Potpisan ugovor sa Evropskom investicionom bankom za kanalizaciju na levoj obali Dunava

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ocenio je da je potpisivanje ovog ugovora veliki dan za prestonicu Srbije a posebno za građane leve obale Dunava koji žive bez kanalizacije

  • 3
Goran vesić Luksemburg Foto: Skupstina Grada

Ugovor o kreditu vrednom 35 miliona evra za izgradnju kanalizacije na beogradskoj levoj obali Dunava gde živi više od 150.000 ljudi potpisan je danas su u sedištu Evropske investicione banke (EIB).

Šef departmana EIB za jadranski region Miguel Morgado posle potpisivanja izrazio je zadovoljstvo što će izgradnja kanalizacije doneti dobrobit žiteljima opštine Palilula i naglasio da je sve deo dobre saradnje sa gradom Beogradom.

- Ovo je rezultat dugoročne saradnje koju želimo i u budućnosti da razvijamo a identifikovali smo oblasti kao što su urbani razvoj, javni gradski prevoz, energetsku efikasnost u kojima postoje projekti koje bi mogao da podrži EIB - rekao je Morgado.

On je istakao da je posle potpisivanja ugovora puno konkretnog posla koji treba završiti na terenu i dodao da će kredit od 35 miliona evra koji je dala EIB svakako biti od pomoći u tom poslu.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ocenio je da je potpisivanje ovog ugovora veliki dan za prestonicu Srbije a posebno za građane leve obale Dunava koji žive bez kanalizacije.

Goran vesić Luksemburg Foto: Skupstina Grada

- EIB nam je odobrio kredit od 35 miliona evra a grad Beograd će obezbediti 13 miliona evra tako da će ukupan projekat izgradnje kanalizacije sa prečistačima kako bi čista voda odlazila u Dunav koštati 48 miliona evra - precizirao je Vesić.

On je ocenio da je kredit uzet pod izuzetno povoljnim uslovima, sa 1,5 odsto kamate godišnje a biće otplaćivan 30 godina.

- Pre sedam i 10 godina krediti koje je EIB davala Beogradu imali su kamate od 5,3 do 4,2 posto što samo govori o tome da Beograd sada ima bolji kreditni rejting i da nas međunarodne finansijske institucije više poštuju - rekao je Vesić.

Sa ovim projektom Beograd i EIB imaju saradnju po više projekata u ukupnoj vrednosti od 176 miliona evra, rekao je zamenik gradonačelnika.

- EIB će nastaviti da ulaže u Beograd - to zaključak sa svih sastanak koje smo imali ovde što je za nas veliko priznanje jer EIB koristi pare EU i prati politiku unije - ocenio je Vesić i dodao da je Beograd postao zanimljiv partner za ovu banku.

Grad Beograd ima kreditni rejting isti kao Srbija i sada je u prilici da se dugoročno zadužuje, a Vesić je najavio da će glavni grad sledeće godine imati budžet od 1,2 milijarde evra a pre samo šest godina imao je budžet od 565 miliona evra "što govori o tome kako se grad razvija".

Goran vesić Luksemburg Foto: Skupstina Grada

- To govori zašto sada možemo da investiramo u rešavanje problema kanalizacije i drugih infrastrukturnih problema koji decenijama nisu bili rešeni - rekao je Vesić i dodao da je cilj beogradske vlasti da i 30 odsto Beograd koji nema dobije kanalizaciju, kao i da se otpadne vode glavnog grada prečišćavaju.

Moramo da izgradimo kanalizaciju i rešimo preradu otpadnih voda a ukupna vrednost tog projekta je preko 1,3 milijardi evra, dodao je Vesić i osim ovog kredita najavio da će Vlada Srbije investirati u izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom selu.

Kako je naveo, u Beogradu postoje delovi grada koji su kada je u pitanju infrastruktura kao u 19. veku "a naš je zadatak da istovremeno razvijamo grad a podignemo nivo infrastruktre tako da svi građani Beograda žive u 21. veku za šta je kanalizacija jedan od uslova".

Predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić rekao da je potpisivanje ugovora veliki dan za građane te gradske opštine i izneo očekivanje da će se sledeće godine krenuti u izgradnju kako bi svaka kuća na levoj obali Dunava imala kanalizaciju.

- Trideset godina su obećavali kanalizaciju, 30 godina su građane obmanjivali da imaju novac, evo konačno ova struktura u gradu Beogradu obezbedila je novac za ovaj veliki projekat - rekao je Jovičić.

Član Gradskog veća Beograda Dragomir Petronijević rekao je da se potpisivanjem ovog ugovora stekao uslov da se ispuni obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića koje je dao kada je pre nekoliko meseci obilazio žitelje leve obale Dunava koji su bili poplavljeni.

- Tada je rekao da će građani i tamo početi da žive kao i drugi građani Beograda u 21. veku - rekao je Petronijević i podsetio da je Dragan Ðilas 2010. godine obećao izgradnju kanalizacije i građani su videli da od toga nije bilo ništa.

On je rekao da je sadašnja gradska vlast pokazala drugačiji pristup u rešavanju problema, i da tako dokazuje “da za SNS ne postoje građani prvog i drugog reda”.

- Ono što obećamo to i sprovodimo u delo, i mislim da jasno pokazujemo da je razlika u tome da mi ono što kažemo i uradimo - zaključio je Petronijević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    16. oktobar 2019 | 16:14

    Jos kad bi most sredili i napravili parkove neke

  • PEDJA

    16. oktobar 2019 | 17:49

    Ma sve je to lepo upakovano, ali.... 1. Kvalitet radova? Ravan nuli2. Cena je verovatno manja ali mora malo da se lapi!!!3. Rokovi svi probijeni uz debilska objasnjenja...I ko zna sta jos ima pored svega ovoga....????

  • Jova

    17. oktobar 2019 | 03:03

    Stalno se govori kako imamo pare u budetu za velikeni male poslove, a onda iznenadenje, kredit za kanalizaciju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA