≫ 

Ljuba je sa 17 godina oslobađao Dorćol sa crvenom zastavom. Ubili su mu 52 druga tog dana

Prizvao uspomene sa ulica grada - veselje pobednika, muku nastradalih...

  • 57
Ljubiša Antonijević, borba za oslobođenje Beograda Foto: Tanjug/ Bojan Stekić

Beograd ove godine obeležava 75 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu, kada je 20. oktobra 1944. godine okončana 1.287 dana duga nemačka okupacija glavnog grada tadašnje Jugoslavije.

U borbi za oslobođenje srpske prestonice poginulo je 2.953 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i 976 pripadnika Crvene armije, a daleko više tokom čitave operacije.

Jedan od još živih učesnika tog velikog događaja je 93-godišnji Ljubiša Antonijević, koji je u treću krajišku brigadu Prve proleterske divizije stupio dva dana pre oslobođenja Beograda i sedam dana posle svog 17. rođendana.

Zbog sitnije građe, stariji i iskusniji borci dali su mu nadimak Maći.

Borba za oslobođenja Beograda bila mu je to bilo prvo vatreno krštenje, ali kaže da se nije bojao jer su ga stariji i iskusniji borci savetovali i štitili.

Ljubiša Antonijević, borba za oslobođenje Beograda Učesnik borbe za oslobođenje Ljubiša Antonijević Foto: Tanjug/ Bojan Stekić

- U brigadu me je primio desetar Vojo Subotić, koji je zadnjeg dana rata poginuo pred Zagrebom. On mi je rekao ''Maći, gledaj samo šta ja radim i kako se ponašam, imitiraj mene i ništa nemoj da brineš''. I tako sam i postupio - priča Antonijević za Tanjug, prisećajući se najupečatljivijih detalja.

Nikada neće zaboraviti, kaže, žestoke okršaje, među kojima i onaj za oslobođenje Dorćola u kome su mu, kaže, poginula 52 druga, a u sećanje su mu se urezale i slike vatrometa i veselja na ulici koje je usledi uveče u oslobođenom gradu.

- Pucalo se na sve strane. Ko je imao iz čega da puca - veselio se. Narod je bio na ulicama... - priseća se Antonijević.

A ujutru su, seća se, izvršili poslednji juriš na Kalemegdan i tu izneli zastavu pobede na Dizdarevu kulu.

- Zastava je, bila crvena, proleterska, poput one na Rajstagu, samo manja. Mahali smo zastavom pet, šest minuta i u tom trenutku nismo ni bili svesni šta radimo, ali smo hteli da pokažemo da smo oslobodili Kalemegdan - živo se seća.

Kaže, tada nije znao da je baš na tom mestu u borbi za odbranu Beograda od Austrugarske vojske 6-7. oktobra 1915. godine izginuo ceo bataljon slavnog majora Gavrilovića.

- Tako da smo mi, ne znajući za to, bili praktično osvetnici toga bataljona, a na taj način sam odao sam poštu i svom dedi koji je poginuo 1915. godine na Kolubari - kaže Antonijević.

On već desetak godina razgovara sa učenicima u školama na Dorćolu o tim slavnim danima i kaže da od celog bataljona jedini još na nogama, a samo dvojica njegovih saboraca su još živi.

Ljubiša Antonijević, borba za oslobođenje Beograda Maloletan se pridružio borcima za oslobođenje Beograda Foto: Tanjug/ Bojan Stekić

- Nekada smo u škole išli u većim grupama, a sad to činim samo ja - sa tugom kaže Antonijevic čije priče o oslobođenju Beograda najviše vole da slušaju njegovi praunuci.

Borba za oslobođenje Beograda predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu. Trajala je od 12. do 20. oktobra 1944. godine i predstavljala je deo opsežnog operativnog plana, nadovezujući se bez zastoja na operacije u istočnoj Srbiji i nastavljajući se gonjenjem neprijatelja kroz Srem.

Združene jedinice NOVJ i Crvene armije nanele su u ovoj operaciji Nemcima težak poraz, oslobodile Beograd, glavni grad Jugoslavije, veliki deo Srbije.

Povodom obeležavanja 75 godina od oslobođenja Beograda, biće organizovan niz događaja, a Srbiju će u subotu, tim povodom doći i ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Video: Danas je 75 godina otkako su saveznici zaustavili naciste

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikelle

    18. oktobar 2019 | 17:40

    Zasto cetnici nisu oslobadjali Beograd,kad su bili antifasisti.....

  • baki

    18. oktobar 2019 | 16:00

    Bili su govna i jedni i drugi i partizani i cetnici ja sam srbin koji voli svoju zemlju i bez licnih interesa bi je branio cetnici i partizani su bili saveznici zla a ja kad bi birao izmedju partizana i cetnika ipak bi izabrao cetnike koji su srbi a ne naivne jugoslovene koji nisu imali trunku srpstva u sebi

  • Djima

    18. oktobar 2019 | 15:25

    Slava osloboditeljima Beograda! Slava komandantu Peku Dapcevicu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA