesić, postavljanje rasvete

Foto: Goran Vesić

Sinoć je postavljena nova rasveta na spomen-groblju oslobodiocima Beograda, o čemu je pratioce na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu građane obavestio zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Sinoć je postavljena nova rasveta na Groblju oslobodilaca Beograda. Počast herojima koji su dali živote da naš grad bude slobodan - napisao je zamenik gradonačelnika u objavi.

Spomen-groblje oslobodilaca Beograda, gde počivaju sovjetski i srpski vojnici, obnavlja se uoči 20. oktobra, kada će se na ovom mestu obeležiti 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Ovo spomen-groblje posvećeno je jugoslovenskim i sovjetskim borcima poginulim u borbama za oslobođenje Beograda, oktobra 1944. godine, i na njemu je sahranjeno 1.395 boraca NOV i POJ i 818 boraca Crvene armije.

Groblje predstavlja prvi memorijalni kompleks izgrađen u Beogradu, nakon završetka Drugog svetskog rata. Na ulazu u groblje nalazi se monumentalna kapija sa reljefima, koji su delo vajara Radete Stankovića, dok se u samom parku nalazi skuptura Crvenoarmejac.

Godine 1988, na platou ispred groblja je podignuta skulptura Partizan na večnoj straži, rad Radete Stankovića.

Od otvaranja spomen-groblja, 1954. godine na njemu se svakog 20. oktobra polažu venci povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kao i 9. maja povodom Dana pobede na fašizmom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA